Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danija ruošiasi karalienės abdikacijai, naujo monarcho įžengimui į sostą

Danija sekmadienį atvers naują savo istorijos puslapį: karalienė Margrethe oficialiai paliks sostą, o jos sūnus taps karaliumi Frederiku X.
Martin Meissner / AP
Martin Meissner / AP
Temos: 2 Margrethe II Danija

Tikimasi, kad stebėti šį precedento neturintį įvykį susirinks daugiau nei 100 tūkst. danų.

Itin populiari 83 metų karalienė Margrethe II, rūkanti it kaminas, netrukus po 13 val. 30 min. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku išvyks iš savo rezidencijos Kopenhagos Amalienborgo rūmuose ir karieta nuvažiuos į netoliese esančius Kristiansborgo rūmus, kuriuose įsikūrusi vyriausybė ir parlamentas.

Ten 14 val. (15 val. Lietuvos laiku) Valstybės taryboje ji pasirašys abdikacijos deklaraciją, kuria užbaigs 52 metus trukusį savo valdymą. Tai bus tik antras kartas, kai atsistatydina Danijos monarchas: Erikas III atsistatydino prieš devynis šimtmečius, 1146 metais.

Jos 55 metų sūnus Frederikas, taip pat dalyvausiantis Valstybės tarybos posėdyje kartu su Australijoje gimusia žmona Mary ir jųdviejų vyriausiuoju vaiku, 18 metų princu Christianu, automatiškai taps karaliumi ir valstybės vadovu, kai Margrethe atsisakys sosto.

Ministrė pirmininkė Mette Frederiksen Kristiansborgo rūmų balkone paskelbs jį karaliumi Frederiku X.

„Balkonas tarnauja tik šiam tikslui“, – juokavo istorikas Larsas Hovbakke Sorensenas.

„Ankstesnį kartą, 1972-aisiais (kai Margrethe tapo karaliene po tėvo mirties), apačioje esančioje aikštėje buvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Šį kartą tikimės daugiau“, – sakė jis interviu naujienų agentūrai AFP.

Policija tikisi, kad sostinės gatvėse žmonių bus bent 10 kartų daugiau.

„Neįmanoma pasakyti, kiek jų bus, bet manau, kad susirinks daugiau nei 100 tūkst. žmonių“, – AFP sakė Kopenhagos policijos pareigūnas Peteris Dahlas ir pridūrė, kad policijos pastiprinimas buvo pakviestas į sostinę iš visos šalies.

„Tautos siela“

Karalienei savo kasmetinėje Naujųjų metų išvakarėse per televiziją transliuojamoje kalboje paskelbus apie savo abdikaciją, buvo išgraibstyti traukinių ir lėktuvų bilietai, rezervuotos visos vietos Kopenhagos viešbučiuose.

27 metų sostinės gyventojas Aske Julius šeštadienį sakė, kad tikisi užsiimti gerą vietą ir pamatyti, kas vyks.

„Daugiau nei pusė Danijos gyventojų niekada nepažino nieko kito, tik šią karalienę, – kalbėjo jis. – Ji iš tikrųjų yra Danijos įsikūnijimas, [...] tautos siela.“

Sekmadienio protokolas iš esmės bus panašus į ankstesnius atvejus, kai Danijos sostas pereidavo įpėdiniui.

Nekviečiami jokie užsienio aukšto rango pareigūnai ar karališkieji asmenys, naujasis monarchas nėra karūnuojamas ar sodinamas į sostą.

Margrethe nusprendė atsisakyti sosto praėjus lygiai 52 metams po to, kai perėmė valdžią iš savo tėvo Frederiko IX.

„Ši diena turi daug simbolikos“, – AFP sakė Danijos visuomeninio transliuotojo DR karališkoji korespondentė Cecilie Nielsen.

Karalienės pranešimas apie sosto atsisakymą pribloškė danus, nes ji ne kartą tvirtino, kad laikysis tradicijų ir valdys iki mirties.

Net jos pačios šeima buvo apie šį sprendimą informuota tik trys dienos iki jį paskelbiant visuomenei.

Savo sprendimą Margrethe paaiškino sveikatos problemomis po praėjusiais metais atliktos sunkios nugaros operacijos.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad daugiau nei 80 proc. danų pritaria jos sprendimui.

Margrethe išsaugos karalienės titulą ir galės kartais atstovauti karališkajai šeimai.

„Kitokio tipo monarchas“

Ekspertai teigia, kad jos sūnui, palaipsniui perėmusiam vis daugiau atsakomybių, dabar bus suteikta laiko suklestėti monarcho vaidmenyje.

„Ji mano, kad sosto įpėdinis yra visiškai pasirengęs perimti sostą. Ir ji nori išvengti tokios situacijos kaip Didžiojoje Britanijoje, kur princas Charlesas tapo karaliumi Karoliu III sulaukęs 70 metų“, – sakė istorikas L.Hovbakke Sorensenas.

Kaip ir jo motina, Frederikas, kuris yra sosto įpėdinis nuo trejų metų, sulaukia daugiau kaip 80 proc. danų palaikymo.

Tačiau tikimasi, kad jis į monarchiją, kurios ištakos siekia X a. vikingų laikus, įneš savo stilių.

„Karalienė Margrethe II yra savo laikmečio moteris, o Frederikas taip pat gyvena savo epochoje. Jis suprato, kad negali jos kopijuoti, ir sugebėjo nustatyti savo įvaizdį, savo ryšius su Danijos žmonėmis“, – AFP sakė kitas istorikas Bo Lidegaardas.

„Turėsime kitokio tipo monarchą, daug neformaliau bendraujantį su žmonėmis, kai jis keliauja po šalį“, – pridūrė jo kolega L.Hovbakke Sorensenas.

Jo motina garsėja meile menui ir yra rašytoja bei menininkė, o Frederikas užsiima sportu ir domisi aplinkosauga.

Danijoje monarcho vaidmuo yra daugiausia ceremoninis, tačiau jis pasirašo teisės aktus, oficialiai vadovauja vyriausybės formavimui ir reguliariai susitinka su ministrų kabinetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius