Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danijoje priimtas įstatymas, leidžiantis gėjų poroms tuoktis bažnyčioje

Danijos, kuri yra pionierė gėjų teisių srityje, parlamentas ketvirtadienį balsų dauguma pritarė įstatymui, leidžiančiam homoseksualioms poroms tuoktis valstybinėje Evengelikų Liuteronų Bažnyčioje.
Danijos vėliava
Danijos vėliava / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Įstatymo projektas, kurį pateikė Danijos centro kairiųjų vyriausybė, buvo priimtas 85 balsais „už“, 24 – „prieš“, du parlamentarai susilaikė. Likę iš 179 parlamentarų posėdyje nedalyvavo.

Danija yra pirmoji pasaulyje valstybė, kuri 1989 metais įteisino civilinę homoseksualių porų sąjungą. Nuo to laiko gėjams leidžiama palaiminti savo santuokas bažnyčioje, tačiau ketvirtadienio įstatymas jiems suteikia teisę į religinę tuoktuvių ceremoniją bažnyčioje.

Vis tik valstybinės bažnyčios pastoriai neprivalės tuokti tos pačios lyties porų, jeigu tai prieštaraus jų įsitikinimams, sakoma įstatymo priede.

Danija jau seniai yra viena draugiškiausių gėjams šalių – nuo 2009 metų gėjams suteikta teisė įsivaikinti vaikus.

Naująjį įstatymą pasiūliusi Danijos bažnytinių reikalų ministrė Manu Sareen sakė, kad džiaugiasi parlamento sprendimu.

„Tai reiškia vienos lyties žmonių ir skirtingų lyčių porų lygybę. Žengtas didelis žingsnis į priekį“, – sakė ji žurnalistams po balsavimo.

Vienintelė partija balsavusi prieš šį įstatymą buvo populistinė Danijos liaudies partija, pasak kurios, krikščioniška santuokos sąvoka reiškia vyro ir moters sąjungą, todėl Bažnyčia negali būti verčiama atlikti religines tuoktuvių apeigas homoseksualioms poroms.

Tuo tarpu Krikščionių demokratų partija, neturinti savo atstovų parlamente, ketvirtadienį pareiškė, kad sieks paduoti kolektyvinį skundą dėl naujojo įstatymo, kuris įsigalioja nuo birželio 15 dienos. Pasak partijos, šis įstatymas varžo religinių įsitikinimų laisvę ir todėl prieštarauja konstitucijai.

Valstybinei bažnyčiai priklauso maždaug 80 procentų danų arba 4,5 mln. šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius