Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danijos karalienė paskutinį kartą prieš atsisakydama sosto dalyvavo viešame renginyje

Ilgiausiai valdanti Europos monarchė karalienė Margrethe II (Margretė II) ketvirtadienį važiavo per Danijos sostinę paauksuota, žirgų traukiama karieta, taip užbaigdama savo Naujųjų metų iškilmes prieš karūnos perdavimą vėliau šį mėnesį.
Emil Nicolai Helms / AP
Emil Nicolai Helms / AP
Temos: 2 Danija Margrethe II

Palei visą maršrutą tūkstančiai žmonių nepaisydami minusinės temperatūros, stipraus vėjo, sniego ir šlapdribos sveikino populiarią karalienę. Tai paskutinis viešas jos, kaip monarchės, pasirodymas – sausio 14-ąją ji užleis sostą savo vyriausiajam sūnui princui Frederikui.

52 metus valdžiusios 83-ejų karalienės sprendimas yra pirmas sosto atsisakymas seniausiai valdančiai Europos monarchijai per beveik 900 metų.

Margrethe II Kopenhagos gatvėmis važiavo šešių baltų žirgų traukiama Auksine karieta, naudojama per tradicinę Naujųjų metų šventę, kai monarchas važiuoja iš karališkosios rezidencijos Amalienborgo rūmų į Christiansborgo pilį, kurioje įsikūrę parlamentas, ministro pirmininko kanceliarija ir Aukščiausiasis Teismas.

XIX amžiaus karieta, padengta 24 karatų auksu ir papuošta keturiomis karūnomis, karalienė važiavo vilkėdama kailinius ir mūvėdama baltas pirštines. Karietą lydėjo husarų pulko nariai mėlynos ir raudonos spalvų uniformomis.

Anksčiau šią savaitę Margrethe II surengė virtinę renginių, kad pasveikintų Danijos vyriausybę, parlamentą, aukščiausio rango pareigūnus ir karininkus, užsienio diplomatus.

Christiansborgo pilis naudojama oficialiems karališkiesiems renginiams, tokiems kaip iškilmingi banketai ir viešos audiencijos.

Sausio 14 dieną karalienė Valstybės taryboje – susitikime su Danijos vyriausybe – pasirašys oficialų sosto atsisakymo raštą. Pagal jį 55 metų Frederikas taps Danijos karaliumi, o jo 51 metų žmona, Australijoje gimusi Mary (Meri) – karaliene.

Nors keliose Europos šalyse būta atvejų, kai monarchas užleidžia sostą jaunesniam šeimos nariui, Danijoje tokios tradicijos nebuvo.

Daug metų Margrethe II tvirtindavo, kad nesitrauks. Tačiau jos poziciją pakeitė sveikatos problemos. Gruodžio 31 dieną per televiziją skelbdama tradicinį Naujųjų metų sveikinimą karalienė sakė, kad 2023 metų pradžioje jai atlikta nugaros operacija privertė susimąstyti apie ateitį ir apie tai, kada perduoti karūnos pareigas.

„Nusprendžiau, kad dabar tinkamas metas“, – sakė ji.

Kai Margrethe II 1972-aisiais soste pakeitė savo velionį tėvą karalių Frederiką IX, monarchiją rėmė tik 42 proc. danų. Naujausia apklausa parodė, kad dabar 84 proc. danų daugiau ar mažiau palankiai vertina monarchiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius