-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Danijos premjerė pristatė naująją vyriausybę

Danijos premjerė Mette Frederiksen ketvirtadienį pristatė trijų partijų daugumos koaliciją, suformuotą po sunkių derybų kairiųjų ir dešiniųjų aljansą, o vienus svarbiausių postų užims Liberalų partijos lyderis bei buvęs ministras pirmininkas.
Mette Frederiksen
Mette Frederiksen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Danija Premjeras

Tai pirmas kartas per 44 metus, kai buvo suformuota tokia centristinė vyriausybė – tokiu būdu buvo nutraukta dešimtmečius trukusi dviejų blokų priešprieša.

Liberalų lyderis Jakobas Ellemannas-Jensenas tapo gynybos ministru, o buvęs premjeras Larsas Lokke Rasmussenas, kuris kadaise vadovavo liberalams, bet juos paliko ir įkūrė centristinę Nuosaikiųjų partiją, tapo užsienio reikalų ministru.

Vyriausybėje bus 23 ministrų portfeliai, iš kurių M.Frederiksen socialdemokratai gaus 11, liberalai – septynis, o nuosaikieji – penkis. Tarp jų yra aštuonios moterys ir 15 vyrų.

Naujoji valdančioji koalicija buvo pristatyta vėlai antradienį, po 42 dienas trukusių derybų, prasidėjusių lapkričio 1 dieną įvykus visuotiniams rinkimams.

Šios trys partijos turi 89 mandatus 179 vietų parlamente, jas taip pat remia keturi įstatymų leidėjai, atstovaujantys autonominėms Danijos teritorijoms Grenlandijai ir Farerų saloms.

Pastarąjį kartą Daniją centristų koalicija valdė 8-e dešimtmetyje, socialdemokratams susivienijus su liberalais. Jų valdymas truko aštuonis mėnesius 1978 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius