-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vienas smūgis Maskvai: EŽTT nusprendė svarstyti Ukrainos bylas prieš Rusiją

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) trečiadienį nusprendė, kad gali nagrinėti Nyderlandų ir Ukrainos bylas prieš Rusiją dėl įtariamų teisių pažeidimų Rytų Ukrainoje 2014 metais, įskaitant oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimą.
MH17 lėktuvo nuolaužos
MH17 lėktuvo nuolaužos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Strasbūre įsikūrusio EŽTT sprendimas reiškia didelę Nyderlandų ir Ukrainos pastangų patraukti Rusiją teisinėn atsakomybėn už jos veiksmus Ukrainoje pažangą ir gali atverti kelią kompensacijų priteisimui. Teismas nurodė, kad sprendimas dėl bylų esmės bus priimtas vėliau.

Ieškiniai buvo pateikti dar prieš tai, kai Maskva beveik prieš metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra pasveikino sprendimą kaip svarbų etapą siekiant atskaitomybės.

„Ir toliau darysime viską, kas mūsų galioje, kad pasiektume teisingumą visoms 298 skrydžio #MH17 aukoms ir jų artimiesiems“, – rašė jis tviteryje.

Teismas teigė, kad praėjusiais metais vykusiame posėdyje pateikti įrodymai patvirtina, kad nuo 2014 metų gegužės 11 dienos separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos buvo „Rusijos Federacijos jurisdikcijoje“ ir kad Maskva „darė didelę įtaką separatistų karinei strategijai“, be kita ko, tiekė ginklus, vykdė separatistų prašomas artilerijos atakas ir teikė jiems politinę bei ekonominę paramą.

Teismas pareiškė, jog pakanka įrodymų, kad dauguma Ukrainos ieškinių dėl teisių pažeidimų ir susijęs ieškinys dėl reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimo, kurį pateikė Nyderlandai, yra priimtini. Anot jo, nedidelis skaičius kaltinimų yra nepriimtini.

Ukrainai teismo posėdžiuose atstovavęs advokatas Benas Emmersonas sakė, kad šis sprendimas „rodo, jog (Rusijos) prezidentas (Vladimiras) Putinas negali išvengti ilgos tarptautinės teisės rankos“.

Jis teigė, kad teismas nusprendė, jog turi jurisdikciją „patraukti Rusiją atsakomybėn, padaryti teisiškai įpareigojančias išvadas dėl Rusijos kaltės ir priteisti kompensacijas už Rusijos karo nusikaltimus, įskaitant Ukrainos civilių žudymą, keleivinio reiso MH17 lėktuvo numušimą, karo belaisvių kankinimą ir žudymą, privačios nuosavybės naikinimą ir neteisėtą pasisavinimą, Rusijos pajėgų įvykdytą trijų našlaičių vaikų grupių pagrobimą ir jų priverstinį perkėlimą į Rusiją“.

Strasbūre įsikūręs teismas yra svarbi Europos Tarybos, kuri yra svarbiausia žemyno žmogaus teisių institucija, dalis. Praėjusiais metais Rusija buvo pašalinta iš Tarybos – tai buvo precedento neturintis žingsnis dėl Maskvos karo Ukrainoje. Tačiau teismas vis dar gali nagrinėti bylas prieš Rusiją, iškeltas iki jos pašalinimo.

Šios bylos Strasbūre yra atskiros nuo baudžiamojo persekiojimo Nyderlanduose, kur lapkritį du rusai ir ukrainietis prorusiškas separatistas už akių buvo nuteisti už daugybines žmogžudystes dėl jų vaidmens 2014 metų liepos 17 dieną virš Rytų Ukrainos numušant reiso MH17 lėktuvą. Visi 298 keleiviai ir įgulos nariai žuvo, kai iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Boeing 777“ buvo numuštas virš Rytų Ukrainos.

Nyderlandų prokurorai teigia, kad MH17 numušusi raketų sistema buvo atgabenta į Ukrainą iš karinės bazės Rusijoje ir po numušimo ten grąžinta.

Ukraina iškėlė bylas Maskvai dėl daugybės Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimų, tarp jų – „neteisėtas karines atakas prieš civilius gyventojus, dėl kurių žuvo daug žmonių, įskaitant reiso MH17 lėktuvo numušimą, taip pat civilių gyventojų egzekucijas ir sumušimą iki mirties“, ir dėl karių, nebedalyvaujančių karo veiksmuose. Ji taip pat apkaltino Rusiją pagrobus 85 ukrainiečių vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius