Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daug triukšmo dėl šnipšto: ar D.Trumpas pats nutekino savo mokesčių deklaraciją?

Kai kurie analitikai neatmeta galimybės, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas pats nutekino savo 2015 metų mokesčių deklaraciją. Esą tai būtų klasikinis bandymas nukreipti dėmesį nuo opesnių problemų – kliedesių apie pokalbių klausymąsi ir diskusijų dėl sveikatos apsaugos reformų. Bet tai ir rizikinga, pastebi „The Guardian“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį 19 val. 44 min. JAV Rytų pakrantės laiku Brianas Fallonas, buvęs Hillary Clinton atstovas spaudai, „Twitter“ pasidalino žurnalistės Rachel Maddow pranešimu apie tai, kad jos laidos kūrėjai turi D.Trumpo mokesčių deklaraciją.

„Šventasis Gralis“, – kone sulaikęs kvapą išspaudė B.Fallonas.

Bet po 98 minučių, kai R.Maddow laida jau buvo pasibaigusi, jis tame pačiame tviteryje parašė: „Demokratai rytoj turėtų skirti dėmesį „Trumpcare“ ir milijonams, kurie liks be draudimo, o ne blaškytis dėl dviejų lapų iš 2005 metų.“

Tad D.Trumpo 2005 metų mokesčių deklaracijos paviešinimas nebuvo nei Šventasis Gralis, nei vadinamasis „rūkstantis pistoletas“. Du lapai – toli gražu ne visi dokumentai, kuriuose gali slypėti, pavyzdžiui, turtuolio sąsajos su Rusija.

Ne, nutekinta deklaracija tiesiog parodė, kad D.Trumpas 2005-aisiais gavo apie 150 mln. JAV dolerių pajamų ir sumokėjo 36 mln. dolerių pajamų mokesčių.

Baltieji rūmai atkeršijo greitai – tiesą sakant, dar prieš pasirodant R.Maddow laidai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rachel Maddow
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rachel Maddow

„Žinai, kad reikalingi reitingai, kai pasiryžtama pažeisti įstatymus ir paskelbti apie daugiau nei dešimtmečio senumo dviejų lapų mokesčių deklaraciją“, – paskelbė Baltieji rūmai, o pranešime vėl pakartota jau tradicinė mantra apie „nesąžiningą žiniasklaidą“.

Aišku, tokia Baltųjų rūmų taktika jokio aiškumo neįnešė – klausimų žurnalistams kilo tik dar daugiau. Kas atsiuntė žurnalistui Davidui Cay Johnstonui dokumentus ir kodėl?

D.Cay Johnstonas R.Maddow laidoje prabilo apie galimybę, kad mokesčių deklaraciją nutekino pats D.Trumpas ar jo komanda.

Kol kas paaiškinimų nėra, tačiau pats D.Cay Johnstonas R.Maddow laidoje prabilo apie galimybę, kad mokesčių deklaraciją nutekino pats D.Trumpas ar jo komanda.

Jei tai tiesa, nutekinti duomenis apie 2005 metus iš tikrųjų patogu – D.Trumpo realybės šou „Mokinys“ („The Apprentice“) kaip tik buvo startavęs 2004-aisiais.

Lyg tyčia D.Trumpas jaunesnysis apie 22 val. „Twitter“ parašė: „Ačiū jums, Rachel Maddow, kad įrodėte savo D.Trumpo nekenčiantiems gerbėjams, koks puikus yra D.Trumpas ir kad jis sumokėjo 40 mln. mokesčių!“

Toks manevras D.Trumpui būtų jau gana įprastas. Šaliai dabar kur kas įdomesni jo niekaip neįrodyti teiginiai, esą buvęs prezidentas Barackas Obama klausėsi jo telefoninių pokalbių, taip pat – respublikonų pastangos pakeisti „Obamacare“.

Vis dėlto tokia taktika – ir rizikinga. Amerikiečiai kaip tik gali vėl susidomėti faktu, kad D.Trumpas yra pirmasis JAV prezidentas per 40 metų, atsisakantis paskelbti savo mokesčių deklaracijas.

Susidomėti asmeniu, kuris per pirmuosius rinkiminius debatus su H.Clinton į klausimą-teiginį, kad jis nemoka pajamų mokesčių, reagavo sušnypšdamas: „Tai dėl to, kad aš gudrus.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai

D.Trumpas teigia, kad negali paskelbti savo mokesčių deklaracijų, kol vyksta auditas. Tačiau antradienio vakarą Baltųjų rūmų pranešimui joks auditas nesukliudė.

„Baltųjų rūmų pasirinkimas paskelbti dalį informacijos apie mokesčius tada, kai jiems patogu, tik įrodo, kad D.Trumpo kalbos apie auditą yra nesąmonė. Jei jie gali paskelbti dalį duomenų, jie gali paskelbti ir visus duomenis.

Vienintelė priežastis neskelbti deklaracijų yra nuslėpti tai, kas jose yra, pavyzdžiui, finansiniai ryšiai su Rusijos oligarchais ir Kremliumi“, – pareiškė įtakingas demokratas Zacas Petkanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius