Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Davidas Cameronas pristatė savo reformų planą Lenkijai

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas penktadienį derybomis Lenkijoje pradėjo dvi savaites truksiančias diplomatines pastangas įtikinti Europos Sąjungos lyderius pritarti siūlomoms Bendrijos reformoms, kurios galbūt padėtų išlaikyti Jungtinę Karalystę 28-ių šalių bloke.
Davidas Cameronas ir Beata Szydlo
Davidas Cameronas ir Beata Szydlo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Deryboms artimi šaltiniai ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad kol kas nei vienas iš Europos lyderių nėra patenkintas pasiūlytu susitarimo, turinčio užkirsti kelią vadinamajam „Brexit“ (Britanijos pasitraukimo) scenarijui, projektu.

Penktadienį susitikęs su Lenkijos premjere Beata Szydlo aptarti prieštaringai vertinamo plano laikinai apriboti galimybę iš ES valstybių į Britaniją atvykusiems imigrantams gauti socialines lengvatas, D.Cameronas pabrėžė, kad jų šalys turi „bendrų interesų“, ir kalbėjo apie „ilgalaikę Varšuvos ir Londono partnerystę“.

„Visada būna temų, dėl kurių reikia tartis“, – sakė B.Szydlo žurnalistams per bendrą su D.Cameronu spaudos konferenciją, pridūrusi, jog Lenkijai yra „labai svarbu“, kad Britanija liktų Europos Sąjungoje.

„Per milijonas lenkų gyvena ir dirba Britanijoje. Jų darbas didina Britanijos BVP (bendrąjį vidaus produktą), o mes norime, kad jie galėtų naudotis tokiomis pat galimybėmis, kaip ir britai“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovė.

Vadinamasis Višegrado ketvertas (Lenkija, Čekija, Vengrija ir Slovakija) jau anksčiau pareiškė nepritarsiantis jokiam planui, kuris atvertų kelią šimtų tūkstančių šių šalių piliečių, dirbančių Britanijoje, diskriminacijai.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko pirmadienį pristatytame preliminariame susitarimo projekte yra numatyta galimybė įjungti „avarinius stabdžius“ ir netaikyti socialinių lengvatų iš kitų Bendrijos narių atvykusiems imigrantams, kurie nėra išgyvenę šalyje ketverių metų.

Taip pat siūlomos didesnės apsaugos garantijos Bendrijos marėms, kurios nėra įsivedusios euro, ir yra numatyta „raudonosios kortelės“ sistema, suteiksianti galią nacionaliniams parlamentams blokuoti Briuselio direktyvas.

Preliminari reakcija iš Europos sostinių rodo, kad „niekas nėra patenkintas“ tuo planu, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo.

D.Cameronas siekia įtikinti kitų 27-ių ES šalių lyderius per viršūnių susitikimą Briuselyje, kuris vyks vasario 18–19 dienomis, pritarti jo reikalaujamoms reformoms.

Jeigu toks susitarimas būtų pasiektas, D.Camerovas agituos Britanijos rinkėjus būsimame referendume balsuoti už šalies pasilikimą Bendrijoje. Šis plebiscitas gali būti surengtas jau birželį.

Liekant vis mažiau laiko, D.Cameronas po derybų Varšuvoje vėliau penktadienį vyks į Daniją.

Europos diplomatai Briuselyje penktadienį surengs pirmas nuodugnias derybas dėl naujųjų pasiūlymų ir vėl susitiks kitą ketvirtadienį, siekdami išspręsti nuomonių skirtumus ir atverti kelią ES lyderiams priimti šį susitarimą viršūnių susitikime.

D.Cameronas taip pat palaiko glaudų ryšį su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, kuris trečiadienį perspėjo, kad susitarimas nebeturėtų būti keičiamas per viršūnių susitikimą, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl D.Tusko pasiūlymo užtikrinti papildomas garantijas euro zonai nepriklausančioms Bendrijos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius