Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davidas Cameronas Škotijai: paliekate sąjungą – paliekate ir svarą

Didžiosios Britanijos premjeras, lankydamas Škotiją prieš kitos savaitės referendumą dėl atsiskyrimo, aistringai maldavo nesudraskyti šalies ir perspėjo, kad Škotija negalėtų naudotis svaru.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Agituoti prieš nepriklausomybę trečiadienį nuvyko ir kitų dviejų didžiųjų Britanijos partijų lyderiai. Nepriklausomybės šalininkų vadovas pareiškė, kad tai rodo Londono paniką, apklausoms rodant, kad nė viena pusė neturi aiškios persvaros.

Jei nepavyks įtikinti trečiadienį, gali nebepavykti niekada

Didžiosios Britanijos premjeras ilgai vengė kištis į debatus dėl Škotijos nepriklausomybės, o šiandien jau gali būti per vėlu. Šalies verslas panikuoja, svaras smuko, kai naujausios apklausos rodo, kad kito ketvirtadienio balsavime neaišku, kuri pusė laimės. Todėl Edinburge Davidas Cameronas renkasi neįprastai aštrius ir asmeniškus žodžius, agituodamas prieš atsiskyrimą. Esą tai balsavimas, bet ne dėl ateinančių penkerių metų politikos, o dėl šimtmečio.

„Man labai rūpi ši ypatinga šalis, ši Jungtinė Karalystė, kurią sukūrėme drauge. Noriu apie tai kalbėti, nes mano širdį sudraskytų, jei ši tautų šeima, kurią sukūrėme kartu, kuri nuveikė tiek nuostabių dalykų, būtų suplėšyta“, – kalba Didžiosios Britanijos premjeras D. Cameronas.

Jei nepavyks įtikinti trečiadienį, gali nebepavykti niekada. Ne tik konservatorių premjeras, bet ir opozicinių leiboristų lyderis Edas Milibandas, ir trečiosios – liberalų demokratų partijos vadovas Nickas Cleggas, trečiadienį atšaukė debatus parlamente Londone ir atvyko į Škotiją. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Škotas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Škotas

Visos trys Didžiosios Britanijos partijos nepritaria Škotijos nepriklausomybei.

Visos žada daugiau galių, jei Škotija liktų. Virš Dauning Strytas gatvės premjeras iškėlė Škotijos vėliavą. Londonas perspėja, kad balsavimas sukeltų grėsmę D. Britanijos vaidmeniui Europoje ir pasaulyje ir atneštų šimtą metų nematytą konstitucinę ir ekonominę suirutę.

Atsiskyrimo šalininkų vadovui trečiadienio vizitas – tai panikos Londone ženklas, ir aštrialiežuvis Alexas Salmondas toks patenkintas, kad, sako, mielai sumokėtų už Londono politikų kelionę.

Atsiskyrimo šalininkų vadovui trečiadienio vizitas – tai panikos Londone ženklas

„Škotija tai laiko desperatišku paskutiniu Vestminsterio elito atodūsiu. O Vestminsterio elitas – jis nepopuliarus net Anglijoje, ką jau kalbėti apie Škotiją. Todėl taip, manau, tai pagalba mūsų kampanijai“, – sako A. Salmondas.

Paliekate sąjungą – paliekate valiutą 

Oras įelektrintas: agitacija visur, nėra pokalbio, kuris nepasisuktų apie nepriklausomybę. Tai nebūtų atsiskyrimas, o prieš 307-erius metus sudarytos sąjungos, Didžiosios Britanijos, atšaukimas. Neaišku, kas laukia monarchijos, narystės Europos Sąjungoje ir NATO, branduolinių povandeninių laivų bazių, Šiaurės jūros naftos. Aštriausias ginčas – dėl svaro. Visų Britanijos partijų pozicija vieninga.

„Škotijos žmonėms turime aiškiai pasakyti: jei paliekate Jungtinę Karalystę, paliekate ir valiutos sąjungą. Paliekate svarą“, – tvirtino Didžiosios Britanijos premjeras.

Nepriklausomybės šalininkams – o Škotija visad balsuoja už leiboristus – kantrybę perpildė konservatorių vyriausybės Londone taupymo politika. Prie istorinės neteisybės pojūčio prisidėjo ir įsitikinimas, kad patys škotai ekonomiką kurtų geresnę.

„Balsavimas „taip“ – geriausias būdas apsaugoti mūsų sveikatos apsaugą, kurti darbo vietas ir galimybes ir užtikrinti, kad daugiau niekad mūsų nevaldytų konservatorių vyriausybės, už kurias nebalsuojame“, – teigė Škotijos pirmojo ministro pavaduotojas Nicola Sturgeonas.

Du buvę Britanijos premjerai trečiadienį taip pat perspėjo, kad Škotijos nepriklausomybė būtų katastrofa ir visapusiškai susilpnintų šalį. Tačiau jos rėmėjai sako, kad gąsdinimai iš Londono dar niekada neveikė. Neveiks ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius