Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davose „Visuomenės akies“ gėdos apdovanojimą pelnė „Goldman Sachs“ ir „Shell“

Aktyvistai Šveicarijos Alpių slidinėjimo kurorte Davose ketvirtadienį skyrė kasmetinius „Visuomenės akies“ (Public Eye) gėdos apdovanojimus JAV bankui „Goldman Sachs“ ir naftos milžinei „Shell“ už „ypač akivaizdžius bendrovių pelno vaikymosi atvejus ir nusižengimus aplinkosaugai“.
„Goldman Sachs“ apkaltintas sukčiavimu Jungtinėse Valstijose
„Goldman Sachs“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per „apdovanojimų ceremoniją“ surengtą Davose vykstančio Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) kuluaruose, žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ Šveicarijos skyrius ir organizacija „Berno deklaracija“ (BD) nurodė, kad „Goldman Sachs“ pelnė žiuri apdovanojimą, o „Shell“ buvo išrinkta pagal viešo balsavimo internetu rezultatus.

„Goldman Sachs“ yra „esminis veikėjas finansų varomoje globalizacijoje, kurioje už nedaugelio pelną mokama tarsi sprogimas besiplečiančia plačiųjų sluoksnių nelygybe ir skurdu“, – sakoma aktyvistų pareiškime.

Jie taip pat atkreipė dėmesį į šio investicijų banko vaidmenį Graikijos skolų krizėje.

„Goldman“ išvestinių produktų sandoriai, kurie nukreipė Graikijos kelią į euro zoną, pavertė užstatu Graikijos žmonių ateitį„, – sakė BD finansų ekspertas Andreas Missbachas (Andrėjas Misbachas).

Organizatoriai taip pat nurodė, kad “Shell„ triuškinamai laimėjo viešą balsavimą, kuriame dalyvavo apie 41 800 internautų, pasipiktinusių šios bendrovės “itin rizikingomis iškastinio kuro telkinių paieškomis trapioje Arktyje„.

“Shell„ investavo 4,5 mlrd. dolerių į beprasmį, itin rizikingą planą ir tik sukėlė problemų. “Visuomenės akies„ apdovanojimas rodo, kad visuomenė stebi “Shell„ ir kad jos kietakaktiškumas toliau sulauks sankcijų visuomenės akyse“, – pareiškė „Greenpeace International“ direktorius Kumi Naidoo (Kumis Naidu).

Minėtos organizacijos „įvardijimo ir sugėdinimo apdovanojimų“ ceremonijas, sutampančias su kasmetiniais pasaulio politikos ir verslo elito susitikimais Davose, rengia nuo 2000 metų.

Pernai žiuri apdovanojimas atiteko Didžiosios Britanijos bankui „Barclays“, o visuomenės apdovanojimas – Brazilijos kalnakasybos milžinei „Vale“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius