Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Aušros vartų lenkiškuose pasuose – Lenkijos žurnalistų kreipimasis į ministrą

Pasipiktinimas dėl galimybės Lenkijos piliečių pasuose turėti Aušros vartų motyvą kilo ne tik Lietuvoje, bet ir pačioje Lenkijoje. Joje gal net didesnis, šios šalies žiniasklaidos atstovai ir viešosios nuomonės ekspertai išplatino viešą kreipimąsi į vidaus reikalų ir administravimo ministrą, kad Aušros vartai ir Lvovo Ereliukų kapinės pasuose vaizduojami nebūtų.
Aušros vartų motyvas iš zaprojektujpaszport.gov.pl
Aušros vartų motyvas iš zaprojektujpaszport.gov.pl

Kreipimąsi išpublikavo przegladbaltycki.pl, jį pasirašė apie trys dešimtys žinomų Lenkijoje žurnalistų, redaktorių, ekspertų.

„Rūpindamiesi gerais Lenkijos santykiais su Lietuva ir Ukraina, kreipiamės į vidaus reikalų ir administravimo ministrą Mariuszą Blaszczaką, kad Aušros vartų koplyčios ir Lvovo Ereliukų kapinių vaizdai būtų pašalinti iš motyvų sąrašo, pateikto ministerijos paskelbtam konkursui, kurio tikslas yra išrinkti iliustracijas naujiems lenkiškiems pasams.

Tiek Aušros vartų koplyčia, tiek Lvovo Ereliukų kapinės yra svarbios vietos Lenkijos istorijai ir kultūrai. Tačiau reikia nepamiršti, kiek ginčų ir nesutarimų gali sukurti Vilniaus ir Lvovo – miestų kaimyninėse nepriklausomose valstybėse – vietų naudojimas iliustruojant Lenkijos piliečių tapatybės dokumentus“, – rašoma kreipimesi.

Taip pat kreipimesi teigiama, kad beveik 100-ą nepriklausomybės metų turinti Lenkija šiandien yra visai kitokia valstybė, turinti daug geresnius santykius su Lietuva ir Ukraina, nei buvo praeityje. „Neverta rizikuoti sunaikinti tas vertybes norint įvesti simboliškus grafinius pakeitimus lenkiško paso puslapiuose. Kreipiamės į poną ministrą ragindami apsvarstyti ir atsisakyti tokio konkurso, kuris savo dabartine forma gali atvesti į krizę Lenkijos santykius su Lietuva ir Ukraina“, – baigiamas kreipimasis.

Primename, kad prieš pusantros savaitės Lenkijos vidaus reikalų ir administravimo ministerija paskelbė apie naują projektą – pakvietė lenkus kartu atrinkti vaizdus, kurie papuoš šalies šimtmečiui skirto piliečio paso puslapius. Žmonės galės balsuodami atrinkti šešis motyvus, kurie papuoš dokumento puslapius. Tarp jų – ir Vilniaus bei Lvovo vaizdai.

Antradienio 18 val. duomenimis, Aušros vartai jau nebepirmavo balsavime – šį motyvą nežymiai aplenkė iš Žemaitijos kilęs Lenkijos prezidentas Gabrielius Narutowiczius.

Gabrielius Narutowiczius
Gabrielius Narutowiczius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius