Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl didėjančios Kinijos įtakos JAV nori dislokuoti Azijoje vidutinio nuotolio raketų

Vašingtonas nori artimiausiu laiku dislokuoti Azijoje naujų vidutinio nuotolio raketų, kad atsvertų regione didėjančią Kinijos įtaką, šeštadienį pareiškė naujasis JAV gynybos sekretorius Markas Esperis.
Markas Esperis
Markas Esperis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Taip, norėčiau tai padaryti“, – M.Esperis atsakė paklaustas, ar JAV svarsto galimybę dislokuoti Azijoje naujų vidutinio nuotolio sistemų, apginkluotų įprastinėmis kovinėmis galvutėmis, kai Vašingtonas nebėra saistomas Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties.

„Norėtume dislokuoti pajėgumus anksčiau nei vėliau“, – gynybos sekretorius sakė žurnalistams, skridusiems kartu su juo į Sidnėjų, nuo kurio M.Esperis pradės savaitę truksiančią kelionę po Aziją.

„Man būtų priimtiniau mėnesiai... Tačiau tokie dalykai linkę trukti ilgiau nei tikiesi“, – pridūrė jis.

Naujasis Pentagono vadovas nenurodė, kur konkrečiai JAV galėtų dislokuoti tokius ginklus.

„Nenorėčiau spekuliuoti, nes tokie dalykai priklauso nuo planų; tokie dalykai visuomet aptariami su sąjungininkais“, – aiškino jis.

Vašingtonas penktadienį pasitraukė įš INF sutarties, apkaltinusi Rusiją, kad ji daug metų pažeidinėjo šį susitarimą.

Pagal sutartį, 1987 metais pasirašytą tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, abi šalys įsipareigojo atsisakyti nuo žemės paleidžiamų raketų, galinčių nuskrieti 500–5 500 km nuotolio ir nešti tiek branduolines, tiek įprastas kovines galvutes.

Vašingtonas ir Maskva, kurių santykiai dabar yra smarkiai pablogėję, anksčiau šiais metais paskelbė planuojantys pasitraukti iš INF sutarties.

Dabar Vašingtonui atrištos rankos varžytis su Kinija, kurios arsenalo didelę dalį sudaro INF sutartimi draudžiama ginkluotė. Pekinas niekada nebuvo šios sutarties dalyvis.

M.Esperis sakė, kad JAV planai Kinijos neturėtų stebinti.

„Tai neturėtų būti staigmena, nes apie tai kalbame jau kurį laiką, – nurodė jis. – Ir noriu pasakyti, kad 80 proc. jų inventoriaus yra INF nuotolio sistemos. Taigi, neturėtų būti staigmena, kad mes norėtume turėti tokių pajėgumų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius