Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl didžiulio gaisro netoli JAV Josemičio parko tūkstančiams žmonių nurodyta evakuotis

Žaibiškai plintantis gamtinis gaisras netoli Josemičio nacionalinio parko šeštadienį virto vienu didžiausių Kalifornijos gaisrų šiais metais ir privertė paskelbti įsakymus evakuotis tūkstančiams žmonių.
Miško gaisras Josemičio nacionaliniame parke
Miško gaisras Josemičio nacionaliniame parke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ouko gaisras kilo penktadienį po pietų į pietvakarius nuo parko Mariposos apygardoje, o iki šeštadienio ryto apėmė 26,5 kv. km plotą, paskelbė Kalifornijos miškų ūkio ir priešgaisrinės saugos departamentas „Cal Fire“. Gaisras kilo ugniagesiams sėkmingai kovojant su anksčiau kilusiu gaisru, pasiekusiu didžiųjų mamutmedžių giraitę pietinėje Josemičio parko dalyje.

Šeštadienį nurodyta evakuotis daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, gyvenančių kelių kilometrų ruože esančiose kaimiškosiose vietovėse, nurodė pareigūnai.

Iki šeštadienio ryto Ouko gaisras sunaikino 10 gyvenamųjų ir komercinių pastatų, apgadino dar penkis pastatus ir kėlė pavojų kitiems 2 tūkst. statinių, informavo „Cal Fire“. Dėl gaisro uždaryta daug kelių, įskaitant vieną pagrindinių kelių į Josemičio parką.

Su Siera Nevados prieškalnėse siaučiančiu gaisru kovojo daugiau kaip 400 ugniagesių. Jie pasitelkia sraigtasparnius, kitus orlaivius ir buldozerius.

Gaisrui plisti padeda aukšta oro temperatūra, mažas drėgnumas ir dėl didžiausios per dešimtmečius sausros išdžiūvę augalai. Kalifornija pastaraisiais metais kenčia nuo vis didesnių gamtinių gaisrų, orams JAV vakarinėje pakrantėje dėl klimato kaitos pastaruosius tris dešimtmečius šiltėjant ir sausėjant. Mokslininkai įspėja, kad padėtis tik blogės.

Elektros kompanija „Pacific Gas & Electric“ savo interneto svetainėje pranešė, kad penktadienį po pietų gaisro rajone elektros tiekimas nutrūko daugiau kaip 2,6 tūkst. namų ir kompanijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius