Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltė dėl Ebolos viruso Liberijoje suversta homoseksualams

Liberijos kunigaii neseniai paskelbė, kad Ebolos virusas neva yra bausmė už homoseksualumą. Nors ir lengviausia dėl tokio pareiškimo pasmerkti atsilikusius ir netolerantiškus Liberijos gyventojus, krikščionis ir visus homofobus, tačiau toks elgesys supaprastintų situaciją, rašo naujienų svetainė thedailybeast.com. Nelaimių ir karų metu daugelyje visuomenių atpirkimo ožiais tampa „kitokie“ žmonės.
Apie Ebolos viruso grėsmę perspėjantis plakatas Liberijoje
Apie Ebolos viruso grėsmę perspėjantis plakatas Liberijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Būtina pripažinti, kad LGBT žmonių padėtis Liberijoje, kaip ir visoje Vakarų Afrikoje, yra tragiška. Tačiau taip pat yra tragiška ir tai, kad šiame regione apie 10 tūkst. žmonių jau užsikrėtė Ebolos virusu, o apie pusė iš jų mirė. Šiuo metu, po vietos religinių lyderių homofobiškų pareiškimų, kad gėjai ir lesbietės yra kalti dėl viruso, Liberijos homoseksualai bijo net vaikščioti gatvėmis.

Maža to, kai kurios krikščionių fanatikų bažnyčios 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdytus teroro išpuolius taip pat aiškino kaip Dievo bausmę Vašingtonui.

Tai, kad dėl kokios nors epidemijos kaltinami „kitokie“, nėra pirmas kartas žmonijos istorijoje.

Štai dėl maro Europoje viduramžiais buvo kaltinami žydai, o nesenų gamtinių nelaimių Haityje, Naujajame Orleane, Izraelyje, Indonezijoje ar Japonijoje priežastimis kai kurie dvasininkai įvardijo nuodėmes ir nusikaltimus. 

Maža to, kai kurios krikščionių fanatikų bažnyčios 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykdytus teroro išpuolius taip pat aiškino kaip Dievo bausmę Vašingtonui.

Liberijoje rugpjūčio mėnesį šalies prezidentė Ellena Sirleaf net parragino šalies gyventojus laikytis pasninko ir melstis tam, kad būtų užtikrinta „Dievo malonė ir mūsų nuodėmių atleidimas ir išgydyta mūsų šalis“. Tiesa, tuomet dėl Ebolos viruso buvo kaltinami ne gėjai, bet raganos ir raganiai.

Tačiau nereikia pamiršti, kad religinė retorika dėl tam tikrų ligų epidemijų naudojama ne tik trečiojo pasaulio šalyse, tačiau ir Vakaruose. Štai buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas savo kadencijos metu yra pareiškęs, jog AIDS epidemija yra bausmė už neteisėtą seksą, pažeidžiantį dešimt Dievo įsakymų.

Štai buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas savo kadencijos metu yra pareiškęs, jog AIDS epidemija yra bausmė už neteisėtą seksą, pažeidžiantį dešimt Dievo įsakymų.

Visai neseniai vienas iš Teksaso kilęs JAV senatorius Tedas Cruzas „Twitter“ parašė, kad prieš įsigaliojant Baracko Obamos pasiūlytam visuotiniam sveikatos draudimui, nebuvo nustatytas nei vienas Ebolos viruso atvejis JAV. Nors vėliau T.Cruzas aiškino, kad tik pajuokavo, tačiau tokia žinutė turėjo aiškią potekstę – respublikonai, skirtingai negu demokratai, apsaugos amerikiečius nuo Ebolos.

Ar labai skiriasi kaltinimai B.Obamai dėl Ebolos viruso ir Liberijos dvasininkų pareiškimai?

Nelabai. Abiem atvejais yra naudojamas „kito, svetimo“ įvaizdis: Liberijoje tai gėjai, o JAV – afrikiečių kilmės prezidentas. Pirmuoju atveju naudojami religiniai motyvai, antruoju smarkiai veikia rasizmo veiksnys.

Taigi problema glūdi ne atsilikusioje Liberijos visuomenėje ir jos homofobiškose nuostatose. Visi žmonės krizių ir karų metu linkę kaltinti „kitokius“ dėl vykstančio chaoso ir nelaimių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius