Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl juodligės protrūkio Sibire planuojama skersti apie 250 tūkst. elnių

Iki Kalėdų šiaurinėje Sibiro dalyje siūloma paskersti apie 250 tūkst. elnių. Šia drastiška priemone būtų siekiama užkirsti kelią spartesniam juodligės plitimui.
Mongolijos klajokliai šiaurės elnių augintojai
Šiaurės elniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Manoma, kad Jamalo Nencų regione, esančiame Vakarų Sibiro lygumų arktinėje zonoje, yra apie 700 tūkst. šių gyvūnų, t. y. didžiausia kaimenė pasaulyje. Apie 300 tūkst. iš jų yra Jamalo pusiasalyje. Pasak „Siberian Times“, toks elnių tankumas vienoje vietoje gali paspartinti juodligės plitimą.

Jamalo Nencų autonominės apygardos gubernatorius Dmitrijus Kobylkinas paragino iki rugsėjo pabaigos priimti sprendimą, kaip sumažinti populiaciją 250-čia tūkst. gyvūnų. Elnių skaičiaus mažinimas tradiciškai vykdomas lapkričio ir gruodžio mėnesiais, bet šiemet dėl juodligės protrūkio, tikimasi, kad nužudytų gyvūnų skaičius bus ženkliai didesnis, rašo „The Guardian“.

Vadinamąją „zombių“ ligą prikėlė neįprastai aukšta klimato temperatūra, kuri išlaisvino bakteriją iš prieš kelis dešimtmečius nuo juodligės mirusio elnio griaučių. Jamalo Nencų regione liepos mėnesį paskelbta nepaprastoji padėtis, kai 12 metų berniukas mirė nuo užkrėstos elnienos. Taip pat nuo juodligės žuvo apie 2 350 elnių ir mažiausiai keturi šunys.

„Gyvūnų kaimenių tankis, ypač tundroje, turi būti reguliuojamas. Neįmanoma veisti elnių neribotai“, – sako Rusijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos vadovas Nikolajus Vlasovas. Pasak jo, šių gyvūnų populiacija Jamalo pusiasalyje ypač artėja prie pavojingos ribos, nes 300 tūkst. elnių konkuruoja dėl maisto, kurio turėtų pakakti 110 tūkst. gyvūnų. Per didelis gyvūnų skaičius gali sunaikinti ganyklas, taip padarant neigiamą įtaką kitiems gyviems organizmams šiaurėje. N.Vlasovas siūlo elnius perkelti į pietinius Jamalo Nencų apygardos regionus, tokiu būdu leidžiant ganykloms atsigauti.

Taip pat buvo siūlymų paskatinti piemenis klajoklius atsisakyti savo elnių mainais į palankias kredito sąlygas būstui.

Tačiau antropologė Olga Muraško nepritaria panašiems siūlymams: „Didelė Jamalo ir Gydano pusiasalių klajoklių dalis praras savo egzistencijos prasmę ir galimybę išlaikyti tradicinį gyvenimo būdą.“

Pasak O.Muraško, siūlymai sumažinti elnių populiaciją Jamale sutapo su sparčiu leidimų išdavimu dujoms išgauti tame pačiame regione. Jamalo Nencų regionas yra vienas iš svarbiausių Rusijos gamtinių dujų šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius