Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Kinijos ir Šiaurės Korėjos susirūpinusios Japonija ir JAV pradeda bendras pratybas

JAV ir Japonija ketvirtadienį pastarosios šalies pietuose pradėjo dideles bendras karines pratybas, siekdamos didinti pasirengimą, kai Kinija užima vis agresyvesnę poziciją, o Šiaurės Korėja intensyvina raketų bandymus.
JAV ir Japonija pradeda bendras pratybas
JAV ir Japonija pradeda bendras pratybas / „AFP“/„Scanpix“

Kas dvejus metus rengiamos pratybos „Keen Sword“ pradėtos japonų oro pajėgų bazėje Japonijos pietuose ir taip pat vyks keliose kitose vietose.

Pratybos truks iki lapkričio 19 dienos, jose turi dalyvauti maždaug 26 tūkst. japonų ir 10 tūkst. amerikiečių karių, 30 laivų ir 370 orlaivių iš abiejų šalių, pranešė Japonijos gynybos ministerija. Kai kuriais etapais pratybose taip pat dalyvaus Australija, Jungtinė Karalystė ir Kanada, nurodoma pranešime.

Bendri lauko mokymai, apimantys išsilaipinimo amfibijomis pratybas, planuojami atokiose pietvakarinėse Japonijos salose, įskaitant Tokunošimą, Amamį ir Cutarą, Japonijai stiprinant savo gynybinius pajėgumus regione, kur didėja įtampa dėl Kinijos.

Kinija stiprina savo pozicijas praktiškai visoje Pietų Kinijos jūroje, statydama dirbtines salas su kariniais objektais ir aerodromais. Pekinas taip pat reiškia pretenzijas į virtinę Japonijos kontroliuojamų salų Rytų Kinijos jūroje ir vis agresyviau baugina savarankišką Taivaną, kurį laiko savo teritorijos dalimi ir žada vieną dieną susigrąžinti, prireikus – jėga.

Tuo metu Šiaurės Korėja šiais metais jau paleido per 30 raketų, įskaitant vieną šį trečiadienį. Ji nukrito jūroje tarp Korėjos pusiasalio ir Japonijos. Praėjusį mėnesį viena Šiaurės Korėjos tarpžemyninė balistinė raketa praskriejo virš Šiaurės Japonijos.

Japonų premjeras Fumio Kishida dėl prastėjančios saugumo situacijos regione pažadėjo reikšmingai padidinti šalies karinius pajėgumus ir galbūt leisti turėti prevencinio smūgio pajėgumų, kad būtų galima iš toli atakuoti priešo raketų leidimo vietas. Tokie planai vėliau šiais metais turėtų būti įtraukti į pakoreguotą nacionalinio saugumo strategiją ir gynybos gaires vidutiniam bei ilgajam periodams.

Pajėgumų suduoti smūgį kūrimas būtų didelis pokytis Japonijai, besilaikančiai tik savigynos principo, nors šalis pastarąjį dešimtmetį sparčiai didina savo karinį vaidmenį ir pajėgumus, kad galėtų labiau bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis partnerėmis regione bei Europoje.

Tokios pratybos kaip „Keen Sword“ suteikia japonų ir amerikiečių pajėgoms „galimybių drauge treniruotis įvairiose misijų srityse realistiškų scenarijų sąlygomis, kad būtų stiprinamas pasirengimas, gebėjimas koordinuotai veikti ir kurti patikimą atgrasymą“, sakoma JAV kontingento Japonijoje ketvirtadienio pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius