Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl ko susitarė JAV ir Rusija?

Rusijos žiniasklaida pradėjo propagandos kampaniją – esą Jungtinių Amerikos Valstijų valdžia susitarė su rusais, kad amerikiečiai peržiūrės savo planus Europoje dėl priešraketinės gynybos skydų statybos, jeigu Rusija įtikins Iraną atsisakyti branduolinės programos.
B.Obama pasipiktino
Rusai tikina, kad JAV prezidento Baracko Obamos administracija vis tiek nori apmulkinti Rusiją. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos televizijos kanalai, kuriuos kontroliuoja Kremlius, pranešė, esą šį susitarimą pasiūlė naujoji Amerikos administracija. „Vremia novostei“ teigia, esą JAV valstybės departamentas pareiškė, kad dėl priešraketinės gynybos skydų įrengimo jis pasirengęs bendradarbiauti su Rusija, nes esą naujoji sistema būtų skirta Europai ir Šiaurės Amerikai ginti nuo tokių priešiškai nusiteikusių valstybių kaip Iranas.

JAV susirūpinimas esą išaugo, kai prieš kelias dienas Iranas į orbitą paleido palydovą. Tai esą gali reikšti, kad Iranas turi galimybių paleisti ilgo nuotolio raketas.

JAV ir jos sąjungininkai Europoje jau seniai įtaria, kad Iranas, prisidengdamas taikaus atomo panaudojimo galimybių programa, iš tiesų gamina atominį ginklą. Irano valdžia šiuos kaltinimus nuolat atmeta, teigdama, kad branduolinė programa esą skirta tik šalies energetinėms reikmėms tenkinti. 

Rusai įsitikinę, kad naujosios JAV administracijos pasiūlymai Rusijai suvienyti jėgas ir priešraketinės gynybos skydais „apsiginti nuo priešiškų valstybių“ esą skirti tik tam, kad nukreiptų rusų dėmesį, jog iš tiesų sistemos skirtos apsisaugoti nuo Rusijos. 

Oficialioji Maskva, pasak Rusijos užsienio reikalų ministro Segejaus Lavrovo, įsitikinusi, kad „priešraketinė gynybos sistema, kurią amerikiečiai nori įrengti Europoje, neturi nieko bendro su gynyba nuo Irano. Ji tiesiogiai susijusi su Rusijos interesais.“

Tiesa, Vašingtonui Maskvos paramos derybose su Iranu gali ir neprireikti. Mat jau šių metų vasarą Irane rengiami prezidento rinkimai, po kurių, tikisi JAV administracija, bus galima pagerinti šių šalių santykius. Žinoma, tuo atveju, jeigu juos laimės JAV palankus Muchamedas Hatami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius