-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl korupcijos Kinijoje žūsta žmonės

Paskutinį kartą tėvai Liao Mengjuną gyvą matė jam einant į mokyklą pasiimti mokyklos baigimo diplomo.
Žvakutė
Žvakutė / Photos.com nuotr.
Temos: 2 Korupcija Kinija

Po kelių valandų jie buvo pakviesti atvykti į morgą. Penkiolikmetis sūnus buvo negyvas: kakta suskaldyta, dešinysis kelias išlindęs pro odą, abi rankos lūžusios. Kūną „puošė“ durtinės žaizdos. Aptiktos vidinės traumos, pėdos ištinusios. Rodomasis pirštas smarkiai kraujavo. Spėjama, jog kankintojai vertė berniuką kažką parašyti savo paties krauju.

Berniuko tėvai, rašytojas Liao Zushengas ir jo žmona Chen Guoying, tikino žinantys, kas nužudė jų sūnų – mokytojai. Tėvai nurodė ir tokio spėjimo motyvus. Jie ne kartą viešai peikė korupciją Kinijos mokyklose, rašo „Los Angeles Times“.

Korupcija yra kasdienis reiškinys milijonams kinų. Korupcija veši ne tik švietimo sektoriuje. Tą patį galime pasakyti apie žmonių santykius versle, žemės ūkyje ir gamyklose. Apibendrinant, korupcija yra visur, kur esama valdžios.

Foshano miestas nėra korumpuotesnis už kitus Kinijos miestus. Tačiau ši kraupi žmogžudyste jį daro puikiu pavyzdžiu, rodančiu, kokie sudėtingi iššūkiai laukia stabilumo siekiančios Kinijos politinės sistemos.

Aukščiausi Komunistų partijos pareigūnai žino, jog stulbinantis ekonominis augimas vieną dieną gali sustoti, jei nepavyks pažaboti kyšininkavimo ir korupcijos. Tačiau veiksmų laisvė yra suvaržyta. Ryžtingesni žingsniai nežengiami baiminantis, jog partija gali prarasti galios monopolį.

Korupcija veši ne tik švietimo sektoriuje. Tą patį galime pasakyti apie žmonių santykius versle, žemės ūkyje ir gamyklose.

Vienaip ar kitaip, sistemos funkcionavimas priklauso nuo to, ar policija, vietiniai partijos biurai ir valdininkai įgyvendina Pekino paruoštą politiką. Deja, labai dažnai šie vietiniai pareigūnai savo pareigas traktuoja kaip licenziją vogti.

Visoje šalyje stulbinantys ekonomikos rezultatai sukūrė grobuonišką mentalitetą. Mao Dzedungo solidarumu ir griežtumu grįsta sistema seniai praeityje. Šiandien visi nori klestėti – jei ne legaliai, tai nelegaliai.

Spėjama, jog korupcija sudaro maždaug 3-15 proc. septynių trilijonų dolerių ekonomikos. Komunistų partijos plėtimasis taip pat siejamas su žmonių godumu. 2007-aisiais partijai priklausė 74 milijonai žmonių, dešimčia procentų daugiau nei 2002-aisiais. Žmones į partiją traukia ne ideologija, o išsiplėtusios pinigų „darymo“ galimybės.

Pernai už korupciją visoje šalyje buvo nuteisti 5000 pareigūnų.

„Visi nekenčia korupcijos, bet visi nori joje dalyvauti“, – situaciją apibendrino Qiao Zhanxiangas, teisininkas iš Pekino, padavęs Geležinkelių Ministeriją į teismą dėl manipuliavimo kainomis. Staigmena, bylą teisininkas pralaimėjo.

Nelygybė tarp iš korupcijos besipelnančių ir korupcijos aukų nuolat didėja. Skaudžiausiai korupcija paliečia paprastus žmones.

„Paprasti kinai gyvena pragare“, – mano Ai Xiaomingas, dokumentinių filmų prodiuseris ir Zhongshano Universiteto profesorius. „Pragaras yra čia ir dabar“, – sako jis.

Foshanas, kitaip dar vadinamas „Budos kalnu“, yra gimtasis kovos menų meistro Bruce Lee miestas. Čia pirmą kartą istorijoje užfiksuotas SARS virusas. Taip pat tai vienas labiausiai užterštų Pearl upės deltos miestų.

Čia veikiančiose gamyklose gaminama keramika, baldai, žaislai ir namų apyvokos reikmenys. Foshane pagamintos prekės keliauja į „Wal-Mart“, „Kmart“, „Avon“ ir „Home Depot“.

Tačiau jei šiame daugiamilijoniniame mieste praleisite kiek daugiau laiko, suprasite, jog miestas turi ir juodąją pusę. Namai ir tiltai čia gali sugriūti bet kurią dieną, o miesto centre stūkso neužbaigti dangoraižiai, keliantys pavojų viešajam saugumui.

Policijai čia nieko nereiškia mušti, o kartais ir žudyti nevietinius darbininkus.

O norėdami, jog gydytojai jums deramai atliktų operaciją, neišsisuksite be vokelių. Teises čia taip pat galima nusipirkti, net jei nei karto nebuvote įsėdęs į automobilį.

„Tai, ką matote Foshane, tėra išryškinti visos Kinijos bruožai“, – teigia Ren Jianmingas, Pekino Quinghua universiteto vyriausybės tyrimų centro vicedirektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius