Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl mažų atlyginimų Jungtinėje Karalystėje prasiskolina milijonai šeimų

Sumažėjusi gaunamos algos vertė 1,6 mln. Jungtinės Karalystės šeimų įklampino į skolų liūną. Augant greitųjų paskolų paklausai atskleidžiama, kad daugelis šeimų yra priverstos rinktis tarp mokesčių mokėjimo ir maisto.
Nuo 2007-ųjų algos Didžiojoje Britanijoje sumažėjo 10 proc.
Nuo 2007-ųjų algos Didžiojoje Britanijoje sumažėjo 10 proc. / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Per pastaruosius trejus metus neapdraustų paskolų suma šalyje išaugo 48 mlrd. svaro sterlingų. 2015-ųjų metų duomenimis, gyventojai pasiskolino 353 mlrd. svaro sterlingų greitajam naudojimui, neįskaitant paskolų įkeičiant turtą.

Profsąjungų kongreso atlikto tyrimo duomenimis, Didžiojoje Britanijoje priskaičiuojama 3,2 mln. namų ūkių, turinčių problemų dėl skolų. Problema laikoma situacija, kuomet daugiau nei ketvirtis visų pajamų skiriama paskolos grąžinimui. Rimtų problemų dėl skolų turinčiomis šeimomis laikomos tos, kurios paskolos grąžinimui išleidžia 40 proc. visų pajamų.

Kainos kyla, algos – ne

Ataskaitos autorių teigimu, situacija ėmė blogėti mažėjant algoms ir nuvertėjant pinigams. Nuo 2007-ųjų iki pernai metų, Jungtinės Karalystės gyventojų atlyginimai, lyginant su infliacija, sumažėjo 10 proc.

Nuo 2007-ųjų iki pernai metų, Jungtinės Karalystės gyventojų atlyginimai, lyginant su infliacija, sumažėjo 10 proc.

Profsąjungų kongreso generalinės sekretorės Frances O'Grady teigimu, daugybė šeimų neturi kito pasirinkimo, tik skolintis.

„Šeimos negali ir toliau pasitikėti kredito kortelėmis ar paskolomis. Tačiau kai vidutinė alga šiuo metu yra 40 svarų sterlingų mažesnė, nei prieš 2008-ųjų įvykius, daugelis jų neturi kito pasirinkimo“, – kalbėjo tyrimą atlikusios įmonės atstovė.

Moters teigimu, vyriausybė turėtų koncentruotis į kasmet didėjančias algas bei didesnį minimalų atlyginimą: „Vyriausybė turėtų labiau stengtis padėti mažas pajamas gaunančioms šeimoms, neišsikapstančioms iš skolų. Galėtų padėti restruktūrizuoti skolas ar pritaikyti specialų bankroto modelį.“

Aptarnavimo sektoriaus darbuotojų profsąjungos generalinis sekretorius Dave'as Prentisas įsitikinęs, kad dažniausiai skolinasi šiose srityse dirbantys žmonės ir tam yra priežastis.

„Daugiausia įsiskolinusių – viešojo aptarnavimo sričių darbuotojai, jau aštuonerius metus kenčiantys dėl nė centu nepakeltų algų.

Akivaizdžiai matomas ryšys tarp įšaldytų algų dydžių ir populiarėjančių paskolų. Nuomos ir transporto kainos kyla, o algos – ne. Daugybė šeimų privalo rinktis – sumokėti nuomą ar pamaitinti vaikus“, – sakė ataskaitos bendraautoris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius