-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Nicolas Sarkozy kampanijos finansavimo skandalo atsistatydino Prancūzijos opozicinės partijos vadovas

Prancūzijos pagrindinės opozicinės partijos – centro dešiniųjų Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) – lyderis antradienį atsistatydino, pasirodžius pranešimams, kad buvusio prezidento Nicolas Sarkozy rinkimų kampanijos sąskaitos faktūros buvo įtraukiamos į apskaitą ir padengiamos kaip partijos išlaidos.
Francois Fillonas
Francois Fillonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kelios įtakingos UMP figūros, tarp jų buvęs N.Sarkozy vyriausybės vadovas Francois Fillonas, pareikalavo, kad Jeanas Francois Cope atsistatydintų, į viešumą iškilus naujiems faktams apie korupcijos skandalą, kurio epicentre atsidūrė partijos lyderis ir jo draugams priklausanti viešųjų ryšių agentūra.

J.F.Cope, iki šiol ignoravęs raginimus pasitraukti, sutiko atsistatydinti ir nuo birželio 15 dienos nebeužims partijos vadovo posto, nurodė UMP atstovai.

Partijos vadovybė surengė susitikimą Paryžiuje aptarti prasto pasirodymo sekmadienį vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą, tačiau jo metu daugiausiai dėmesio buvo skirta naujiems tariamo sukčiavimo faktams, kuriuos paviešino buvęs N.Sarkozy rinkimų kampanijos vadovo pavaduotojas.

Jerome'as Lavrilleux pirmadienį per televiziją paskelbė sensacingą informaciją, esą nesėkme pasibaigusios N.Sarkozy 2012-ųjų rinkimų kampanijos sąskaitos būdavo pateikiamos kaip sąskaitos faktūros už partijos konferencijas.

Nors J.Lavrilleux sakė, jog tai buvo „mokėjimų anomalijos“, ir tvirtino, kad nei N.Sarkozy, nei J.F.Cope nieko apie tai nežinojo, naujausi faktai apie vadinamąjį „Bygmalion“ skandalą tapo dar vienu smūgiu partijai, kurią pirmą kartą įveikė kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas, iškovojęs pergalę rinkimuose į Europos Parlamentą.

N.Sarkozy sulaukė kaltinimų, kad mėgino trukdyti teisingumui ir kad velionis Libijos diktatorius Muamaras Kadhafi finansavo dalį jo sėkmingos 2007 metų rinkimų kampanijos.

Remiantis prancūzų žiniasklaidos pranešimais, J. F.Cope draugams priklausančios viešųjų ryšių agentūros „Bygmalion“ dukterinė įmonė „Event & Cie“ pateikdavo UMP išpūstas sąskaitas ir tokiu būdu per rinkimų kampaniją susižėrė mažiausiai 8 mln. litų už renginių organizavimą.

Prieš dramatišką J.Lavrilleux pasirodymą per televiziją „Bygmalion“ advokatas pareiškė, kad agentūra buvo spaudžiama falsifikuoti N.Sarkozy sąskaitas ir jei to nebūtų dariusi, veikiausiai būtų likusi be užmokesčio.

Sukčiavimo, kaip teigiama, buvo griebtasi siekiant apeiti Prancūzijoje galiojančius rinkimų kampanijų finansavimo įstatymus.

N.Sarkozy, kuris figūruoja net keliuose korupcijos skandaluose ir griežtai neigia padaręs kokių nors nusižengimų, yra „labai nemalonu dėl to, kad jis yra įveltas į šį keistą reikalą“, antradienį nurodė jo artimas sąjungininkas, buvęs ministras Brice'as Hortefeux.

N.Sarkozy sulaukė kaltinimų, kad mėgino trukdyti teisingumui ir kad velionis Libijos diktatorius Muamaras Kadhafi finansavo dalį jo sėkmingos 2007 metų rinkimų kampanijos.

J.F.Cope griežtai užsipuolė buvęs premjeras F.Fillonas, su kuriuo jis 2012 metais ilgai ir įnirtingai varžėsi dėl UMP vadovo posto.

F.Fillonas sakė, kad po nesėkmės Europos Parlamento rinkimuose, per kuriuos UMP užėmė antrą vietą, gavusi 20,8 proc. balsų, „pakenkta partijos patikimumui ir geram vardui“.

F.Fillonas neslepia ambicijų 2017 metais siekti prezidento posto – netgi tuo atveju, jei buvęs jo bosas N.Sarkozy taip pat nuspręstų kandidatuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius