-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Sankt Peterburgo katedros susiginčiję Rusijos politikai puolė kaltinti žydus

Rusijos žydų bendruomenė pasipiktino „Vieningosios Rusijos“ partijos ir Valstybės Dūmos nario Piotro Tolstojaus komentarais. Šis politikas viešai sukritikavo protestus, vykstančius dėl Šv. Izaoko katedros perdavimo Rusijos ortodoksų bažnyčiai.
Rusijos Valstybės Dūmos posėdis
Rusijos Valstybės Dūmos posėdis / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Vietos valdžia sausio mėnesio pradžioje paskelbė, kad katedra bus perduodama Rusijos ortodoksų bažnyčiai. Tai sukėlė aršius protestus, kuriuos politikas P.Tolstojus įvardijo kaip „užtvorio gyventojų sukilimą“.

Jis turėjo galvoje carinės Rusijos imperijos santvarką, kai vietos žydams buvo galima gyventi tik vakarinėje teritorijoje. Žymaus rašytojo Levo Tolstojaus proanūkis nuėjo netgi dar toliau.

Priminė bolševikų revoliuciją

Jis pareiškė, kad būtent tokie protestuotojai „tęsia darbą tų, kurie sugriovė mūsų katedras 1917 metais peršokę per užtvarus su revolveriais“. Šie P.Tolstojaus pasisakymai buvo akivaizdi nuoroda į sąmokslo teoriją, kad Rusijos žydai buvo bolševikų revoliucijos kurstytojai.

Rusijos federacijos žydų bendruomenių vadovas Aleksandras Borodas pareikalavo ne tik „Vieningosios Rusijos“ partijos, kuriai priklauso P.Tolstojus, bet ir Rusijos Valstybės Dūmos atsiprašymo.

„Mes dažniausiai turime reaguoti į tokius pasisakymus, kai juos skleidžia antisemitinių kampanijų organizatoriai“, – pastebėjo A.Borodas.

Mes dažniausiai turime reaguoti į tokius pasisakymus, kai juos skleidžia antisemitinių kampanijų organizatoriai, – pastebėjo A.Borodas.

„Kai girdime tokius dalykus iš Valstybės Dūmos vicepirmininko burnos per oficialią spaudos konferenciją, tai tiesiogiai kenkia tarpetninei taikai šalyje ir atgaivina buvusias įtampas. Pono Tolstojaus žodžiai, kaip ir panašiais atvejais, yra senas, antisemitinis mitas“, – teigė A.Borodas.

Išpuolio neįžvelgė

Jo protestą parėmė ir kiti žydų kilmės Rusijos viešosios erdvės veikėjai, tinklaraštininkai.

O Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad „neteisinga ir nepriimtina užsipulti žmones dėl jų tautybės“, tačiau P.Tolstojaus komentaruose nieko rimto jis nemato.

Antradienį P.Tolstojus dėl sukelto skandalo apkaltino žiniasklaidą. „Aš manau, kad tos antraštės, kurios pasirodė „Echo Moskvy“ arba „Nezavisimaya gazeta“ yra antisemitinės“, – rėžė jis.

„Aš, būsiu nuoširdus, buvau nustebęs... Jie priėmė tai kaip išpuolį prieš tautiškumą, nors aš to net neturėjau galvoje“, – teisinosi L.Tolstojaus proanūkis, atstovaujantis Vladimiro Putino politiką palaikančiai politinei jėgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius