Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Šiaurės Korėjos diktatoriaus brolio nužudymo įtariama moteris manė dalyvaujanti TV šou

Policijos teigimu, 25 metų Siti Aisyah iš Indonezijos, įtariama prisidėjusi prie Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong Uno vyresniojo brolio nužudymo, buvo apgauta ir nežinojo, kad dalyvauja pasikėsinime į Kim Jong Namo gyvybę.
Kim Jong-Namas – Kim Jong Uno vyresnis brolis iš ankstesnės Kim Jong Ilo santuokos, kuris buvo nužudytas Malaizijoje
Kim Jong-Namas – Kim Jong Uno vyresnis brolis iš ankstesnės Kim Jong Ilo santuokos, kuris buvo nužudytas Malaizijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Moteris suimta dėl įtarimų, kad prisidėjo prie Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong Uno brolio nužudymo Malaizijoje. Policijai ji teigė maniusi, kad yra linksmo TV šou dalyvė, t.y. jai buvo pavesta iškrėsti išdaigą, praneša www.theguardian.com.

Kaip teigia policija, ji kartu su kita moterimi turėjo dalyvauti situacijoje, kurios metu turi įtikinti vyrus užsimerkti ir tuomet juos aptaškyti vandeniu.

„Toks veiksmas buvo padarytas tris ar keturis kartus, ir moteris už tai gavo keletą dolerių. Ji nežinojo, kad buteliuke, iš kurio ji papurškė Kim Jong Namui, buvo pavojingų medžiagų. Ji nežinojo, kad tai buvo pasikėsinimas į gyvybę“, – teigė policijos atstovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Namas ir Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Namas ir Kim Jong Unas

Šiaurės Korėja teigia nepripažinsianti tyrimo išvadų

Nepatikrintais Malaizijos policijos vado Tito Karnaviano duomenimis, svarstymai dėl nužudytojo kūno likimo, sukėlė diplomatinį skandalą tarp Malaizijos ir Šiaurės Korėjos.

Šiaurės Korėjos ambasadorius pareiškė, kad nepripažins patologų tyrimo rezultato ir pareikalavo nedelsiant grąžinti kūną, kadangi Malaizijos atstovai pradėjo skrodimą be Šiaurės Korėjos sutikimo ir šios šalies atstovų, kurie stebėtų, kaip jis atliekamas. Taigi tyrimo rezultatas bus vertinamas kaip vienpusiškas. Esą Malaizijos policija paveikta priešiškų jėgų, taip pat ir Pietų Korėjos įtakos, be to, kūno skrodimas yra žmogaus teisių pažeidimas.

Tačiau Malaizijos policija teigia, kad skrodimas pradėtas todėl, kad oficialus skundas dėl jos gautas nebuvo. Jau išsiųsti į laboratoriją toksikologinio tyrimo mėginiai. Atsakymo laukiama po keleto dienų. Kuala Lumpūro policija pareiškė, kad kūnas nebus grąžintas, kol bus nepatvirtina aukos tapatybė DNR tyrimais.

Kas yra kita moteris?

Kita nužudymu įtariama moteris, kuri buvo suimta oro uoste, turi Vietnamo pasą. Ji prieš keletą dienų iki išpuolio oro uoste apsistojo viešbutyje, esančia šalia oro uosto, kur išsinuomavo pigiausią kambarį ir sumokėjo už jį grynaisiais pinigais.

Beje, viešbutį ji keitė du kartus. Antrojo viešbučio darbuotojai sakė, kad ji išpuolio išvakarėse registratūroje ji pasiskolino žirkles, o kambarinė kitą rytą jos kambaryje rado plaukų ant grindų ir šiukšlių dėžėje. Tuo tarpu moteris persikėlė į kitą viešbutį. Ką ji veikė po išpuolio, kol buvo suimta, nėra žinoma.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida neskelbia apie Kim Jong Namo žūtį

Šiaurės Korėjos žiniasklaida neskelbia apie Kim Jong Namo žūtį. Jam buvę artimi žmonės sako, kad kad jis jau seniai buvo savo galingo brolio taikiniu. Pastaruoju metu jis gyveno trijose šalyse – Makao, Kinijoje ir Singapūre ir jau kurį laiką baiminosi dėl savo gyvybės. Artimiausiu metu jis planavo kelionę į Europą.

Artimas Kim Jong Namo klasės draugas teigė, kad Kim Jong Namui artimi žmonės nesėkmingai bandė susisiekti su jo šeima, kuri, kaip manoma, gyvena Makao.

Malaizijos vicepremjeras Ahmadas Zahidas Hamidi ketvirtadienį sakė, kad Kim Jong Namas keliavo pasivadinęs Kim Cholo slapyvardžiu.

„Mes neatmetame galimybės, kad jis keliavo su netikru pasu. Manau, kad jis turėjo dvi tapatybes“, – teigė jis.

Pasak vicepremjero, Kim Jong Namo kūnas bus išsiųsta į Šiaurės Korėją, kai bus baigti policijos ir medicinos tyrimai ir bus patvirtinta mirties priežastis.

Malaizija yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, turinti su Šiaurės Korėja normalius santykius ir bevizį režimą. Malaizijos sostinėje gyvena nedidelė Šiaurės Korėjos bendruomenė, nors šią savaitę buvo uždaryta daug emigrantams priklausančių parduotuvių ir restoranų.

Nuotr. iš  „Twitter“/Viena iš sulaikytų moterų, įtariamų Kim Jong Namo nužudymu
Nuotr. iš „Twitter“/Viena iš sulaikytų moterų, įtariamų Kim Jong Namo nužudymu

Buvo vertinamas kaip galimas įpėdinis

Kim Jong Namas anksčiau buvo vertinamas kaip galimas įpėdinis, galintis užimti šalies vadovo postą, bet buvo atstumtas 2001 m. po nesėkmingo bandymo su suklastotu pasu patekti į Japoniją, kaip manoma, su tikslu aplankyti Disneilendą.

Kita vertus, japonų žurnalistas ir buvęs Kim Jong Namo draugas Yoji Gomi sakė, kad jis Šiaurės Korėjos diktatūra nusivylė dar 1990 m., kai „pamatė, kokia yra tikroji šalies situacija“.

Kim Jong Namas daug metų praleido Šveicarijoje, Rusijoje, o vėliau apsigyveno Makao. Pietų Korėjos žvalgybos atstovas sakė, kad Kinijoje Kim Jong Namui buvo užtikrinta apsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius