Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl „šimtmečio žiemos audros“ JAV žuvo beveik 50 žmonių

Jungtinių Valstijų rytuose ir vidurio vakaruose po kelias dienas trukusios „šimtmečio žiemos audros“, per kurią žuvo mažiausiai 49 žmonės ir kilo kalėdinių kelionių chaosas, antradienį tikimasi atšilimo.
Šventiniu laikotarpiu dėl žiemos audros JAV žuvo beveik 50 žmonių
Šventiniu laikotarpiu dėl žiemos audros JAV žuvo beveik 50 žmonių / „Reuters“/„Scanpix“

Kai kuriose JAV šiaurės rytų dalyse audra tebesitęsė – tai buvo atkaklūs kelias dienas šalį apėmusių ekstremalių orų likučiai, dėl kurių, remiantis oficialiais duomenimis, devyniose valstijose nutrūko elektros energijos tiekimas, vėlavo ir buvo atšaukti skrydžiai ir žuvo žmonės.

Niujorko valstijoje, ypač Bafalo mieste, valdžia kalbėjo apie žiaurias sąlygas, kai ištisas valandas tęsėsi pūgos, kūnai buvo randami transporto priemonėse ir po pusnimis, o gelbėtojai važinėjo „nuo automobilio prie automobilio“ ieškodami išgyvenusiųjų.

Dėl ekstremalių oro sąlygų – gausaus snygio, vėjo ir stingdančio šalčio – pastarosiomis dienomis buvo atšaukta per 15 tūkst. skrydžių, įskaitant maždaug 4 000 pirmadienį, rodo svetainės „FlightAware“ duomenys.

Bafalo miestas, esantis Erio apygardoje, kuriam nesvetimi žiemiški orai, atsidūrė krizės epicentre, jį užgriuvus milžiniškiems sniego kiekiams.

„Žinoma, tai šimtmečio žiemos audra“, – žurnalistams sakė Niujorko gubernatorė Kathy Hochul ir pridūrė, kad „dar per anksti sakyti, kad viskas baigta“.

K.Hochul teigė, kad kai kuriuose vakarų Niujorko miestuose per naktį iškrito nuo 0,75 m iki 1 m sniego.

Vėliau pirmadienį K.Hochul kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, kuris pasiūlė „visa federalinės vyriausybės jėga“ paremti Niujorko valstiją ir sakė, kad jis ir pirmoji ponia Jill Biden meldžiasi už tuos, kurie per audrą neteko artimųjų, nurodoma Baltųjų rūmų pranešime.

Be to, J.Bidenas patvirtino, kad valstijoje bus paskelbta nepaprastoji padėtis, pranešė Baltieji rūmai.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) prognozavo, kad Bafalo mieste, kurį jau užklojo virš metro storio sniego sluoksnis, iš esmės paralyžiavęs skubiosios pagalbos operacijas, pirmadienį turėjo iškristi dar iki 35 cm sniego.

„Tikimasi, kad ateinančiomis dienomis temperatūra Vidurio Vakaruose ir Rytuose, prieš prasidedant šiai sistemai, normalizuosis“, – teigiama naujausioje, ankstyvą antradienį paskelbtoje NWS rekomendacijoje, tačiau perspėjama, kad išliks „vietomis pavojingos keliavimo sąlygos“.

Pirmadienio popietę Erio apygardos vykdomosios valdžios atstovas Markas Poloncarzas tviteryje pranešė, kad dėl audros visoje apygardoje žuvo 27 žmonės, įskaitant 14 žmonių, kurie buvo rasti lauke, ir tris, rastus automobilyje.

Anksčiau tą pačią dieną surengtoje spaudos konferencijoje M.Poloncarzas teigė, kad žuvusiųjų skaičius Eryje greičiausiai bus didesnis nei po liūdnai pagarsėjusios 1977 metų Bafalo pūgos, kai žuvo beveik 30 žmonių.

Prognozuojant, kad sniego bus dar daugiau, o didžioji Bafalo dalis bus „neišvažiuojama“, jis paantrino K.Hochul ir perspėjo gyventojus, kad šie liktų namie.

„Getty Images“/„AFP“/„Scanpix“/ Niujorko gubernatorė Kathy Hochul
„Getty Images“/„AFP“/„Scanpix“/ Niujorko gubernatorė Kathy Hochul

„Buvo baisu“

Nacionalinės gvardijos nariai ir kitos komandos išgelbėjo šimtus žmonių iš apsnigtų automobilių ir namų, kuriuose nėra elektros, tačiau pareigūnai teigė, kad dar daugiau žmonių tebėra įstrigę.

Erio apygardos šerifas Johnas Garcia audrą pavadino „baisiausia“, kokią jis kada nors yra matęs, nes matomumas buvo nulinis, o pareigūnai negalėjo reaguoti į skubios pagalbos prašymus.

„Buvo baisu, kai sulaukdavai skambučių iš šeimų su vaikais, kurie sakydavo, kad šąla“, – sakė jis CNN.

K.Hochul, kilusi iš Bafalo, sakė, kad ją pribloškė tai, ką pamatė per žvalgybinę kelionę po miestą.

„Atrodo, tarsi karo zonoje, o kelių pakraščiuose stovinčios transporto priemonės šokiruoja“, – sakė K.Hochul, apibūdindama 2,4 metrų aukščio sniego pusnis prie namų, taip pat sniego valytuvus ir sniege „palaidotas“ gelbėtojų mašinas.

Savaitgalį dėl ekstremalių oro sąlygų 48 JAV valstijose, įskaitant Teksaso gyvenvietes Meksikos pasienyje, kur kai kuriems atvykusiems migrantams sunkiai sekėsi rasti prieglobstį, temperatūra buvo nukritusi žemiau nulio.

„AP“/„Scanpix“/Bafalo miesto centras
„AP“/„Scanpix“/Bafalo miesto centras

Didelio masto elektros tiekimo sutrikimai

Vienu metu šeštadienį be elektros per stingdantį šaltį buvo likę 1,7 mln. vartotojų, rodo „poweroutage.us“ duomenys.

Šis skaičius gerokai sumažėjo, nors pirmadienio vidurdienį JAV rytinėje pakrantėje elektros energijos vis dar neturėjo apie 50 tūkst. žmonių.

Tikimasi, kad dėl užšalusių elektros pastočių, iš kurių, kaip pranešama, viena buvo palaidota po daugiau nei 5 metrų sniego sluoksniu, kai kurie Erio apygardos gyventojai atgaus elektrą tik antradienį, sakė aukšto rango apygardos pareigūnas.

Bafalo tarptautinis oro uostas uždarytas iki antradienio, o mieste ir didžiojoje dalyje Erio apygardos tebegalioja draudimas vairuoti.

Dėl ledo ir prasto matomumo taip pat buvo laikinai uždaryti kai kurie judriausi šalies keliai, įskaitant dalį greitkelio „Interstate 70“.

Vairuotojai buvo įspėjami neišvažiuoti į kelius, net ir tuo metu, kai šalyje paprastai būna pats judriausias kelionių metas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius