-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl Škotijos nepriklausomybės nuogąstaujanti Didžiosios Britanijos vyriausybė trečiąkart istorijoje posėdžiaus Škotijoje

Britų ministrų kabinetas pirmadienį vos trečią kartą per visą istoriją posėdžiaus Škotijoje, kur paskelbs planus dėl šalies naftos pramonės, kuri, kaip perspėjama, smuks, jeigu škotai referendume balsuos už nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos.
Britų premjeras Davidas Cameronas
Britų premjeras Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pajamų iš Šiaurės jūroje išgaunamos naftos likimas bus svarbus klausimas prieš rugsėjo 18 dienos referendumą, kuriame turi būti nuspręsta, ar Škotija nutrauks 300 metų trunkančią sąjungą su Anglija. Naftos klausimas turi dominuoti ir per ministro pirmininko Davido Camerono vyriausybės posėdį.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime ministras pirmininkas pristatė naujas priemones šiai pramonės šakai.

Tarp jų yra planai pramonei ir vyriausybei glaudžiau bendradarbiauti dalijantis infrastruktūra ir geofizine informacija, taip pat – užtikrinant, kad licencijos būtų dalijamos atsižvelgiant į maksimalaus naftos kiekio išgavimą.

„Šie žingsniai – geri ekonomikai ir geri darbo vietoms – padidins mūsų energetinį saugumą ir sumažins mūsų priklausomybę nuo importuojamų naftos bei dujų, kurios yra pagrindiniai žmonių sąskaitų didintojai“, – nurodė premjero biuras.

Apklausose maždaug 37 proc. škotų sako, kad balsuotų už nepriklausomybę, o 49 proc. – prieš ją.

Tai tik trečias kartas, kai britų vyriausybė posėdžiaus Škotijoje. D.Cameronas labai nori įtikinti rinkėjus ekonominiais pasilikimo sąjungoje argumentais.

„Daug metų Jungtinė Karalystė rėmė Šiaurės jūros naftos ir dujų pramonę, ir mes drauge dirbome, kad tai taptų ekonomine sėkme, kuria galėtų didžiuotis visa šalis“, – teigė D.Cameronas.

„Aš pažadu, jog toliau naudosime plačius JK pečius investuodami į šią gyvybiškai svarbią pramonės šaką, kad galėtume pritraukti verslą, kurti darbo vietas, ugdyti naujus mūsų jaunimo įgūdžius ir užtikrinti savo pajėgumą varžytis pasaulinėse lenktynėse“, – pridūrė jis.

Londonas perspėjo, kad JT kontinentinis šelfas, kuriame išgaunama šalies nafta, susiduria su „precedento neturinčiais iššūkiais, į kuriuos gali atsakyti tik visa Jungtinė Karalystė.

„Mokesčiai iš naftos ir dujų 2012-2013 metais buvo 4,7 mlrd. svarų (5,7 mlrd. eurų) mažesni nei ankstesniais metais – (tai) daugiau kaip 40 proc. sumažėjimas“, – sakoma pareiškime.

Britų vyriausybė Škotijoje anksčiau buvo susirinkusi 2009 metais Glazge, valdant D.Camerono pirmtakui Gordonui Brownui, ir 1921 metais Invernese, valdant Davidui Lloydui George'ui.

Britų vyriausybė Škotijoje anksčiau buvo susirinkusi 2009 metais Glazge, valdant D.Camerono pirmtakui Gordonui Brownui, ir 1921 metais Invernese, valdant Davidui Lloydui George'ui.

D.Camerono ministrų kabinetui posėdžiaujant Aberdyne – Šiaurės jūros naftos pramonės centre, – Škotijos pirmasis ministras, nepriklausomybės šalininkas Alexas Salmondas vos už kelių kilometrų pirmininkaus Škotijos vyriausybės posėdžiui.

A.Salmondas vyriausybės posėdį rengia Portletene į pietus nuo Aberdyno ir ragino D.Cameroną sutikti su debatais akis į akį.

Visuomenės apklausos nuolat rodė, kad dauguma škotų norėtų likti JK, nors atotrūkis tarp jų ir nepriklausomybės šalininkų sumažėjo.

ICM apklausa, kurios metu laikraščiui „Scotland on Sunday“ nuo pirmadienio iki penktadienio buvo apklausti 1 004 suaugę škotai, parodė, kad maždaug 37 proc. jų balsuotų už nepriklausomybę, o 49 proc. – prieš ją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius