-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dėl snygio izoliuotame Alpių miestelyje gyvenantis lietuvis: „Niekas negalėjo nuvykti į darbą“

Antradienį dėl smarkaus snygio viename populiariausių Šveicarijos slidinėjimo kurortų Cermoje įstrigo maždaug 13 tūkst. turistų. Apie sudėtingą situaciją 15min pasakojo vos už 7 kilometrų nuo kurorto gyvenantis lietuvis Vaidas Barkevičius.
Cermatas
Cermatas / „Scanpix“/AP nuotr.

Slidinėjimo instruktoriumi dirbantis V.Barkevičius, kaip ir didžioji dalis Cermoje dirbančio aptarnaujančio personalo, gyvena slėnyje įsikūrusiame Tėšo miestelyje. Pastarasis taip pat kurį laiką buvo izoliuotas nuo išorinio pasaulio.

„Mes irgi kurį laiką, maždaug iki trečios valandos, buvome atkirsti. Nebuvo galima žemyn nuvažiuoti nei traukiniais, nei automobiliu, tačiau dabar keliai nuvalyti“, – antradienį vakare pasakojo V.Barkevičius.

Tuo tarpu apie 5 500 gyventojų ir 13 400 talpinanti Cerma vis dar izoliuotas. „Į Cermatą vedantis kelias – sudėtingesnis. Ten labai statūs šlaitai, (sniegas – red.) gerokai užpylė tiek bėgius, tiek kelią, kuris ligi šiol nėra nuvalytas“, – pridūrė jis.

V.Barkevičius: „Savivaldybė neišlaikė ir užsakė oro pervežimą – maždaug nuo pirmos valandos tarp Tešo iki Cermato skraidė keturi sraigtasparniai, ir labai intensyviai.“

Pašnekovas tikina antradienį turėjęs dirbti Cermoje, tačiau to padaryti nepavyko, todėl su kurorte įstrigusiais klientais teko bendrauti tik internetu. Jis – ne vienintelis toks.

„Niekas negalėjo nuvykti į darbą. Sustojo kai kurie procesai, nes čia (Tėše – red.) gyvena daug žmonių, kurie dirba Cermos viešbučiuose, parduotuvėse ar ant šlaitų. Tiesa, šlaitai – uždaryti, nė vienas keltuvas neveikia nuo pat ryto. O pati Cerma susitvarkys, tai – nedidelė tragedija“, – 15min sakė V.Barkevičius.

Klientai slidinėjimo instruktoriumi dirbančiam vyrui pasakojo, kad Cermoje paryčiais buvo dingusi elektra – ji atsirado tik apie 10 val. ryto. Tiesa, pamažu viskas stoja į senas vėžes.

„Savivaldybė neišlaikė ir užsakė oro pervežimą – maždaug nuo pirmos valandos tarp Tėšo iki Cermos skraidė keturi sraigtasparniai, ir labai intensyviai“, – teigė V.Barkevičius bei pridūrė, kad šiuo metu orlaiviais į kurortą gabenamos ir reikalingiausios prekės.

Sugadintas poilsis

Anot pašnekovo, tokie gamtos kataklizmai kelia problemas ir poilsiautojams, ir kalnuose dirbantiems žmonėms.

Asmeninio albumo nuotr./Vaidas Barkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Vaidas Barkevičius

„Klientų nuotaikos labai įvairios. Dėl tos vienos dienos gal nieko blogo ir nebūtų, bet visa paskutinė savaitė buvo labai sudėtinga, siautė didžiulės pūgos, buvo daugybė sniego. Labai sunkiai čiuožėm, nuolat užsidarinėjo keltuvai. Tie, kurie atvažiavo šią savaitę, liko beveik nepaslidinėję“, – 15min pasakojo V.Barkevičius.

Pašnekovas tikina, kad nors Cermoje panika nekilo, turistai nerimauja. „Jie nežino, kada atkurs susisiekimą, o, pavyzdžiui, turi bilietus rytoj išskristi. Neramu buvo ir tiems, kurie turėjo išskristi šiandien. Visi kiti tiesiog atostogauja – jiems lengviau“, – sakė jis.

V.Barkevičiaus teigimu, sustojęs kurorto gyvenimas atsiliepė ir finansiškai. „Šiandien supratom, kad šiek tiek žemės ūkis esam – nuo oro priklausom“, – juokavo pašnekovas.

„Nuo tokių situacijų niekas neapsaugotas, nes tai yra kalnai ir tai yra oras. Nieko nepadarysi. Kai smarkiai užsninga ir vyksta tokie kataklizmai, lieka tik viena išeitis – sėdėti namie“, – sakė V.Barkevičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gausus sniegas Šveicarijos Alpių kurorte Cermate
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gausus sniegas Šveicarijos Alpių kurorte Cermate

Atšaukta treniruotė

Valė kantone dėl stipraus snygio izoliuoti keli kaimeliai, viename jų, Simplone, per 24 valandas iškrito du metrai sniego, praneša naujienų agentūra ATS.

Dėl griūčių rizikos, bei purvo, akmenų nuošliaužų ir potvynių Valė kantone teko uždaryti kai kuriuos kelius. Pasak regiono policijos, šiuo metu yra didžiausia įmanoma griūčių tikimybė.

Dėl griūčių rizikos, bei purvo, akmenų nuošliaužų ir potvynių Valė kantone teko uždaryti kai kuriuos kelius. Pasak regiono policijos, šiuo metu yra didžiausia įmanoma griūčių tikimybė.

Tuo metu žemiau esančiose vietose dėl stiprių liūčių atsargumo sumetimais teko evakuoti žmones, pavyzdžiui apie 20 žmonių iš mažyčio kaimelio Eiholco ir iš kito kaimelio Moteko, pranešė transliuotojas RTS.

Už Valė ribų, Berno kantone, Vengeno kaime, antradienį turėjusi vykti vyrų Pasaulio taurės kalnų slidinėjimo treniruotė atšaukta dėl sniego ir stipraus vėjo, praneša organizatoriai.

Naktį iki 200 kilometrų per valandą pasiekę vėjai taip pat pridarė žalos trasos infrastruktūrai, ypač finišo vietai, kur buvo pastatytos palapinės ir stendai. Pati trasa nenukentėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius