Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl sukčiavimo įtariamas rumunų milijonierius viliasi netikėtumo sekmadienio rinkimuose

Milijonieriaus populisto Dano Diaconescu atžvilgiu vyksta tyrimas dėl sukčiavimo, jis yra teisiamas už šantažą, tačiau jis vairuoja baltą „Rolls Royce“ ir žada būti reformų figūra su tikslu „išrauti naujuosius turtuolius, kurie plėšė Rumuniją“.
Danas Diaconescu
Danas Diaconescu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

D.Diaconescu nebuvo sunku prieš sekmadienio rinkimus į parlamentą atkreipti į save dėmesį, o jo partiją, kaip rodė apklausos, remia maždaug 15 proc. rinkėjų, kurių balsų gali užtekti trečiai vietai.

Šioje buvusioje komunistinėje šalyje, kur kaltinimai – ir nuosprendžiai – už korupciją ne visada sutrukdydavo kandidatams siekti renkamų postų, D.Diaconescu partijos PPDD populiarumas smarkiai augo.

44 metų D.Diaconescu, televizijos stoties savininkas ir laidų vedėjas, viliasi savo Žiu slėnio apygardoje įveikti kairiojo sparno premjerą Victorą Pontą. Tai avantiūra, bet jis vis tiek gali patekti į parlamentą – pagal proporcinę šalies rinkimų sistemą.

Šioje buvusioje komunistinėje šalyje, kur kaltinimai – ir nuosprendžiai – už korupciją ne visada sutrukdydavo kandidatams siekti renkamų postų.

Tai pirmieji nacionaliniai Rumunijos rinkimai nuo valdančiosios Socialliberalų sąjungos (USL) nesėkmingo bandymo šią vasarą išversti iš posto centro dešiniųjų T.Basescu – žingsnio, kuris sulaukė griežtų priekaištų iš Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų.

D.Diaconescu, kuriam, kaip teigiama, priklauso privatus lėktuvas ir jachta, įsirengė bazę pilkame Tirgu Žiu mieste centrinėje Rumunijoje.

Kasdien, lydimas asmens sargybinių ir rinkimų štabo žmonių, jis išeidavo pabendrauti su gyventojais ir sulaukdavo dešimčių žmonių sveikinimų, nors ir atrodė, kad jiems labiau rūpi gauti vieną jo dalijamų violetinių šalikų, o ne jo politinės pozicijos.

Pernai įsteigta Dano Diaconescu liaudies partija (PPDD), gali iškilti į trečią vietą po USL ir opozicinės centro dešiniųjų ARD.

„Noriu atkurti prarastas Rumunijos vertybes ir Rumunijos orumą“, – AFP sakė berniukiškos išvaizdos, bet pražilęs D.Diaconescu.

„Taip pat planuojame padidinti minimalų atlyginimą iki 1 000 lėjų (220 eurų) ir išdalyti po 20 tūkst. eurų kiekvienam rumunui, kuris pradeda savo nuosavą verslą“, – pridūrė jis.

Politikos analitikas Cristianas Parvulescu sakė, kad D.Diaconescu naudojasi nacionalizmo kilimu ir „telkia aplink save perėjimo nuo komunizmo prie kapitalizmo pralaimėtojus“.

„Svarbu ne rinkimų poveikis, kurį jis gali padaryti, o žinia, kurią jis siunčia ir kurios, regis, niekas negirdi. Tai yra, kad skurdas didėja, visai kaip ir rumunų nusivylimas, o demokratijos pagrindas darosi vis trapesnis“, – sakė C.Parvulescu.

Spalio mėnesį D.Diaconescu buvo tarp keturių pretendentų privatizuoti chemijos gamyklą „Oltchim“. Po to, kai buvo išrinktas laimėtoju, jis į Ekonomikos ministeriją nešė keturis krepšius, esą prikimštus grynųjų, kad įrodytų galintis sumokėti 2 mln. eurų.

Jis pareiškė, kad yra pasirengęs atiduoti gamyklos kontrolę jos darbuotojams ir sugrąžinti ją Rumunijos liaudžiai, kaip esą buvo komunistų laikais.

Tačiau iš tikrųjų jis nesugebėjo sumokėti už gamyklą. Ta saga galiausiai baigėsi tuo, kad kovos su kyšininkavimu prokurorai pradėjo tyrimą dėl sukčiavimo.

D.Diaconescu, kuris savo karjerą pradėjo kaip vieno vietos laikraščio žurnalistas, palaipsniui susikūrė reputaciją ir susikrovė turtą.

D.Diaconescu, kuris savo karjerą pradėjo kaip vieno vietos laikraščio žurnalistas, palaipsniui susikūrė reputaciją ir susikrovė turtą. 2001 metais jis viename Bukarešto bute įkūrė televiziją OTV.

2010-aisiais jis buvo apkaltintas šantažu, prokurorai sakė, kad jis prašė vieno mero 200 tūkst. eurų ir grasino priešingu atveju paskelbti „kompromituojančius, tikrus ar įsivaizduojamus, faktus“.

D.Diaconescu kaltinimus neigia, bet procesas tęsiasi toliau.

Kasdienė pokalbių laida, kurią veda D.Diaconescu, yra viena populiariausių Rumunijoje, o žiūrovų prašoma savo nuomonę joje pareikšti siunčiant mokamas SMS.

Pasikvietęs žmonių su abejotina kompetencija aptariamomis temomis, D.Diaconescu iki vėlyvos nakties aptarinėja skandalingas istorijas ir rodo nusikaltėlių laidotuves.

PPDD iškėlė 446 kandidatus, kuriuos D.Diaconescu vadina savo „svajonių komandos nariais angelais“. Iš viso rinkimuose varžomasi dėl 470 vietų.

„Dauguma jo kandidatų yra oportunistai, kurie dėl vienokios ar kitokios priežasties nori grįžti į parlamentą pasinaudodami PPDD kaip tramplinu“, – sakė C.Parvulescu.

Tačiau D.Diaconescu turi didelių ambicijų.

„Mūsų tikslas yra laimėti kitus prezidento rinkimus 2014 metais“, – sakė jis.

VIDEO: DAN DIACONESCU@B1TV I 11.03.2012 I PP-DD DREAM TEAM !

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius