-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl teroro išpuolių grėsmės Didžioji Britanija svarsto galimybę apginkluoti visus pareigūnus

Gausėjant teroro išpuolių Europoje, Didžiosios Britanijos pareigūnų klausiama, ar jie norėtų darbe būti ginkluoti. Metropoliteno policija aiškinasi, ar pareigūnai sutiktų, kad šalyje būtų pakeista šimtmečius galiojanti tvarka ir visi norintieji galėtų nešiotis ginklus.
Ginkluota policija Londone.
Ginkluota policija Londone. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Metropoliteno policijos federacija domisi, kiek pareigūnų sutiktų dirbti turėdami ginklus. Taip pat aiškinasi, ar galimybė nešiotis ginklą neatbaidytų nuo tarnybos ir šio darbo pasirinkimo.

Policininkų nuomonė turės daug įtakos

Šiuo metu ginklus darbe gali turėti tik specialiosios pajėgos ir tam parengti pareigūnai. Jų skaičius neseniai padidintas 1500. Eiliniai policininkai Jungtinėje Karalystėje niekada negalėjo nešiotis ginklų, tačiau šalies saugumas skelbia, jog dėl galimų teroro aktų sistemą būtina keisti.

Policijos vadai tvirtina, kad rasti pareigūnų, norinčių nešiotis ginklus, itin sudėtinga. Daugelis jų baiminasi, kad panaudojus ginklą jų veikla gali būti tiriama, o karjera pakibti ant plauko.

Eiliniai policininkai Jungtinėje Karalystėje niekada negalėjo nešiotis ginklų.

Pernai Skotlandjardas paskelbė planus ginkluotų pareigūnų skaičių Londone padidinti dar 600, tad iš viso jų būtų beveik 3 tūkst. Metropoliteno policijos federacija, atstovaujanti 32 tūkst. sostinės pareigūnų, teiraujasi ar šie būtų patenkinti tarnybos metu turėdami bet kokį ginklą.

Asociacijos vadovas Kenas Marshas spaudai teigė, jog visa tai daroma dėl kylančio pavojaus.

„Esame daugybės pokyčių Europoje liudininkai. Matome pačius įvairiausius teroristų atakų būdus, pavyzdžiui, naudojant sunkvežimius. Klausiame savo pareigūnų, ar jie mano, kad turėtų nešiotis elektrošoko prietaisą bei šaunamuosius ginklus. Norime žinoti jų nuomonę, kad galėtume pranešti visuomenei apie tolesnius savo veiksmus.

Jei dauguma jų pasisakys už, turėsime rimtą diskusiją šiuo klausimu, tačiau kol kas nieko nekeičiame. Kita vertus, jei Anglijoje įvyktų didelė nelaimė, manau, žmonės sparčiai pakeistų savo nuomonę. Terorizmo grėsmė Londone – nuolatinė, tad mūsų pareigūnai privalo būti budrūs bei reaguoti greitai į bet kokį išpuolio scenarijų“, – sakė pareigūnų atstovas.

Apklausa truks iki sausio pabaigos, kuomet paaiškės pareigūnų požiūris. Jos rezultatai turės daug įtakos vėlesniam policijos darbui, pavyzdžiui, ginklus nešiotis norintiems pareigūnams tektų laikyti sunkesnį fizinio pasirengimo testą.

Jei Anglijoje įvyktų didelė nelaimė, manau, žmonės sparčiai pakeistų savo nuomonę.

Pritaria ne visi

Konservatorius Philipas Daviesas sveikino šį policijos planą: „Teroro atakų akivaizdoje Jungtinėje Karalystėje norėčiau matyti ginklus turinčius pareigūnus, ne nusikaltėlius.

Dar svarbiau, apsaugoti pačius policininkus, tad turime leisti jiems patiems spręsti, kokios apsaugos jiems reikia. Esu įsitikinęs, kad visi turėtų nešiotis elektrošoko prietaisus bei, jei yra tinkamai paruošti, šaunamuosius ginklus“.

Labdaros organizacija, remianti darbo metu nužudytų pareigūnų šeimas, taip pat pasisakė už pareigūnams suteikiamą galimybę rinktis.

Tuo tarpu Skotlandjardas nepritaria net idėjai apginkluoti eilinius patrulius: „Didžiuojamės išlaikydami tradiciją, kad policija šioje šalyje nėra ginkluota. Neremiame idėjos leisti visiems pareigūnams nešiotis ginklus. Apie 92 proc. mūsų pareigūnų – neginkluoti. Šaunamaisiais bei kitais ginklais naudojasi tik puikiai treniruoti specialieji būriai ir mes neturime planų tai pakeisti“.

Ankstesni tyrimai parodė, kad dauguma pareigūnų nenorėtų keisti nusistovėjusios tvarkos ir imti į rankas ginklą. Tačiau gyventojų apklausų rezultatai – priešingi.

Po 2015-ųjų lapkritį Paryžiuje įvykdyto teroro išpuolio, pareikalavusio 130 gyvybių, 58 proc. britų buvo įsitikinę, kad vietos pareigūnai privalo būti ginkluoti darbo metu.

Daugiau nei dvejus metus teroro akto grėsmės tikimybė šalyje liko nepakitusi, manoma, kad išpuolis – labai tikėtinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius