Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 02 /14:38

Dėl užrakintų slėptuvių linčiuojamas Kyjivo meras V.Klyčko: V.Zelenskis kalba apie „nokautą“

Trečiadienio naktį per Rusijos raketų antskrydį Kyjive mirė trys žmonės, kurie, kaip teigiama, negalėjo įeiti į poliklinikoje įrengtą, bet užrakintą slėptuvę ir žuvo dėl šalia slėptuvės nukritusių raketų nuolaužų. Sostinės meras Vitalijus Klyčko stengiasi atlaikyti pasipiktinimo bangą. Prezidentas Volodymyras Zelenskis net užsiminė apie nokautą.
Kyjivo meras Vitalijus Klyčko
Kyjivo meras Vitalijus Klyčko / „Reuters“/„Scanpix“

Po incidento Ukrainos sostinėje meras V.Klyčko sulaukė nuožmios kritikos po to, kai ketvirtadienį buvo apkaltintas, kad dėl „užrakintos“ slėptuvės žmonės nukentėjo nuo krintančių nuolaužų, kurios juos pražudė.

Susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbtose žinutėse Kyjivo meras aiškino, kad atsakomybė krinta ant rajonų vadovų pečių:

„1,2 mlrd. grivinų (30,27 mln. eurų) iš miesto biudžeto buvo skirta rajonams slėptuvėms įrengti. Šias lėšas, pabrėžiu, valdė ir valdo miesto regioninė valdžia. Už tai atsakingi rajonų vadovai.

Šiandien lėšų įgyvendinimas ir panaudojimas yra labai nepatenkinamas. Birželio pabaigoje apibendrinsime lėšų, skirtų slėptuvėms įrengti, panaudojimą.“

V.Klyčko teigimu, rajonų vadovų atleidimas priklauso prezidento kompetencijai, o meras negali jų „net papeikti“.

Kyjivo vadovas tvirtino, šiuo atveju „kalbama apie bendrą ir sąžiningą atsakomybę“, ir įspėjo rajonų vadovus, kad „negalima vaikščioti su baltomis pirštinėmis ir apleisti savo pareigų“.

Antroje žinutėje jis teigė, kad slėptuvės bus garantuotai atidarytos.

Jis nurodė, kad visą parą veikiančios slėptuvės privalomos visoms institucijoms ir įstaigoms.

Visuomenė taip pat bus įtraukta į prieigos kontrolę. V.Klyčko pareiškė, kad visi norintys gali prisijungti ir tapti viešosios kontrolės inspektoriais.

„Patruliuojanti policija, ir už tai esame jai dėkingi, padės tikrinti prieinamumą prie slėptuvių komendanto valandą skelbiamo oro pavojaus metu“, – pridūrė jis.

V.Zelenskio užuomina V.Klyčko: „Gali būti nokautas“

Prezidentas Volodymyras Zelenskis užsiminė apie nemalonias pasekmes V.Klyčko, jei bus patvirtinta, kad sostinėje žmonės žuvo dėl uždarytos slėptuvės nuo bombų.

Žurnalistai klausė Moldovoje su vizitu buvusio prezidento, kas bus atsakingas, jei informacija apie trijų gyventojų žūtį nuo priešo smūgio dėl uždarytos slėptuvės pasitvirtins.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Visi atsakys, reakcija bus griežta... Mums Rusijos, šitų priešų neužtenka, turime, matote, ir vidinių... Aš pasakyčiau (kas konkrečiai atsakys), (bet) daug žurnalistų, pasakyčiau, yra žodis, sukasi, bet aš negaliu...“, – sakė jis, rašo „Ukrainska pravda“.

V.Zelenskio atstovas spaudai jau pradėjo skelbti spaudos konferencijos pabaigą, kai prezidentas staiga atsisuko į žurnalistą ir pridūrė: „Pasakyčiau taip: gali būti nokautas“.

Tai tiesioginė užuomina apie Kyjivo merą V.Klyčko, kuris praeityje buvo vienas geriausių pasaulio boksininkų ir garsėjo varžovų nokautais.

Penktadienį Ukrainos vadovas pareiškė, kad nurodė atlikti išsamų slėptuvių Kyjive ir visoje šalyje auditą.

Šią pastabą jis išsakė per aukšto lygio vyriausybės saugumo posėdį, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

Sulaikyti keturi asmenys

Anksčiau pranešta, kad Ukrainos teisėsaugos pareigūnai sulaikė keturis asmenis tiriant trijų žmonių žūtį dėl uždarytos slėptuvės.

Generalinė prokuratūra teigė, jog sulaikytas Desnianskos srities valstybinės administracijos pirmasis pavaduotojas, medicinos įstaigos, kurioje yra slėptuvė, direktorius, jo pavaduotojas, taip pat poliklinikos apsaugos darbuotojas.

Šiuo metu sulaikytiesiems rengiami įtarimai dėl tarnybinio aplaidumo, sukėlusio sunkias pasekmes ir žmonių palikimo pavojuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius