Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Delavero kalėjime įkaitų pagrobę kaliniai skundėsi elgesiu su nuteistaisiais ir D.Trumpo politika

Vieno JAV Delavero valstijos kalėjimo kaliniai trečiadienį paėmė įkaitais keturis Pataisos departamento darbuotojus ir tvirtino vienam vietos laikraščiui, kad taip pasielgė dėl, jų nuomone, netinkamo elgesio su nuteistaisiais ir Amerikos vadovybės.
Kalėjimas Delavero valstijoje, kur buvo kilusi įkaitų drama.
Kalėjimas Delavero valstijoje, kur buvo kilusi įkaitų drama. / „Scanpix“/AP nuotr.

Dešimtys pareigūnų buvo pasiųsti į Jameso T.Vaughno pataisos centrą Smirnos mieste, o visuose valstijos kalėjimuose buvo paskelbtas izoliacijos režimas.

Trečiadienio popietę buvo paleistas vienas įkaitas, o po kelių valandų į laisvę išėjo antrasis, todėl vakare pareigūnai derėjosi dėl paskutinių dviejų tebelaikomų žmonių.

Preliminarus tyrimas rodo, kad šie neramumai prasidėjo apie 10 val. 30 min. vietos (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kai vienas sargybinis per radiją paprašė skubios pagalbos C bloke, kuriame laikoma per 100 kalinių, sakė Delavero policijos atstovas seržantas Richardas Bratzas. Kiti pareigūnai nuskubėjo į pagalbą, ir tuo metu keli jų buvo paimti įkaitais.

R.Bratzas iš pradžių sakė, kad įkaitais tapo penki darbuotojai, bet vėliau per spaudos konferenciją pareigūnai patikslino, kad kaliniai laiko keturis asmenis, kai vienas dingęs darbuotojas buvo rastas kitoje kalėjimo vietoje.

Delavero saugumo departamento ir Teritorinio saugumo departamento vietos padalinio sekretorius Robertas Coupe'as nurodė, kad iš minėto bloko vakare taip pat išėjo 27 kaliniai.

Pareigūnams nėra žinoma apie „užgrobimo dinamiką“, taip pat ar bloką palikę kaliniai buvo laikomi prieš jų valią, sakė R.Coupe'as.

Vienas iš paleistų darbuotojų buvo nuvežtas į ligoninę dėl gyvybei pavojaus nekeliančių sužeidimų, sakė pareigūnai. Apie antro paleisto įkaito būklę kol kas nebuvo paskelbta.

Kaliniai aiškino norintys, kad visi maišto dalyviai būtų reabilituoti ir kad būtų paviešinta informacija, kaip skirstomos lėšos laisvės atėmimo įstaigoms.

Anksčiau trečiadienį kaliniai telefonu susisiekė su Vilmingtono mieste leidžiamu laikraščiu „The News Journal“ ir paaiškino savo veiksmus bei išdėstė reikalavimus. Kaliniai paskambino laikraščiui, padedant vieno kalinio sužadėtinei ir kito asmens motinai. Motina sakė laikraščiui, kad jos sūnus yra vienas iš įkaitų.

Per tą pokalbį vienas kalinys sakė, kad jie „daro tai, ką daro“ dėl virtinės priežasčių, įskaitant „Donaldą Trumpą. Viską, ką jis padarė. Visus dalykus, kuriuos jis daro dabar. Žinome, kad padėtis šioje įstaigoje pasikeis į bloga“.

Skambinęs asmuo sakė, kad kaliniams labiausiai rūpi jų švietimas. Jie taip pat aiškino norintys, kad visi maišto dalyviai būtų reabilituoti ir kad būtų paviešinta informacija, kaip skirstomos lėšos laisvės atėmimo įstaigoms.

Pasak R.Coupe'o, pareigūnai su įkaitų pagrobėjais palaiko radijo ryšį. Pareigūnas pridūrė, kad C bloko kaliniai turėjo galimybę tiesiogiai per televiziją stebėti dėl šio incidento sušauktą spaudos konferenciją.

„Norėtume jiems pasakyti, kad norime tai išspręsti taikiai“, – sakė jis.

R.Coupe'as atsisakė pakomentuoti, kai buvo paklaustas apie kalinių pokalbius telefonu su „The News Journal“. Vis dėlto jis pareiškė, kad vėliau gali būti užmegztas dialogas dėl problemų kalėjime.

„Kai šis reikalas bus saugiai išspręstas, tuomet ateis laikas kalbėtis, jeigu kaliniai nori kalbėtis apie sąlygas, privilegijas ir kitus klausimus“, – aiškino R.Coupe'as.

Delavero valstijos gubernatorius Johnas Carney sakė kalbėjęsis su įkaitų šeimomis.

„Kaip galit įsivaizduoti, jiems taip pat buvo labai sunku“, – sakė naujasis valstijos vadovas demokratas.

Pataisos departamento tinklalapyje sakoma, kad kalėjimas Smirnoje yra didžiausia vyrų pataisos įstaiga Delavere ir kad joje laikoma apie 2,5 tūkst. kalinių. Delavero kalėjimų pareigūnų profsąjungos pareigūnų teisininkas Bruce'as Rogersas taip pat sakė, kad Smirnos kalėjimas turi iš viso apie 1,5 tūkst. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius