-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Demografijos srityje Latvija ketina pavyti Estiją – padidinti gimstamumą 3 proc.

Latvija užsibrėžia tikslą, nuo rugsėjo 1 dienos pradedama vykdyti valstybės apmokamą nevaisingumo gydymo programą, padidinti gimstamumą 3 procentais – kaip Estijoje, antradienį pareiškė sveikatos apsaugos ministrė Ingrida Circenė.
Naujagimis
Naujagimis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes galime lygiuotis į Estiją, kur, įvedus tokią programą, gimstamumas buvo padidintas maždaug trimis procentais“, – žurnalistams sakė ji.

Nuo 2012 metų rugsėjo 1 dienos valstybė mokės už diagnostiką nevaisingumo priežastims nustatyti ir dirbtinį apvaisinimą. Tiesa, yra apribojimas – paraiškas dėl valstybės apmokamos programos paslaugų galės paduoti moterys iki 37 metų. 2012 metais šiai programai skirtas 1 mln. latų (4,9 mln. litų).

„Tie, kuriems dabar atliekama diagnostika ir bus patikrinti iki to laiko, kai programa įsigalios, gaus apmokėtą dirbtinio apvaisinimo procedūrą, ir gaus ją tie, kurie bus pirmieji. Mes numatome, kad kitais metais bus naujos išmokos. Procesas pradėtas“, – pridūrė I.Circenė.

Šiuo metu užsiregistravo maždaug tūkstantis norinčiųjų gauti valstybės apmokamas medicinos paslaugas.

„Tai, kad jiems bus atlikta diagnostika, nereiškia, kad jie bus pasirengę šiai procedūrai. Tai taip pat nereiškia, kad visiems būtinas tik dirbtinis apvaisinimas – nevaisingumo priežastys labai skirtingos“, – pažymėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius