-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 20 /09:11

Derybos Berlyne dėl karo Rytų Ukrainoje rezultatų neatnešė

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, kad per naujausias derybas dėl Ukrainos krizės neįvyko „jokių stebuklų“, tačiau jose dalyvavę Ukrainos, Rusijos ir Prancūzijos lyderiai padarė nedidelę pažangą dėl taikos proceso atnaujinimo, kuris yra atsidūręs aklavietėje.
Angela Merkel ir Vladimiras Putinas Berlyne
Angela Merkel ir Vladimiras Putinas Berlyne / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Po penkias valandas trukusio, sudėtingu vadinto viršūnių susitikimo Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė, kad visos šalys sutarė nubrėžti gaires, kaip išeiti iš kelis mėnesius trunkančios aklavietės ir pradėti taikyti 2015 metais sudarytą, bet įstrigusį Minsko taikos planą.

„Nuo dabar iki lapkričio pabaigos turime patvirtinti gaires. Tai bus dokumentas dėl visų Minsko susitarimų taikymo“, – per spaudos konferenciją po derybų kalbėjusį P.Porošenką citavo Rusijos naujienų agentūros.

Vokietijos kanclerė A.Merkel per atskirą spaudos konferenciją pareiškė, kad per derybas „stebuklų neįvyko“, tačiau buvo padaryta pažanga siekiant „sukurti vadinamąsias gaires“.

„Dar daug reikia padaryti“, – pridūrė kanclerė, o jai pritarė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pabrėžė, kad Minsko susitarimai tebėra geriausias būdas išspręsti karą rytų Ukrainoje. Šis Rusijos lyderio vizitas Berlyne buvo pirmasis nuo konflikto Ukrainoje pradžios.

Šios derybos vadinamuoju Normandijos ketverto formatu vyko likus vos kelioms valandoms iki ES viršūnių susitikimo Briuselyje dėl santykių su Rusija. Jame Europos lyderiai svarstys Maskvai dėl padėties Ukrainoje paskelbtų sankcijų klausimą, nes šių metų pabaigoje turės būti nuspręsta, ar šios spaudimo priemonės bus tęsiamos.

Gaires, dėl kurių susitarta Berlyne, dabar toliau gvildens ir dėl jų diskutuos šalių užsienio reikalų ministrai, nurodė derybose dalyvavę lyderiai.

„Privalu gerbti tolesnius Minsko susitarimų žingsnius“, – žurnalistams sakė F.Hollande'as.

Keblūs klausimai

V.Putinas nesilankė Berlyne nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį. Šis užgrobimas yra viena iš priežasčių, kodėl Maskvos santykiai su Vakarais yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos.

Rusija remia prorusiškų sukilėlių veiksmus Rytų Ukrainoje. Per šį konfliktą, besitęsiantį trečius metus, žuvo jau apie 10 tūkst. žmonių.

Tačiau Maskva neigia jai metamus kaltinimus, kad ji į Ukrainos rytus siuntė savo karių, tiekia ginkluotę ir taip kursto konfliktą, nuniokojusį šios šalies sunkiosios pramonės regioną.

Visos konflikto šalys sutiko dėl taikos sutarties, parengtos tarpininkaujant Vokietija ir Prancūzija 2015 metų vasarį, tačiau, nors vadinamieji Minsko susitarimai ir padėjo sumažinti kovų intensyvumą, visiškai jų nutraukti nesugebėta.

Kalbėdamas apie vieną svarbią problemą – galimybę rengti vietinius rinkimus sukilėlių kontroliuojamuose regionuose – P.Porošenka pareiškė, kad jokie rinkimai negali vykti „besąlygiškai neišvedus užsienio ginkluotųjų pajėgų“.

V.Putinas savo ruožtu nori gauti dalinę autonomiją sukilėlių kontroliuojamose Rytų Ukrainos dalyse, pavyzdžiui, Donbase ir Luhanske.

Tuo tarpu Kijevas siekia garantijų, kad ten bus surengti teisingi ir laisvi rinkimai.

Nė vienas iš keturių derybose dalyvavusių lyderių nesitikėjo proveržio, tačiau Vokietija ir Prancūzija tikino, kad itin svarbu grįžti prie derybų stalo, praėjus daugiau kaip metams nuo Minsko susitarimų pasirašymo.

V.Putinas kuris po derybų su žurnalistais kalbėjosi atskirai, nepateikė daug detalių dėl gairių, tačiau patvirtino, kad visos keturios šalys pritarė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos vaidmens didinimui.

Anot P.Porošenkos, tai reiškia, kad sutarta dėl ESBO ginkluotos misijos dislokavimo šalies rytuose.

V.Putinas, norintis užtikrinti pagalbos siuntų tiekimą į sukilėlių regionus, sakė, kad derybose labiausiai orientuotasi į saugumo klausimus, tačiau dėl humanitarinių klausimų „deja, nepadarėme didelės pažangos“.

Po Berlyno viršūnių susitikimo Prancūzija, Vokietija ir Rusija dar aptarė ir Maskvos vaidmenį Sirijos pilietiniame kare.

Kritikavo dėl Alepo

„Tai, kas vyksta Alepe, yra karo nusikaltimas; vienas pirmųjų reikalavimų – kad režimo ir jų (rusų) sąjungininkų vykdomas bombardavimas turi baigtis“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as po trijų šalių lyderių susitikimo Berlyne.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė aviacijos smūgius antrajame pagal dydį Sirijos mieste ir pavadino juos „nežmoniškais ir žiauriais“.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai sakė, kad neatmeta galimybės paskelbti sankcijų Rusijai. Šis pareiškimas pasirodė likus vos kelioms valandoms iki Europos Sąjungos viršūnių susitikimo Briuselyje, kur bus aptartas Rusijos vaidmuo Sirijoje.

„Viskas, kas gali tapti grasinimu, gali būti naudinga“, – pareiškė F.Hollande'as per spaudos konferenciją, o A.Merkel pridūrė, kad „negalime atmesti šio varianto“.

Kalbėdamas apie planuojamas laikinas paliaubas Alepe, turinčias prasidėti šįryt, Prancūzijos prezidentas nurodė, kad V.Putinas yra pasirengęs jas pratęsti iki 11 valandų.

„Iš susitikimo išėjome susidarę įspūdį, kad paliaubos gali būti pratęstos, tačiau tai parodyti gali tik Sirijos režimas ir Rusija“, – sakė jis.

Nutraukus ugnį vos kelioms valandoms nebūtų pakankamai laiko pristatyti reikalingos humanitarinės pagalbos siuntas ir leisti civiliams palikti vietovę, pridūrė F.Hollande'as.

Sirijos kariuomenė savo ruožtu sakė, kad paliaubos tęsis tris dienas.

Sukilėliai, kontroliuojantys Alepą, siekia nuversti prezidentą Basharą al Assadą. Šį miestą bombarduoja Rusijos remiama Damasko kariuomenė, siekianti atsikovoti rytinio regiono kontrolę.

Aviacijos smūgiai Alepe smūgiai sugriovė daug gyvenamųjų pastatų ir civilinių įstaigų, o ES šiuos veiksmus įvertino kaip prilygstančius karo nusikaltimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius