Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Derybos dėl Graikijos krizės baigėsi be proveržio

Graikija ir jos skolintojai nepasiekė proveržio ketvirtadienį naktį Briuselyje vykusiose derybose, bet tikino, jog padarė pažangą artėdami prie susitarimo, kuris gali apsaugoti Atėnus nuo potencialaus pasitraukimo iš euro zonos.
Jeanas-Claude'as Junckeris ir AleksisCipras
Jeanas-Claude'as Junckeris ir AleksisCipras / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Prieš griežtą taupymą nusistatęs Graikijos premjeras Aleksis Cipras susitiko su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu, siekdamas susitarti dėl reformų plano, kuris leistų pervesti Atėnams paskutinę 7,2 mlrd. eurų išmoką pagal finansinio gelbėjimo programą.

Jie sakė vėl susitiksiantys artimiausiu laiku, bet po keturias valandas trukusių išvyko nepasiekę jokio susitarimo. Dėl šios priežasties Graikija penktadienį turės iš savo lėšų atlikti kritiškai svarbų mokėjimą Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), kad išvengtų potencialaus nemokumo.

Nuogąstavimai dėl gresiančio chaotiško Graikijos pasitraukimo iš euro zonos didėja: dabartinė 240 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos programa pasibaigs birželio pabaigoje, o šį mėnesį šalis turi sumokėti TVF iš viso 1,6 mlrd. eurų, kurių Atėnai neturi.

„Derybos tęsis ateinančiomis dienomis“, – sakė A.Cipras, kurio radikali kairioji partija „Syriza“ buvo išrinkta į valdžią sausį, žadėdama užbaigti penkerius metus vykdytas skausmingas taupymo priemones, nugramzdinusias Graikiją į recesiją.

Graikijos premjeras sakė, kad „esama punktų, kurių niekas nelaikytų diskusijos pagrindu“ per šias derybas ir kad Graikijos pateiktas reformų „planas yra vienintelis svarstomas realistinis planas“.

Tarptautiniai kreditoriai pateikė alternatyvų planą, kurį jie sudarė nedalyvaujant Graikijai per pirmadienį vykusį susitikimą Berlyne. Šiame susitikime taip pat dalyvavo Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai.

Tačiau A.Cipras pridūrė, kad po kelis mėnesius trukusių ir neretai įtemptų derybų tarp Atėnų ir jų skolintojų „(Europos) Komisija patikino, kad ji bent jau nusiteikusi labai greitai pasiekti realistinį susitarimą“.

„Labai geras susitikimas“

Vis dėlto Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas, kuris taip pat dalyvavo keturias valandas trukusiose derybose per vakarienę Briuselyje, sakė žurnalistams, jog „susitikimas buvo labai geras“.

Europos Komisija, kuri yra aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija 28 nares turinčioje Europos Sąjungoje ir viena iš trijų Graikijos finansinės pagalbos programos stebėtojų – kartu su TVF ir Europos centriniu banku – savo pranešime nurodė, kad per šias derybas buvo pasiekta „pažanga“.

„Tai buvo geras, konstruktyvus susitikimas. Buvo pasiekta pažanga, suprantant vieni kitų pozicijas dėl įvairių pasiūlymų. Buvo susitarta, kad jie vėl susitiks“, – nurodė Komisija.

Aukšto rango euro zonos pareigūnai vėliau ketvirtadienį surengs telefoninę konferenciją, pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP. Daugelis ES lyderių taip pat atvyks į Lotynų Amerikos viršūnių susitikimą Briuselyje ateinantį trečiadienį ir ketvirtadienį.

Eidami į darbinę vakarienę J.-C.Junckeris ir A.Cipras paspaudė vienas kitam prieš kameras, bet abu buvo nusiteikę daug rimčiau negu per ankstesnius susitikimus, kai Europos Komisijos vadovas šaipėsi iš Graikijos lyderio atsisakymo užsirišti kaklaraištį.

Graikijos partneriai euro zonoje ir jos skolintojai siekė sudaryti susitarimą iki penktadienio, kai Atėnai turės grąžinti TVF 300 mln. eurų.

Nuogąstavimai dėl gresiančio chaotiško Graikijos pasitraukimo iš euro zonos didėja: dabartinė 240 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos programa pasibaigs birželio pabaigoje, o šį mėnesį šalis turi sumokėti TVF iš viso 1,6 mlrd. eurų, kurių Atėnai neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius