Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Derybos dėl naftos tiekimų iš Rusijos į Baltarusiją vėl nedavė rezultatų, teigia šaltinis

Rusijos ir Baltarusijos atstovams, ketvirtadienį vedusiems eilinį derybų ratą dėl Rusijos naftos tiekimo 2010 metais, nepavyko pasiekti kompromiso, pranešė artimas derybų dalyviams šaltinis Minske.
Azerbaidžano naftos gręžiniai
Naftos gręžiniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šalys negalėjo susitarti, galbūt derybos bus tęsiamos“, – sakė agentūros pašnekovas.
Pasak šaltinio, „šalims nepavyko suartinti pozicijų, nors Baltarusija buvo pasiryžusi argumentuotam kompromisui“.

„Rusijos derybininkai vadovavosi anksčiau užimta pozicija, tai apsunkino derybas“, – pridūrė jis.

Drauge pašnekovas pabrėžė, kad Baltarusija pasirengusi tęsti derybas dėl naftos tiekimo 2010 metais sąlygų po papildomų konsultacijų. „Tokias konsultacijas šalys surengs artimiausiu laiku. Kai šios konsultacijos baigsis, bus žinoma dar vieno derybų rato data“, – sakė šaltinis.
 
Tuo tarpu šaltinis, artimas derybų dalyviams iš Rusijos pusės, agentūrai „Interfax“ pranešė, kad „derybos gali būti tęsiamos rytoj“.

Rusijos energetikos ministerijos oficialioji atstovė Irina Josipova savo ruožtu sakė, kad ketvirtadienio derybos pasibaigė, bet derybų procesas bus tęsiamas.

Rusijos derybininkai vadovavosi anksčiau užimta pozicija, tai apsunkino derybas.

„Šalys gerokai suartėjo dėl kai kurių pozicijų“, – tikino I.Josipova. Baltarusijos delegacijos atstovai ketina skristi į Minską pasikonsultuoti ir patikslinti kai kurių detalių.

I.Josipova pažymėjo, kad „Baltarusijos ir Rusijos ekspertai glaudžiai bendradarbiauja“. „Galbūt kurį laiką derybų procesas vyks per nuotolį“, – patikslino ji.

Rusija ir Baltarusija pradėjo 2010 metus be susitarimo dėl naftos tiekimo ir tranzito. Naftos tranzitas per Baltarusiją į Europą tebevyksta, taip pat nafta tiekiama į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas. Rusija anksčiau pareiškė, kad jeigu nebus pasirašytas susitarimas, nuo sausio 1 dienos Baltarusijai teks mokėti visą muito mokestį už Rusijos tiekiamą naftą. Tačiau Minskas primygtinai reikalauja lengvatinio muitų režimo.

Trečiadienį, sausio 6 dieną, šaltinis Baltarusijoje taip pat buvo pareiškęs, kad sužlugo derybos, bet po valandos Baltarusijos delegacijos vadovas, ekonomikos ministro pavaduotojas Anatolijus Filonovas pranešė, kad šalys sausio 7 dieną tęs derybas, ir pareiškė, kad dėl daugelio punktų šalių pozicijos vis dėlto yra artimos. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius