Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt svarbiausių naujienų

JAV žurnalas „Time“ nusprendė apžvelgti dešimt žiniasklaidos naujienų, labiausiai sukrėtusių pasaulį ir padariusių įtakos svarbiems pokyčiams.

Viena tokių naujienų, tai investicinio banko „Lehman Brothers“ žlugimas. Vienas galingiausių ir didžiausių pasaulyje bankų tikrai neatrodė tas, kuris vieną dieną paprasčiausiai subankrutuotų. Tačiau rugsėjo mėnesį paskelbtas bankrotas ir be darbo likę keletas tūkstančių banko daruotojų JAV ir Didžiojoje Britanijoje tik įrodė, kad kalbos apie ekonominę krizę nėra tuščios. Banko žlugimas neabejotinai paskatino valstybę imtis gelbėti kito milžino – draudimo giganto AIG nuo tokio paties likimo. Ši naujiena pradėjo seriją niūrių žinių apie krizės aukas ir aptemdė šventinę nuotaiką.

Dar viena naujiena, kurios laukė ne tik didžioji dauguma JAV gyventojų, bet ir visas pasaulis – tai juodaodžio demokrato Baracko Obamos triuškinanti pergalė prezidento rinkimuose. Šiemet jis stos prie valstybės vairo ir privalės pasistengti ne tik ištraukti ją iš karo zonų, bet ir iš ekonominės krizės. B.Obama ne tik tapo pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu, bet ir yra laikomas vienu iš charizmatiškiausių asmenybių kada nors gyvenusių Baltuosiuose rūmuose.

Mumbajaus įkaitų drama yra viena iš labiausiai sujaudinusių naujienų apie teroristų išpuolį, priminusi tiek rugsėjo vienuoliktąją Niujorke, tiek liepos septintąją Londone. Surengę kruvinus išpuolius Indijos prekybos megapolyje Mumbajuje, teroristai sukrėtė visą pasaulį. Iki šiol aiškinamasi, kieno iniciatyva ir kieno pagalba buvo surengti išpuoliai, o Indija ir Pakistanas toliau kaltina viena kitą.

Dar viena panaši drama įvyko tame pačiame Pakistane, kurį Indija kaltina prisidėjus prie Mumbajaus išpuolių. Kaip įrodymą, kad neprisidėjo prie išpuolių, Pakistanas pateikia išpuolį Islamabado prabangiausiame viešbutyje, kuriame mėgo rinktis užsienio šalių diplomatai. Rugsėjo pabaigoje miestą sudrebino sprogimas Marriot viešbutyje, kurio metu žuvo apie 60 žmonių, tarp jų ir užsienio diplomatai bei Čekijos ambasadorius. Šis įvykis neabejotinai prisidėjo prie prezidento Pervezo Musharafo eros galo ir naujo prezidento – nužudytosios premjerės Benazir Bhutto našlio, išrinkimo. Tačiau net ir po išpuolio Pakistanas ir toliau nerori įsitraukti į kovą su teroriszmu ir draudžia JAV pajėgoms vykdyti karines operacijas Pakistano pasienyje su Afganistanu.

Dar viena naujiena, kurios laukė ne tik didžioji dauguma JAV gyventojų, bet ir visas pasaulis – tai juodaodžio demokrato Baracko Obamos triuškinanti pergalė prezidento rinkimuose.

Dar vienas įsiminęs dalykas – tai piratų siautėjimas prie Somalio krantų. Skirtingai nei ankstesniais metais, pernai piratai ėmėsi vis dažniau atakuoti vis didesnius laivus, paimdami vis daugiau įkaitų. Dėl šios priežasties Europos Sąjunga nusprendė baigti piratų viešpatavimą jūrose ir ėmėsi jungtinės operacijos vykdymo.

Viena artimiausių Lietuvai naujienų – tai karas Kaukaze. Neatlaikiusi Rusijos provokacijų Gruzijos armija naktį pradėjo atakuoti separatistinės Pietų Osetijos sostinę Cchinvalį, tokiu būdu tik suteikdama Rusijai pretekstą įvesti tankus į regioną, kad, pasak jos, apgintų rusų armijos karius, dislokuotus Pietų Osetijoje ir Rusijos piliečius, gyvenančius ten. Gruzijos prezidentas, tikėjęsis griežtos pasaulio reakcijos ir paramos, turėjo nusivilti, o Rusija tik dar kartą įrodė, kad kontroliuoja visą Europą. Galiausiai buvo pasirašyta taikos sutartis, kurios įgyvendinimu rūpinosi Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

Kiniją sukrėtęs melamino, rasto kūdikių pieno mišineliuose, skandalas privertė ne vienos valstybės prekybininkus išimti iš lentynų kiniškus gaminius kūdikiams. Melaminas, buvo dedamas į pieną, kad šis atrodytų maistingesnis, tačiau dėl žmogaus organizmo nesugebėjimo skaidyti šios medžiagos, šeši kūdikiai mirė, o keletas šimtų tūkstančių atsidūrė ligoninėse dėl akmenų inkstuose. Po šio skandalo, melamino buvo rasta iš šunų maiste, kiaušiniuose, ir netgi sekso žaisliukuose.

Dar vienoje komunistinėje valstybėje taip pat įvyko reikšmingas įvykis. Kubą nuo pat revoliucijos valdęs Fidelis Castro vasario mėnesį perdavė valdžią savo broliui Rauliui, tik dar kartą įrodymas, kad demokratijos Kuboje nėra ir artimiausiu metu nebus. Nors R.Castro ir pasistengė oficialiai sušvelninti savo pozicijas, tačiau šalyje iki šiol kali politiniai kaliniai. Visgi, F.Castro atsistatydinimas ir liga suteikė vilties, kad geležinė era artėja link pabaigos.

Lotynų Ameriką sudrebino ne tik F.Castro atsistatydinimas, bet ir sėkmingas trejus metus įkaite Kolumbijos džiunglėse laikytos buvusios kandidatės į prezidento postą Ingrid Betancourt išlaisvinimas iš FARC sukilėlių rankų. Šis įvykis sugrąžino populiarumą prezidentui Alvaro Uribei ir išpopuliarino Prancūzijos prezidentą, ameniškai besirūpinusį moters išlaisvinimu.

Pernai pasaulį ir ypatingai Aziją sudrebino dvi gamtos stichijos – ciklonas Mianmare ir žemės drebėjimas Kinijos Sičuanio provincijoje. Dėl savo politinės izoliacijos ir atsisakymo įsileisti užsienio pagalbą, realius ciklono Nargis tragedijos skaičius galima tik nuspėti. Manoma, kad aukų galėjo būti apie 150 tūkstančių, o gal ir daugiau. Tuo tarpu Kinija, kurioje žemės drebėjimas ir pakartotiniai smūgiai nusinešė apie 87 tūkstančius gyvybių, priėmė užsienio pagalbą ir užuojautas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius