-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimties užsieniečių mirtis Pakistane yra smūgis šalies turizmui

Pakistanas pirmadienį sustabdė ekspedicijas į savo antrą pagal aukštį viršukalnę ir evakavo alpinistus, prieš dieną islamistų kovotojams nužudžius 10 užsieniečių alpinistų.
Ginkluotas vyras nušovė devynis užsienio turistus atokioje alpinistų bazinėje stovykloje, esančioje šiaurės Pakistane.
Ginkluotas vyras nušovė devynis užsienio turistus atokioje alpinistų bazinėje stovykloje, esančioje šiaurės Pakistane. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policijos uniformomis apsirengę kovotojai, vėlų sekmadienio vakarą įsiveržę į alpinistų bazę Nanga Parbato kalno papėdėje, nušovė 10 užsieniečių (tarp jų – ir lietuvis Ernestas Markšaitis) bei jų vedlį pakistanietį, nurodė pareigūnai.

Pranešta, kad tarp žuvusiųjų yra vienas lietuvis, vienas dvigubą Amerikos ir Kinijos pilietybę turintis alpinistas, trys ukrainiečiai, du slovakai, dar du kinai ir vienas nepalietis.

Atsakomybę už šį išpuolį prisėmė Talibano judėjimo Pakistane  nauja grupuotė „Junood ul Hifsa“. Šios žudynės esančios kovotojų kerštas už JAV bepiločio lėktuvo išpuolį prieš Talibano ir „Al Qaeda“ ekstremistus.

Šis išpuolis pareikalavo daugiausia užsieniečių gyvybių Pakistane per pastarąjį dešimtmetį, ir pirmą kartą buvo užpulti alpinistai, dėl kalnų vykstantys į šiaurinius šalies rajonus, kurie iki šiol buvo laikomi saugūs, nepuldinėjami islamistų kovotojų.

Be to, tai didelis smūgis šalies turizmo pramonei, kuri ir anksčiau dėl kovotojų išpuolių, per kuriuos per pastaruosius metus žuvo maždaug tūkstantis žmonių, sulaukdavo nedaug užsienio turistų.

Tai didelis smūgis šalies turizmo pramonei, kuri ir anksčiau dėl kovotojų išpuolių sulaukdavo nedaug užsienio turistų.

Pakistano turų operatorių asociacijos generalinis sekretorius Naiknamas Karimas sakė, kad šios žudynės yra tikra „nelaimė“ Gilgitui-Baltistanui, kuriam turizmas yra pagrindinis pajamų šaltinis.

„Tai sužlugdys turizmą mūsų rajone“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad jau dabar sulaukė didelio skaičiaus skambučių ir elektroninių laiškų iš klientų, atšaukiančių savo keliones.

Iki 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių kasmet į Gilgitą-Baltistaną atvykdavo daugiau nei 200 tūkst. užsienio turistų, tačiau nuo tada jų skaičius sumažėjo iki maždaug 5 tūkstančių, sakė  N.Karimas.

Į šio stulbinančios gamtos krašto kalnus nekopiantis turistas šalies ekonomikai palieka vidutiniškai apie 3 tūkst.dolerių, o kalnų turistai ir alpinistai – po 8-10 tūkstančių, nes jiems reikia samdyti vedlius ir nešikus, sakė N.Karimas.

„Mums pavykdavo įtikinti užsienio turistus, kad Gilgite-Baltistane ramu, bet šis incidentas sugriovė viską“, – pažymėjo jis.

Mums pavykdavo įtikinti užsienio turistus, kad Gilgite-Baltistane ramu, bet šis incidentas sugriovė viską.

„Jis neigiamai paveiks ir vidaus turizmą... Pakistano vyriausybė turi imtis veiksmų pasitikėjimui atkurti, nes priešingu atveju ši pramonės šaka žlugs“, – pridūrė jis.

Pakistano alpinistų klubas pranešė, kad likę 40 alpinistų iš Nanga Parbato oro transportu perkelti į Gilgito miestą, nes kalnuose turistams dabar nesaugu.

„Esame tikrai sukrėsti, traumuoti ir įtūžę. Pakistanas yra garsus alpinistų bendruomenėje. Žudynės buvo brutalios. Šie žmonės buvo nužudyti be jokios priežasties“, – sakė klubo prezidentas Manzooras Hussainas.

Pasak jo, šią vasarą į Nana Parbatą ekspedicijų nebebus, prašymai surengti kopimus žiemą bus nagrinėjami atsižvelgiant į saugumą.

„Sezonas baigtas“, – sakė M.Hussainas.

Tiesa, į kitas aukštesnes už 8 tūkst. metrų viršūnes, taip pat ir K2, kuri yra antroji aukščiausia pasaulyje, ekspedicijos neatšaukiamos, nes tuose regionuose dislokuota kariuomenė, pažymėjo jis.

Kalnų turistų ekspedicijas rengiančios grupės vadybininkas Sultanas Khanas, kurio viršininkas Naziras Sabiras 2000-aisiais įkopė į Everestą, sako, kad dabartinės žudynės reiškia galą jo verslui.

„Ir šiaip, po 2011-ųjų rugsėjo išpuolių Jungtinėse Valstijose, turistų srautas buvo sumažėjęs. Mes vargais negalais suduriame galą su galu. Dabartinis incidentas sugriaus visą mūsų verslą“, – S.Khanas sakė agentūrai AFP.

„Pakistanas uždirbdavo didžiulius pinigus iš alpinistų grupių, finansiniai nuostoliai sieks milijonus dolerių, jeigu jos nebesilankys Pakistane“, – aiškino jis.

M.Hussainas dar sakė, kad išpuolis buvo gerai suplanuotas; jį atliko gerai aprūpinti ir puikiai treniruoti vyrai, turintys patyrimo atšiaurioje aplinkoje; įtariama, kad čia prisidėjo ir vietiniai.

„Atakuota stovykla 4200 metrų aukštyje. Tai padarė treniruoti žmonės. Reikia dviejų ar trijų dienų, kad pasiektum (stovyklą). Kūnas turi aklimatizuotis kopimui aukšty. Kaip jų niekas neaptiko, – didelis klausimas“, – aiškino jis.

Nužudytų turistų kūnai sekmadienį buvo išskraidinti į Islamabadą, o iš ten į savas šalis.

Policija tvirtina vykdanti didelę operaciją, ieškoma įtariamųjų.

„Kariškiai, policija, teisėsaugos agentūros, – visi joje dalyvauja. Kraštovaizdis atšiaurus. Įtariamas vietas “šukuoja„ keturi sraigtasparniai“, – sakė agentūrai AFP Diamero policijos pareigūnas Mohammedas Naveedas.

Tačiau N.Karimas teigia, kad niekas turizmo versle nėra patenkinta policijos veiksmais; abejojama, kad nusikaltėliaibus sučiupti.

Nors Pakistano žiniasklaida praneša apie 37 įtariamųjų sulaikymą.

Kaip nurodoma Pakistano naujienų tinklalapyje http://www.thenews.com.pk ir kitose žiniasklaidos priemonėse, Pakistano saugumo pajėgos per reidus skirtingose šalies gyvenvietėse suėmė 37 asmenis.

Suimti įtariamieji buvo nuvežti apklausai į nenurodytą vietą.

Gilgito-Baltistano inspektoriaus pavaduotojas Ali Sheras žiniasklaidai sakė, kad tebevykstančioje paieškos operacijoje dalyvauja policijos ir sukarintos pajėgos.

Tuo tarpu pirmadienį Diamero rajono centre Čilase šimtai žmonių dalyvavo sėdimoje demonstracijoje žudynėms pasmerkti ir reikalavo suimti jų kaltininkus. Pirmadienį dėl incidento toliau neveikė visos parduotuvės ir verslo įstaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius