Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtys Tailando demokratijos aktyvistų buvo sekami pasitelkus „Pegasus“

Dešimtys Tailando demokratijos aktyvistų buvo sekami pasitelkus Izraelyje sukurtą prieštaringai vertinamą šnipinėjimo programą „Pegasus“, kai šalį purtė didžiulio masto antivyriausybiniai protestai, rodo Kanados visuomeninės kibernetinio saugumo organizacijos „Citizen Lab“ paskelbta ataskaita.
Protestai Tailande
Protestai Tailande / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš dvejus metus Tailando sostinę Bankoką buvo apėmusios masinės demonstracijos, per kurias tūkstančiai žmonių reikalavo didesnių pilietinių laisvių, taip pat sušvelninti itin griežtus įstatymus, saugančius karališkąją šeimą nuo bet kokios kritikos.

„Citizen Lab“ kartu su Tailando grupėmis „iLaw“ ir „DigitalReach“ parengtoje ataskaitoje minimi maždaug 30 aktyvistų, akademikų, teisininkų ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojų, kurių mobilieji įrenginiai buvo paveikti.

„Į įrenginius buvo įsilaužta laikotarpiu nuo 2020-ųjų spalio iki 2021 metų lapkričio, t.y., kai šalyje vyko didelio masto prodemokratiniai protestai. Daugiausia taikytasi į pagrindinius prodemokratinio judėjimo veikėjus“, – teigiama ataskaitoje.

Izraelio bendrovės „NSO Group“ sukurta programa „Pegasus“ gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

Ataskaitoje konkrečiai nenurodoma, kas naudojo šnipinėjimo programą, tačiau pažymima, kad „NSO Group“ tvirtina parduodanti šią programinę įrangą tik vyriausybėms.

Tailando nevyriausybinė organizacija „iLaw“ savo išvadų santraukoje teigė: „Galima daryti netiesioginę išvadą, kad „Pegasus“ naudojimas prieš disidentus būtų labai naudingas Tailando vyriausybei.“

„Citizen Lab“ teigimu, tarp asmenų, į kuriuos buvo nusitaikyta, buvo teisininkas Arnonas Nampa, protestų lyderė Panusaya Sithijirawattanakul ir aktyvistas Jatupatas Boonpattarararaksa .

P.Sithijirawattanakul šiuo metu yra paleista už užstatą ir jai pateikti 10 kaltinimų karališkosios šeimos garbės įžeidimu, o J.Boonpattarararaksą anksčiau šiais metais buvo atsisakyta paleisti už užstatą, jis taip pat sulaukė kaltinimų monarchijos įžeidimu.

2021 metų lapkritį nukentėjusieji buvo įspėti, kai „Apple“ išsiuntė pranešimą, informuojantį, kad jų įrenginiai tapo valstybės remiamų atakų taikiniu.

„Amnesty International“, atlikusi nepriklausomą tyrimą, pasmerkė įsilaužimą.

„Šie nauji atskleidimai yra šokiruojantis pavyzdys, kaip žemai gali nusiristi valdžios institucijos, norėdamos kontroliuoti taikius kitaminčius“, – sakė technologijų specialistas Etienne'as Maynier.

„Verta prisiminti, kad tai yra tik tai, kas nustatyta iki šiol, o bandymų sekti mastas gali būti didesnis ir kenksmingesnis“, – pridūrė jis.

Tai naujausias atvejis, kai paaiškėjo, kad Izraelyje sukurta programinė įranga buvo naudojama disidentams sekti.

„Apple“ padavė į teismą „Pegasus“ sukūrusią Izraelio bendrovę, siekdama visiškai atkirsti „NSO Group“ nuo daugiau nei milijardo cirkuliuojančių telefonų „iPhone“.

NSO atkakliai tvirtina nepadariusi jokių pažeidimų ir gina savo programinės įrangos naudojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius