Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Detroito teismas sustabdė irakiečių krikščionių deportaciją

Vienas Detroito teisėjas ketvirtadienį laikinai sustabdė daugiau kaip 100 šio miesto apylinkėse gyvenančių irakiečių krikščionių deportaciją į Iraką, nes ten jiems grėstų persekiojimas ir mirtis.
Protestai prieš irakiečių deportacijas Detroite
Protestai prieš irakiečių deportacijas Detroite / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV apygardos teismo teisėjas Markas Goldsmithas savo rašytiniame įsakyme nurodė, kad deportacija stabdoma 14 dienų, kol jis nuspręs, ar šio teismo jurisdikcijai priklauso nagrinėti irakiečių padėtį.

Teisingumo departamentas savo ruožtu tvirtina, kad neseniai sulaikyti asmenys, kurie jau ištisus dešimtmečius gyvena JAV, turėtų kreiptis ne į apygardos, o į imigracijos teismą, kad galėtų kovoti dėl teisės likti šalyje.

Tačiau Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU) nurodė, kad jie gali būti deportuoti, imigracijos teismo teisėjui dar nespėjus išnagrinėti jų prašymų leisti pasilikti Jungtinėse Valstijose.

Dauguma iš 114 sulaikytų irakiečių yra krikščionys chaldėjai, bet kai kurie jų yra atsivertę į krikščionybę šiitai. Juos birželio 11-ąją sulaikė JAV imigracijos ir muitinės agentūra (ICE) ir nurodė, kad visiems šiems asmenims pateikti baudžiamieji kaltinimai.

Irakas neseniai sutiko priimti irakiečius, kuriems gresia deportacija iš JAV.

„Teismas įvykdė gyvybes gelbstintį veiksmą neleisdamas mūsų klientams nedelsiant būti išsiųstiems į Iraką, – pranešime sakė ACLU Imigrantų teisių projekto direktoriaus pavaduotojas Lee Gelerntas. – Jiems turėtų būti suteikta galimybė pademonstruoti, kad jų gyvybėms gresia pavojus, jie bus priversti grįžti.“

Be 114 irakiečių sulaikytų Detroito apylinkėse, kitose šalies vietose buvo suimta dar 85 Irake gimę asmenys, nurodo ICE.

Balandžio 17-osios duomenimis, buvo priimtas galutinis įsakymas iš JAV deportuoti 1 444 irakiečius. Aštuoni iš jų jau buvo sugrąžinti į Iraką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius