Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Devyni Ukrainos oligarcho Rinato Achmetovo bendražygiai nusižudė, o gal buvo nužudyti?

Turtingiausias Ukrainos žmogus Rinatas Achmetovas jau pagarsėjo dvigubu žaidimu garsiai remdamas naująją Ukrainos valdžią ir kartu patyliukais brukdamas pinigus prorusiškiems separatistams. Atrodo, kad šis oligarchas ir toliau visais įmanomais būdais stengiasi išlaikyti įtaką valstybėje. Gali būti, kad tam pasitelkiamos net ir pačios brutaliausios priemonės – buvusių bendražygių šalinimas, skelbia „Newsweek“.
Rinatas Achmetovas
Rinatas Achmetovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prie pastato Odesoje žmonės vis dar neša gėles ir dega žvakeles iš devinto aukšto balkono iškritusiam ir žuvusiam buvusiam prokurorui Sergejui Melnyčukui. „Newsweek“ pažymi, kad šio Viktoro Janukovyčiaus režimo atstovo, nuversto per protestus pernai vasarį, mirtis keistomis aplinkybėmis toli gražu ne vienintelė. Per pastaruosius tris mėnesius neaiškiomis aplinkybės iš gyvenimo pasitraukė dar mažiausiai aštuoni buvusiam režimui lojalūs buvę asmenys.

Apie visas šias mirtis Ukrainos teisėsauga nenori nė kalbėti.

Kai kovo 22 dieną ant grindinio buvo rastas S.Melnyčuko kūnas, policija vietiniams žurnalistams pranešė, kad jis nusižudė. Tačiau greitai paaiškėjo, kad vėlyvą naktį kaimynai dėl triukšmo jo namuose kvietė policiją, o tyrėjai ant kūno rado prieš mirtį patirto smurto žymių. Tą pačią dieną Odesos prokurorai S.Melnyčuko „savižudybę“ perkvalifikavo į nužudymą ir sulaikė įtariamąjį – buvusį policininką „pilietį K“.

Tai valstybės paslaptis, – toks gluminantis atsakymas pasiekė redakciją, uždavusią klausimų apie septynių tarpusavyje nesusijusių asmenų žūtis.

Tuo tarpu į „Newsweek“ klausimus apie S.Melnyčuko ir kitų neaiškiomis aplinkybėmis per pastaruosius tris mėnesius mirusių septynių su V.Janukovyčiaus Regionų partija susijusių buvusių Ukrainos pareigūnų likimus Ukrainos Generalinė prokuratūra atsakė nenoriai.

„Tai valstybės paslaptis“, – toks gluminantis atsakymas pasiekė redakciją, uždavusią klausimų apie septynių tarpusavyje nesusijusių asmenų žūtis.

Oficialiai iš pradžių buvo teigiama, kad visas septynetas iš gyvenimo pasitraukė savo noru.

Tik įsikišus Ukrainos Prezidento administracijai, Generalinė prokuratūra nenoriai atskleidė, kad keturios iš septynių mirčių vis dėlto tiriamos kaip žmogžudystės, viena žūtis dar niekaip nekvalifikuota, o dvi likusios bylos dėl mirčių nutrauktos neradus nusikaltimo sudėties. Daugiau jokia informacija nesuteikta.

Visi – R.Achmetovo bendražygiai

Tačiau su visais septyniais mirusiais vienaip ar kitaip buvo susijęs turtingiausias Ukrainos žmogus – 47 metų Rinatas Achmetovas, buvęs Regionų partijos lyderis ir tebepalaikantis artimus ryšius su daugybe Ukrainos pareigūnų ir politikų.

„R.Achmetovas Regionų partijoje buvo pilkasis kardinolas. V.Janukovyčius buvo oficialus partijos pirmininkas, bet R.Achmetovas valdė pinigus ir politinius partijos žingsnius“, – teigė Dmitrijus Gnapas, Ukrainos televizijos „Hromadske“ žurnalistas.

Naujoji Ukrainos vyriausybė pradėjo daugybę kriminalinių bylų dėl tų laikų R.Achmetovo veiklos, tačiau teismuose liudyti beveik nebus kam – artimiausiai R.Achmetovą pažinoję žmonės šiandien jau mirę.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Rinatas Achmetovas
„Wikimedia Commons“ nuotr./Rinatas Achmetovas

Prasidėjo valymas?

Kovo 9 dieną Stanislavas Melnykas, oligarcho artimiausias bičiulis Regionų partijoje, su šautine žaizda galvoje ir atsisveikinimo laišku rankose rastas savo namuose. Jis geriausiai buvo žinomas kaip R.Achmetovo apsauginis, mat valdė oligarcho įsteigtą saugos bendrovę „Systems Capital Management“.

Naujoji Ukrainos vyriausybė pradėjo daugybę kriminalinių bylų dėl tų laikų R.Achmetovo veiklos, tačiau teismuose liudyti beveik nebus kam – artimiausiai R.Achmetovą pažinoję žmonės šiandien jau mirę.

S.Melnykas su R.Achmetovu artimai bendravo nuo 1990-ųjų, kai sugriuvus Sovietų imperijai  smurtu ir korupciniais būdais buvo privatizuojamos stambios šalies bendrovės. 1999 m. S.Melnykas  po nuo sovietmečio jai vadovavusio direktoriaus nužudymo perėmė Donecko alaus daryklą, vėliau tapusią R.Achmetovo verslo ašimi Donecko regione.

„S.Melnykas daug žinojo apie R.Achmetovą. Ypač tai, kaip jis sukaupė savo turtus. Kai kuriems oligarchams šiuo metu svarbu paslėpti tokius žmones, kurie apie juos ir jų turtų kilmę žino per daug“, – „Newsweek“ teigė D.Gnapas.

Sutapimas, ar ne, bet praėjus vos trims dienoms po S.Melnyko mirties, kitas garsus buvęs Regionų partijos narys ir Zaporožės regiono gubernatorius Oleksandras Peklušenka savo namuose buvo rastas su šautine žaizda kakle. O.Peklušenka taip pat buvo artimas R.Achmetovui.

Žūtis po žūties

Šiek tiek anksčiau, vasario 26-28 dienomis, iš gyvenimo pasitraukė net penki po atsinaujinusios Ukrainos teisėsaugos padidinamuoju stiklu patekę buvę Regionų partijos atstovai – Michailas Čečetovas, Oleksijus Kolesnikas, Mykola Serhijenko, Serhijus Walteris ir Oleksandras Bordjuhas.

M.Čečetovas, buvęs Regionų partijos tarybos narys, buvo įtariamas išgrobstęs milijardų dolerių vertės turto iš Ukrainos Valstybės turto fondo. Ši byla jau buvo perduota teismui, tačiau M.Čečetovas vasarį rastas iššokęs pro langą iš savo buto 17-ame aukšte. Bute buvo rasta ir atsisveikinimo žinutė.

Po M.Čečetovo Turto fondui stojusi vadovauti Valentyna Semeniuk-Samsonenko buvo rasta negyva dar pernai rugpjūtį. Teisėsauga nustatė, kad ji nusižudė panaudodama vyro medžioklinį šautuvą.

Tačiau visa tai – tik sutapimai. Bent jau tokios nuomonės laikosi V.Janukovyčiaus administracijoje dirbę „Newsweek“ kalbinti šaltiniai. Pasak jų, kol nėra įrodymų, niekaip negalima sieti R.Achmetovo ir šių mirčių.

„Aš manau, kad tai savižudybės. Nemanau, kad jie galėjo būti nužudyti, nes per daug žinojo, kaip teigia kai kurie ekspertai. Visi jie tiesiog nebuvo pakankamai išmintingi. Gyvenime jie irgi buvo silpni“, – sakė vienas iš „Newsweek“ kalbintų buvusių V.Janukovyčiaus bendražygių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinatas Achmetovas su Viktoru Janukovyčium
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rinatas Achmetovas su Viktoru Janukovyčium

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius