-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dialogo su žydais siekusio kunigo atleidimas sukėlė audrą Lenkijoje

Vienos parapijos kunigo atleidimas už Bažnyčios doktrinos dėl dirbtinio apvaisinimo, abortų, eutanazijos ir kontracepcijos kritikavimą išprovokavo debatus katalikiškoje Lenkijoje.
Kryželis
Kryželis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

53 metų tėvas Wojciechas Lemanskis buvo atleistas už tai, kad savo tinklaraštyje pasisakė prieš šią nuostatą. Liepos 5-osios vyskupo įsakyme jam nurodoma iki šio ketvirtadienio palikti savo parapiją Jasenicos kaime Rytų Lenkijoje.

Varšuvos–Pragos arkivyskupas Henrykas Hoseris apkaltino W.Lemanskį pagarbos trūkumu ir neklusnumu. H.Hoseris taip pat vadovauja Lenkijos vyskupų konferencijos bioetikos komitetui.

Parapijiečių remiamas W.Lemanskis, kurio atleidimas įsigaliojo sekmadienį vakare, atsisakė paklusti.

Vietos televizija parodė, kaip parapijiečiai pirmadienį ryte neleido naujam kunigui patekti į kleboniją.

Tačiau vėliau W.Lemanskis apsigalvojo.

„Netrukus perduosiu įgaliojimus paskirtam naujam kunigui ir išsikraustysiu iš parapijos namo laukti Šventojo Sosto galutinio sprendimo“, – sakoma jo pareiškime, kuris pirmadienį buvo paskelbtas parapijos interneto svetainėje.

Apie šį ginčą daug kalbama ir diskutuojama Lenkijoje, kur daugiau kaip 90 proc. gyventojų laiko save katalikais, bet vis daugiau jaunimo nepriima visos Bažnyčios doktrinos.

Praėjusią savaitę interviu radijui W.Lemanskis sakė manantis, kad jo atleidimas taip pat yra susijęs su jo dalyvavimu žydų ir krikščionių dialoge.

Privačiam radijui „TOK FM“ jis sakė, kad 2010 metais H.Hoserio iniciatyva buvo su juo susitikęs ir kalbėjosi šiuo klausimu.

„Buvo kalbama apie žydus apskritai, apie poreikį kontaktuoti su žydais ir plėtoti dialogą su jais, o gal tiksliau viso to trūkumą“, – sakė W.Lemanskis, prisimindamas tą pokalbį.

Jis sakė, kad arkivyskupas taip pat paklausė jo, „ar jis pats nepriklausąs žydų bendruomenei ir nebuvo apipjaustytas“.

Varšuvos-Pragos diecezija penktadienį tai kategoriškai neigė ir sakė, kad „pareiškimas kaip visuma neatitinka tiesos“.

„Nei per tą pokalbį, nei po to H.Hoseris neribojo ir nedraudė tėvui Lemanskiui siekti žydų ir krikščionių dialogo“, – nurodė diecezija.

W.Lemanskis aktyviai dirba Lenkijos krikščionių ir žydų taryboje, kuri organizuoja maldas buvusioje nacių mirties stovykloje Treblinkoje Lenkijos rytuose.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime Taryba parėmė W.Lemanskį ir pavadino jį „žmogumi, nepaprastai daug pasiekusiu pagerbiant buvusią žydų esamybę ir tragiško karo metų holokausto atminimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius