Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Didingame mūšyje“ dėl Rakos džihadistai įsprausti į kampą

JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) pranešė pradedančios „didingą mūšį“ dėl „Islamo valstybės“ (IS) sostine Sirijoje tapusio Rakos miesto. Panašu, kad teroristų pralaimėjimas yra neišvengiamas, rašo „Reuters“.
Kurdų kovotojos mūšyje dėl Rakos
Kurdų kovotojos mūšyje dėl Rakos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rytiniame Rakos pakraštyje saujelė sirų sukilėlių karių bando kirsti upę kliaudamiesi koordinatėmis, kurias suteikė JAV vadovaujama koalicija. Tokiu būdu bandoma išvengti prieš IS pajėgas nukreiptos ugnies.

Ši upė yra vienintelis būdas patekti į al-Mishlabą – rajoną, kuriame, anot koalicijos, vyks ilgas ir sunkus mūšis dėl Rakos.

Antradienį pradėję Rakos išlaisvinimo operaciją, SDF kovotojai mažomis grupėmis patraukė į al-Mislhabo rajoną.

„Turime pranašumą, laimime prieš IS pajėgas, tačiau mūsų veiksmus apsunkina snaiperiai, jie taip pat atakuoja mūsų pozicijas mortyromis“, – sakė Khalilu pasivadinęs SDF kovotojas.

SDF kovotojas: „Turime pranašumą, laimime prieš IS pajėgas, tačiau mūsų veiksmus apsunkina snaiperiai, jie taip pat atakuoja mūsų pozicijas mortyromis“.

Pastaruosius mėnesius oro smūgiai ir specialiosios pajėgos iš JAV vadovaujamos koalicijos padėjo sirams apsupti Raką, IS užimtą dar 2014-aisiais. Nuo tada teroristinė grupuotė šiuo miestu naudojasi kaip baze, iš kurios rengia atakas.

Koalicijos pulkininkas Josephas Scrocca sakė, kad IS karių pasipriešinimas už miesto ribų buvo „minimalus“. J.Scroccos manymu, jie atsitraukė tam, kad „apgintų savo įtvirtinimus miesto viduje“.

Trečiadienį netoli Rakos plytinčiuose dirbamuose laukuose pasilikę civiliai mojavo baltomis vėliavomis SDF kovotojams, kurie, sprogusių transporto priemonių padengtu keliu, judėjo al-Mishlabo link.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Civiliai prie Rakos karius pasitiko mojuodami baltomis vėliavomis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Civiliai prie Rakos karius pasitiko mojuodami baltomis vėliavomis

Prie miesto vartų sugriuvęs tiltas liudija oro smūgius, kurie IS kovotojų atvykimui ar išvykimui iš miesto paliko vieną vienintelį būdą – valtimis Eufrato upe.

Clara prisistačiusi karo lauko vadė tikino, kad kai kuriose rajono dalyse kovos tęsiasi. IS kariai, bandydami apginti teritoriją, pastarosiomis dienomis naudojo minas, dėjo bombas į transporto priemones ir vykdė savižudiškas atakas.

SDF kovotojai, kurių būrius sudaro penki ar mažiau asmenų, subombarduotuose pastatuose ir tranšėjose laukia oro smūgių pabaigos.

Po kiekvieno jų veiksmo būrio vadovas perduoda GPS koordinates pilotams, kurie pasižymi SDF ir priešų pozicijas.

X03675/Sirijos kovotojai iškrauna ginklų dėžes
X03675/Sirijos kovotojai iškrauna ginklų dėžes

Kiek toliau nuo fronto linijų kovotojai žaliomis maskuojamomis uniformomis, o kai kurie galvas apjuosę spalvotais šalikais, iš sunkvežimių iškrauna ginklų dėžes.

Anot SDF karo lauko vadės, koalicija neseniai sulaukė ginklų, įskaitant ir sprogmenis mortyroms.

Kurdų kovotoja: „Gavome šiuos ginklus todėl, kad mūsų kovotojus treniravo koalicijos pajėgos.“

„Gavome šiuos ginklus todėl, kad mūsų kovotojus treniravo koalicijos pajėgos“, – sakė Ankiza Mahmoud, viena iš operacijoje dalyvaujančių kurdžių kovotojų.

Kai kurie ginklus iškraunantys kovotojai yra prisitvirtinę kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) ženklelius. Būtent kurdai laikomi galingiausiu SDF komponentu. Tiesa, jų vaidmuo Rakos kampanijoje sukėlė įtampą tarp JAV ir jos NATO sąjungininkės Turkijos, bijančios palei šalies sienas augančios kurdų įtakos.

JAV paskelbusios, kad Rakos išlaisvinimui pradėjo tiekti ginklus YPG, dar labiau pakurstė Turkijos pyktį. Ankara YPG laiko sukilėlių Kurdistano darbininkų partijos (PKK) dalimi, šalyje vykdančia teroro išpuolius.

Vis dėlto šie kariai yra vieni pagrindinių JAV partnerių kovoje prieš „Islamo valstybę“ šiaurinėje Sirijos dalyje.

Ginklų siunta rytinius Rakos pakraščius pasiekė trečiadienį, o koalicijos treniruoti SDF kariai jau greitai judės fronto linijų link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius