Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiausia per 60 metų audra niokoja rytinę Didžiosios Britanijos pakrantę: evakuojami tūkstančiai žmonių, bangos nuo pakrančių neša namus

Per visą Europą siaučianti audra Ksaveras jau padarė nemenkų nuostolių rytinei Didžiosios Britanijos pakrantei, praneša skynews.com.
Hemsbyje kilęs potvynis nuo skardžio nunešė namus
Hemsbyje kilęs potvynis nuo skardžio nunešė namus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Norfolke (Rytinė Anglijos grafystė prie Šiaurės jūros) siaučia didžiausia audra per 60 metų, jūros lygiui pakilus netgi stipriau nei per 1953-iųjų audrą bangos nunešė ant pakrantės stovinčius namus.

Vietoje šiuo metu dirba daug gelbėjimo tarnybų, apskaičiuota, kad apsaugoti pavyko maždaug 800 tūkst. namų, vis dėlto kai kurie įtvirtinimai neatlaikė stipraus vėjo ir kilusio potvynio.

Pakrantėje gyvenantys žmonės jau prieš keletą dienų buvo įspėti apie artėjančią audrą ir numatomus didelius potvynius. Didžiosios Britanijos Aplinkos apsaugos agentūra taip pat perspėjo, kad potvynai neatslūgs iki pat šeštadienio.

Aplinkos apsaugos agentūros sekretorius Owenas Patersonas perspėjo Didžiosios Britanijos gyventojus, kad audra dar nesibaigė: „Tai dar ne pabaiga. Raginame visus žmones atkreipti dėmesį ir paisyti nurodymų iš Aplinkos apsaugos agentūros, taip pat visų prašome sekti gelbėjimo tarnybų instrukcijas, kaip apsisaugoti nuo kilusių potvynių“.

Bene didžiausius audros sukeltus nuostolius patyrė Hemsbio gyventojai – stipriai pakilus jūros lygiui bangos nunešė ant skardžio stovinčius namus. Stevenas Connolly su žmonos ir keletos geraširdžių žmonių pagalba dar spėjo iš savo namo išsinešti svarbiausius daiktus, kol didžiulės bangos visko nepasiglemžė.

VIDEO: Kilusi audra nuo skardžio nunešė namą

„Su žmona bare sėdėdami išgirdome, kad skardis, ant kurio stovi mūsų namas, pradėjo slinkti žemyn, suskubome kuo greičiau bėgti namo ir bandyti išgelbėti bent keletą daiktų. Nuostabu tai, kad sulaukėme daug pagalbos iš visiškai nepažįstamų žmonių, tačiau buvo baisu žiūrėti, kaip mūsų namas sugriuvo mums tiesiai prieš akis“, – apie baisią patirtį pasakojo be namų likęs S.Connolly.

Hemsbyje kilęs potvynis nuo skardžio nunešė namus
Hemsbyje kilęs potvynis nuo skardžio nunešė namus

Dėl siaučiančios audros ir kilusių potvynių rytinėje Didžiosios Britanijos pakrantėje buvo evakuoti šimtai tūkstančių žmonių, daugelio jų namai buvo užlieti.

Per audrą neišvengta ir aukų – viename Retfordo (Notingamšyro grafystė) parkų žmogų mirtinai sužalojo nukritęs medis, tuo tarpu netoli Edinburgo vėjui į orą pakėlus sunkvežimį užsimušė jo vairuotojas.

Siaubingos oro sąlygos sukėlė ir transporto chaosą – uždarytos kai kurios traukinių linijos Škotijoje ir Šiaurės Anglijoje, atšaukiami skrydžiai.

Kaip praneša bbc.com, Europoje siaučianti audra Ksaveras pareikalavo žmonių aukų ir Lenkijoje – ant automobilio užkritus medžiui, žuvo visi trys jame sėdėję žmonės.

Šiaurės Lenkijoje ir Vokietijoje, kur vietomis vėjo greitis siekia 150 km/val., dėl audros uždaromos mokyklos. Mažiausiai 400 tūkst. namų Lenkijoje šiuo metu yra be elektros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius