Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 15 /19:26

Didžioji Britanija ir Škotija pasirašė sutartį dėl nepriklausomybės referendumo

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas pirmadienį pasirašė sutartį 2014 metais surengti referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.
Davidas Cameronas ir Alexas Salmondas
Davidas Cameronas ir Alexas Salmondas / Scanpix nuotr.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas pirmadienį pasirašė sutartį 2014 metais surengti referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės, kuris gali sugriauti 300 metų gyvavusią Jungtinę Karalystę.

Per televiziją rodyta, kaip jie abu pasirašo šią sutartį ir paspaudžia vienas kitam rankas po susitikimo Šv.Andriaus rūmuose Edinburge.

D.Cameronas yra griežtai prieš Škotijos atsiskyrimą, tad referendumo sutarties pasirašymas yra tartum starto šūvis dvejus metus truksiančiai kampanijai, kurioje abu lyderiai atsiduria priešingose pusėse.

Po kelis mėnesius trukusių derybų manoma, kad pasirašytoji sutartis suteiks Škotijos valdžiai galių 2014 metų ketvirtajame ketvirtyje surengti balsavimą, kuriuo škotai atsakytų „taip“ arba „ne“ į klausimą, ar Škotija turi atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės.

„Ši diena svarbi Jungtinei Karalystei, bet mes negalime Jungtinėje Karalystėje išlaikyti šalies prieš jos žmonių valią“, – sakė D.Cameronas.

„Škotija balsavo už partiją, kuri nori surengti referendumą. Manau, kad reikia parodyti pagarbą. Toks Škotijas ir Jungtinės Karalystės sprendimas suteikti pasirinkimo galimybę žmonėms yra teisingas, – kalbėjo jis. – Tačiau aš aistringai viliuosi ir tikiu, kad jie balsuos už tai, kad išsaugotų Jungtinę Karalystę. Mums geriau būti kartu, kartu mes esame stipresni, kartu esame saugesni“.

Prieš pasirašydamas sutartį A.Salmondas sakė, kad sutartis „leis Škotijai žengti svarbų žingsnį nepriklausomybės link ir suteiks galimybę sukurti teisingesnę ir labiau klestinčią Škotiją“.

„Nekantraudamas laukiu, kada galėsiu pradėti darbuotis vardan atsakymo “taip„ 2014 metų referendume“, – sakė jis.

Tuo tarpu Britanijos parlamente D.Camerono  poziciją prieš Jungtinės Karalystės padalijimą palaiko jo vadovaujami konservatoriai, valdančiosios koalicijos partneriai liberaldemokratai ir opozicinė leiboristų partija.

Per ilgą kampaniją jie turės susiremti su A.Salmondo Škotijos nacionaline partija (SNP), kuri sudaro daugumą  savivaldą turinčiame Edinburgo parlamente.

Referendumo  sutartis pasirašyta, tačiau nepriklausomybę palaikančių škotų gretos jau kurį laiką retėja. Firmos TNS-BMRB praėjusią savaitę surengta nuomonių apklausa rodo, kad jai pritaria tik 28 proc. apklaustųjų, o 53 proc. yra prieš.

A.Salmondas sakė, kad nori nepriklausomybės „ne todėl, kad mano, jog (Škotija) yra geresnė už bet kokią kitą šalį, o todėl, kad žino, jog ji yra tokia pat gera kaip ir bet kuri kita šalis“.


SNP derybose reikalavo, kad referendumas būtų surengtas 2014 metais – tuomet jie turėtų laiko laimėti rinkėjų palankumą, o referendumo data sutaps su 1314 metais vykusio garsiojo Benokberno mūšio, kuriame šoktai nugalėjo anglus, 700 metinėmis.

Klausimas dėl balsavimo biuletenio

Šiame balsavime turėtų įvesta naujovė – balsuoti būtų leidžiama 16 ir 17 metų jaunuoliams, o tai būtų labai palanku A.Salmondo stovyklai. Tačiau Britanijos vyriausybė taip pat išsireikalavo nuolaidų: biuletenyje nėra trečio atsakymo varianto – apie stipresnę devoliuciją.

Škotijos pirmojo ministro pavaduotoja Nicola Sturgeonas nenorėjo sutikti, kad trečiojo varianto nebuvimas Škotijos vyriausybei reiškia pralaimėjimą.

„Mes niekada nesakėme, kad norime biuletenyje pateikti dar ir antrą klausimą. Mes tik sakėme, kad tokios galimybės nereikėtų per anksti atmesti“, – sakė ji BBC radijui.

„Tačiau bet kokiose derybose turi būti kompromisas. Abi šalys padarė kompromisų, bet iš esmės mes esame labai patenkinti, kad turime sutartį, kuri garantuoja, jog Škotijoje vyks referendumas“, – kalbėjo N.Sturgeon.

Už Škotiją atsakingas Didžiosios Britanijos ministras Michaelas Moore'as sakė, kad būdama Jungtinėje Karalystėje Škotija yra stipresnė.

„Pasilikus Jungtinės Karalystės sudėtyje galimybės yra didesnės“, – sakė jis interviu BBC.

„Kol kas dar niekas mums nepaaiškino, kokia bus ta nepriklausomybė – (su tuo) yra susiję daug pavojų, kurių SNP dar neapsvarstė“, – kalbėjo ministras.

Referendumo klausimo formuluotę dar turės patvirtinti Didžiosios Britanijos rinkimų komisija, tačiau Škotija rinkėjams jau pasiūlė klausimą: „Ar sutinkate, kad Škotija turėtų būti nepriklausoma šalis?“

Šio referendumo nuo pat partijos pergalės 2011 metų gegužės parlamento rinkimuose siekęs A.Salmondas sako, kad 5 mln. gyventojų turinti Škotija turėtų pati tvarkyti savo užsienio, ekonomikos ir gynybos reikalus.

Škotijos vyriausybė dabar turi galių priimti sprendimus tokiose srityse kaip švietimas ir sveikatos apsauga, ji turi atskirą teisinę sistemą.

Galimas Škotijos atsiskyrimas nuo Jungtinės Karalystės iškeltų naują sprendimo reikalaujančią problemą – ką daryti su įplaukomis, gautomis iš naftos išteklių Šiaurės jūroje.

A.Salmondas norėtų išsaugoti svarą, taip pat ir Didžiosios Britanijos karalių ar karalienę kaip valstybės vadovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius