Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija išsiunčia Irano diplomatus

Didžiosios Britanijos valdžia nurodė tuoj pat uždaryti Irano ambasadą Londone, pareikalavusi, kad visi iraniečiai diplomatai išvyktų iš šalies, ir pareiškusi, kad britų diplomatinės atstovybės šturmas Teherane negalėjo įvykti be tam tikro laipsnio Irano valdžios pritarimo.
Protestas Teherane
Ambasados užpuolimas Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Didžiosios Britanijos parlamente užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague`as  pareiškė, kad Irano diplomatams nurodyta per 48 valandas išvykti į tėvynę.

„Jeigu kokia nors šalis mums neleidžia dirbti savo žemėje, ji negali tikėtis, kad jos ambasada čia veiks toliau“, – pareiškė W.Hague`as.

Šios priemonės – tai atsakymas į britų diplomatinės atstovybės pastatų užpuolimą Teherane, kurį įvykdė radikalių pažiūrų demonstrantų grupė.

Anksčiau britų valdžia pranešė nusprendusi evakuoti diplomatinės atstovybės Teherane darbuotojus. 

W.Hague'as paaiškino, kad Didžiosios Britanijos ambasada uždaroma ir jos visi darbuotojai evakuojami po antradienio išpuolio, kai prieš Londono sankcijas Teheranui protestuojanti minia prasiveržė pro britų ambasados vartus, nusiaubė jos kabinetus ir degino Didžiosios Britanijos vėliavas.

Tai kol kas rimčiausias incidentas, blogėjant abiejų šalių santykiams ir didėjant nesutarimams dėl Irano vykdomos branduolinės programos.

Pasak W.Hague'o, Europos Sąjungos šalys kvietė Irano ambasadorius pasiaiškinti dėl šio incidento. Nedaug trūko, kad Britanija būtų visai nutraukusi diplomatinius santykius su Iranu.

„Irano reikalų patikėtinis Londone informuotas, kad mes reikalaujame nedelsiant uždaryti Irano ambasadą Londone ir visi Irano diplomatiniai darbuotojai per 48 valandas privalo išvykti iš Didžiosios Britanijos“, – sakė W.Hague'as parlamente.

„Mes uždarėme Britanijos ambasadą Teherane. Nusprendėme evakuoti visus mūsų darbuotojus ir per kelias paskutines minutes Iraną paliko paskutiniai mūsų diplomatiniai darbuotojai“, – sakė jis.

Tai rimčiausia diplomatinė krizė tarp Irano ir Didžiosios Britanijos nuo 1999 metų, kai šalis visiškai atkūrė savo diplomatinius santykius, praėjus 10 metų nuo ajatolos Ruhollah Khomeini fatvos nužudyti Didžiojoje Britanijoje gyvenantį rašytoją Salmaną Rushdie už jo romaną „Šėtoniškos eilės“.

Pasak W.Hague'o, „nerealu“ manyti, kad Irano valdžia negali apsaugoti Didžiosios Britanijos ambasados, arba, kad šis išpuolis galėjo įvykti „be tam tikro režimo pritarimo“.

„Tai veiksmai, kuris nuleidžia mūsų santykiams su Iranu iki žemiausio diplomatinių santykių lygmens“, – sakė jis.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas antradienio vakarą sušaukė vyriausybės krizių komiteto posėdį galimam Londono atsakui apsvarstyti, kuris buvo pratęstas trečiadienio rytą.

Prisiminusi 1979 metų JAV ambasados užėmimą Teherane, kai radikalių pažiūrų studentai įkaitais paėmė 52 amerikiečius ir juos išlaikė 444 dienas, Didžioji Britanija sulaukė, kol šalį paliks dvi dešimtys jos diplomatų ir tik tada žengė atsakomąjį žingsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius