-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija susilaikys balsuojant dėl aukštesnio palestiniečių statuso JT, jeigu palestiniečiai negrįš prie derybų su Izraeliu

Didžioji Britanija trečiadienį pareiškė susilaikysianti balsuojant dėl aukštesnio palestiniečių statuso Jungtinėse Tautose (JT), jeigu jie neįsipareigos nedelsiant grįžti prie derybų su Izraeliu.
Didžiosios Britanijos vėliava
Didžiosios Britanijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as pareiškė, kad Britanija palaikys palestiniečių prezidentą Mahmoudą Abbasą ketvirtadienio balsavime tik tuo atveju, jeigu jis sutiks sugrįžti prie užsitęsusių derybų su Izraeliu dėl dviejų valstybių sutarties.

Norėdami užsitikrinti Britanijos paramą palestiniečiai turėtų atsisakyti savo ieškinio Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) dėl Izraelio vykdomos Vakarų Kranto okupacijos, sakė W.Hague'as ir patvirtino, kad JT rezoliucijos nereikėtų taikyti atgaline data.

„Iki paties balsavimo mes atvirai pasisakysime už rezoliucijos palaikymą, jeigu gausime palestiniečių garantijų šiais klausimais, – sakė W.Hague'as parlamente. – Tačiau, jeigu nebus šių garantijų, Jungtinė Karalystė balsuojant susilaikys“.

Užsienio reikalų sekretorius pridūrė, kad tokios garantijos gali būti įtrauktos į patį palestiniečių rezoliucijos tekstą, arba į ją lydinčius dokumentus.

M.Abbasas ketvirtadienį JT Generalinei Asamblėjai Niujorke turėtų pateikti oficialų prašymą suteikti Palestinai aukštesnį neprisijungusios stebėtojos statusą Jungtinėse Tautose.

Vis daugiau Europos šalių žada palaikyti šią rezoliuciją. Tarp tokių šalių yra Prancūzija, Ispanija, Norvegija, Danija ir Šveicarija, tačiau šiai idėjai kategoriškai priešinasi JAV ir Izraelis.

Jeigu palestiniečių siekius palaikys dauguma iš 193 Generalinės Asamblėjos narių, Palestina galės prisijungti prie daugelio kitų JT agentūrų ir gal būt prie TBT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius