Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji koalicija Vokietijoje išliks, bet ar dešinieji radikalai tik dar labiau nesustiprės?

Po daugybės nemigo naktų ir suicidinių pokštų, Vokietijos socialdemokratų partija (SPD) sekmadienį ryte pranešė, kad dauguma jos narių sutinka formuoti didžiąją koaliciją su Angelos Merkel vadovaujama Krikščionių demokratų sąjunga, rašo „The Daily Beast“.
Angelos Merkel ir Martino Schulzo karikatūros
Angelos Merkel ir Martino Schulzo karikatūros / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Merkel pasveikino socialdemokratus dėl „aiškių balsavimo rezultatų“ – daugiau nei 66 proc. šios kairiųjų partijos narių išreiškė paramą dar vienai didžiajai koalicijai, dar vadinamai „GroKo“.

Sekmadienį paskelbti balsavimo rezultatai reiškia, kad A.Merkel bus perrinkta kanclere dar vienai ketverių metų trukmės kadencijai. Be to, po praeitą rugsėjį įvykusių rinkimų Vokietija pagaliau turės vyriausybę.

Vis dėlto jaunieji socialdemokratai, praeitą savaitę nusprendę nenorintys formuoti didžiosios koalicijos, liko ne itin patenkinti.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel

28 metų amžiaus jaunasis socialdemokratas ir politikos mokslų studentas Kevinas Kuhnertas „The Daily Beast“ dėstė svarbiausius argumentus: siekdami atsitiesti po praeitų rinkimų, kuriuose surinko rekordiškai mažai balsų, socialdemokratai turi priklausyti opozicijai.

Tuo tarpu SPD lyderiai, pabūgę naujų rinkimų, tvirtina, esą nėra jokios kitos alternatyvos „GroKo“.

T.Lachocki: „Tai – nuostabu. Merkel pristato save kaip politikę, siekiančią didesnio gėrio tautai, o žmonės mano, kad ji atsidūrė valdžioje per atsitiktinumą.“

Vis dėlto alternatyva didžiajai koalicijai galėjo tapti A.Merkel vadovaujama konservatorių mažumos vyriausybė. Tiesa, kanclerė aiškiai taip ir nepasakė, ką jos partija būtų dariusi tuo atveju, jei SPD būtų nubalsavusi neigiamai.

„Tai – nuostabu, – sakė politologas Timo Lachocki. – Merkel pristato save kaip politikę, siekiančią didesnio gėrio tautai, o žmonės mano, kad ji atsiduria valdžioje per atsitiktinumą.“

Socialdemokratams nusprendus bendradarbiauti su konservatoriais, prieš imigrantus nusiteikę nacionalistinė „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) lieka pagrindine ir kaip niekada stipria opozicijos partija.

Nusilpusiai SPD kyla grėsmė, kad ji nesugebės atgauti kairiųjų pažiūrų rinkėjų balsų.

Konkurencija su AfD

Ruro regione, kadaise buvusiame Vokietijos anglies kasybos tvirtove, anksčiau Socialdemokratų partija vietos gyventojams reiškė labai daug. Vis dėlto laikai pasikeitė – vietiniai ima remti AfD.

AfD tikina esanti, kaip sakė vienas jos narys, „nauja tautos partija, kuriai rūpi maži žmonės“. SPD darbininkų klasę vadino „darbininkais“, o ne „mažais žmonėmis“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Gaulandas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Gaulandas

Vis dėlto AfD rūpinimasis darbininkų klase yra labai ironiškas, kadangi partijos vadovybei priklauso tokie kilmingieji ir norintys jais būti kaip kad Alexanderis Gaulandas.

Vien A.Gaulando veido išraiška sufleruoja, kad jam mieliau spausti ranką nepatenkintam kompozitoriaus Richardo Wagnerio žinovui Bairoito muzikos festivalyje negu kalbėtis su plebėjais.

Vis dėlto AfD sugebėjo nugalėti socialdemokratus kai kuriose buvusiose SPD tvirtovėse ir rytinėse Vokietijos žemėse.

O.Niedermayeras: „Dauguma AfD rinkėjų vis dar yra protestuojantys rinkėjai. Juos dar galima atkovoti.“

Naujausiu apklausų duomenimis, šiauriniame Kotbuse mieste AfD išlieka populiariausia partija, o SPD reitingai smuko dvigubai. Miesto meras teigė, kad tokia situacija – emocionali.

Vis dėlto vargu ar tokį populiarumą galima aiškinti tuo, kad darbuotojai ir profsąjungos mąsto, jog toks asmuo kaip Beatrix von Storch (Adolfo Hitlerio finansų ministro anūkė) yra jų bendramintė.

„Dauguma AfD rinkėjų vis dar yra protestuojantys rinkėjai, – mano politologas Oskaras Niedermayeras. – Juos dar galima atkovoti.“

AfD esą ir toliau yra partija, siekianti suteikti paguodą tiems, kurie jaučiasi atstumti. Kraštutiniai dešinieji pasitelkia istorijas, nukreipiančias jų pyktį į tuos, kurių situacija dar blogesnė.

Vargas dėl maisto banko

Praeitą savaitę pensininkas Joergas Sartoras iš Eseno, vadovaujantis miesto maisto bankui, atsidūrė šalies dėmesio centre. Jis neteisėtai įvedė taisyklę, pagal kurią tik Vokietijos pasus turintiems asmenims leidžiama užsiregistruoti kaip maisto banko paramos gavėjams.

J.Sartoras teisinosi sakydamas, kad į maisto banką atėję jauni pabėgėliai vyrai užlenda prieš pagyvenusias moteris ir vienišas motinas. Jis nerimavo, kad tokio jų elgesio išgąsdintos senolės nesugrįš pasiimti maisto davinių.

Tokia įtampa nėra naujiena, ypač dėl egzistuojančio kalbos barjero. Ji išryškėja ir tuomet, kai visiems norintiems neužtenka maisto: nors Vokietijos ekonomika klesti, žmonių, besinaudojančių maisto banko paslaugomis, skaičius auga.

Kiti centrai Vokietijoje pasamdė vertėjus ar nurodė specialius laikotarpius, skirtus pagyvenusiems ar sergantiems asmenims. Netikėtai išgarsėjęs J.Sartoras geresnio sprendimo ieško konsultuodamasis su pabėgėlių grupėmis.

„Scanpix“/AP nuotr./Joergas Sartoras
„Scanpix“/AP nuotr./Joergas Sartoras

Kai ilgalaikis SPD rėmėjas Udo Reilas, tapęs AfD politiku, apsilankė maisto banke, J.Sartoro nuotaika nebuvo labai gera. Kažkas ant jo sunkvežimio ir pastato durų kiek anksčiau užrašė „nacis“.

Be to, vyrą suerzino politikai, kurie naudojosi jo maisto banku, kad įrodytų savo tiesą. „Aš nešnekėjau su juo“, – apie U.Reilą sakė J.Satoras.

Atsisveikinimas su Martinu Schulzu

O kas nutiko SPD lyderiui Martinui Schulzui, kuris prieš metus apklausose vijosi A.Merkel?

„Scanpix“/AP nuotr./Martinas Schulzas
„Scanpix“/AP nuotr./Martinas Schulzas

Tikriausiai socialdemokratai jam atleido už pažado nesudaryti koalicijos su A.Merkel krikščionimis demokratais sulaužymą. Jis taip nebesiekia užsienio reikalų ministro posto naujojoje vyriausybėje.

Vietoj atsistatydinusio M.Szhulzo socialdemokratai greičiausiai išrinks buvusią darbo ministrę Andrea Nahles – ji taptų pirmąją moterimi lydere partijos istorijoje.

Vis dėlto SPD kol kas neįvardijo, kas pretenduoja užimti ministrų pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius