Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojo hadronų kolaiderio paleidimas dar atidėtas

Didžiausias pasaulyje dalelių greitintuvas – didysis hadronų kolaideris (LHC) – vėl bus įjungtas ne anksčiau nei šių metų rugsėjį.
Didžiajame hadronų kolaideryje naudojamas superlaidininkinis solenoidinis magnetas yra didžiausias pasaulyje.
Didžiajame hadronų kolaideryje naudojami superlaidininkiniai solenoidiniai magnetas yra didžiausi pasaulyje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

LHC praėjusiais metais sugedo prabėgus vos devynioms dienoms nuo starto. Paskutiniais duomenimis, šis milžiniškas prietaisas gali būti vėl įjungtas rugsėjį – prabėgus metams nuo jo išjungimo, tai yra keliais mėnesiais vėliau, negu buvo tikėtasi anksčiau, praneša BBC. O pirmųjų protonų srautų susidūrimų nereikėtų laukti anksčiau nei lapkritį.

CERN taip pat pareiškė, kad bus sumontuota nauja apsaugos sistema, kuris padės išvengti tokių gedimų ateityje. Visa remonto kaina – apie 20 mln. dolerių.

Anksčiau mokslininkai tikėjosi, kad 5,4 mlrd. dolerių vertės prietaisas bus suremontuotas iki 2008-ųjų lapkričio, bet vėliau šią datą buvo perkėlę į 2009-ųjų birželį.

Tyrėjai planuoja šiame greitintuve beveik šviesos greičiu įsukti protonų srautus, skriejančius priešingomis kryptimis. Vėliau šie srautai susidurs vienas su kitu. Po susidūrimo mokslininkai ištirs skeveldras, ieškodami naujų elementariųjų dalelių.

Šiuo eksperimentu bus siekiama atsakyti į klausimą, ar egzistuoja kitos dimensijos ir patvirtinti arba paneigti Higso bozono egzistavimą. Tai turėtų paaiškinti, iš kur dalelėse atsiranda masė. Skeptikų teigimu, eksperimento metu gali būti sukurta juodoji skylė, kuri galėtų įtraukti visą Žemės planetą. Kai kas jau spėjo LHC perkrikštyti „pragaro mašina“.

Ištyrus LHC gedimo priežastis paaiškėjo, kad jį sukėlė viena brokuota elektrinė jungtis tarp dviejų greitintuvo elektromagnetų. Europos branduolinių tyrimų centro (CERN – Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire) atstovų teigimu, dabar teks iš požeminių tunelių, esančių Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje, ištraukti visus 53 magnetus, juos nuvalyti ir suremontuoti.

CERN taip pat pareiškė, kad bus sumontuota nauja apsaugos sistema, kuris padės išvengti tokių gedimų ateityje. Visa remonto kaina – apie 20 mln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius