Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojoje Britanijoje į valdžią grįžta konservatoriai

13 metų britus valdę leiboristai turės užleisti valdžios postus pagrindiniams savo priešininkams – konservatoriams. Ketvirtadienį vykusiuose Didžiosios Britanijos rinkimuose konservatoriai surinko daugiausia balsų. Tiesa, ne daugumą.
Davidas Cameronas pasirengęs formuoti naująjį Didžiosios Britanijos ministrų kabinetą. Nuotraukoje – su žmona Samantha.
Davidas Cameronas pasirengęs formuoti naująjį Didžiosios Britanijos ministrų kabinetą. Nuotraukoje – su žmona Samantha. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos žiniasklaida rinkimų rezultatus vertina labiau kaip leiboristų pralaimėjimą, o ne konservatorių laimėjimą. Anot jos, konservatoriai į valdžią atėjo visų pirma dėl to, kad rinkėjai jau pavargo nuo leiboristų ir todėl balsavo prieš juos.

Oficialių rinkimų rezultatų dar nėra, tačiau remiantis rinkėjų apklausomis balsavimo apylinkėse, kurias atliko trys pagrindinės šalies televizijos kompanijos, teigiama, kad konservatoriai turėtų laimėti maždaug 305 mandatus, leiboristai – 255 mandatus, liberaldemokratai – 61 mandatą, o nepriklausomi kandidatai – 29 vietas parlamente.

Su tokiu rezultatu mes esame pasirengę valdyti šalį, – pareiškė konservatorių lyderis Davidas Cameronas, paskelbus preliminarius rinkimų rezultatus.Tokiu būdu leiboristams nepavyko laimėti ketvirtų rinkimų iš eilės, tačiau ir konservatoriai neturės absoliučios parlamentinės daugumos. Pirmą kartą nuo 1974-ųjų Didžiosios Britanijos parlamente nebus partijos, kuri savarankiškai galėtų formuoti daugumos Vyriausybę. Vadinasi, konservatoriai turės formuoti mažumos Vyriausybę arba sutikti  dirbti koalicijoje, į kurią gali būti įtraukti tiek leiboristai, tiek liberaldemokratai.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Davidas Milibandas jau pareiškė, kad nesant aiškios daugumos parlamente nė viena iš partijų „neturi moralinės teisės monopolizuoti valdžios“. Verslo reikalų ministras Peteris Mandelsonas mano, kad susiklosčius tokiai situacijai prioritetą formuoti naują Didžiosios Britanijos ministrų kabinetą turėtų turėti dabartinis Vyriausybės vadovas leiboristas Gordonas Brownas.

Pasak P.Mandelsono, kadangi Didžiojoje Britanijoje nėra konstitucijos, apibrėžiančios tokią situaciją, veikiantysis premjeras „turi visus įgaliojimus pamėginti suformuoti Vyriausybę išrinkus naują parlamentą, jeigu jame nė viena partija negavo absoliučios daugumos“.

Antruoju žmogumi Leiboristų partijoje laikomo P.Mandelsono pareiškimas vertinamas kaip partijos mėginimas ieškoti variantų, leisiančių jai pasilikti valdžioje ir suformuoti mažumos arba koalicinę Vyriausybę su liberaldemokratais.

Tačiau daugiausiai rinkėjų balsų per rinkimus gavusios Konservatorių partijos lyderis Davidas Cameronas leido suprasti, kad jis pats ketina suformuoti naująją šalies Vyriausybę ir jai vadovauti. „Su tokiu rezultatu mes esame pasirengę valdyti šalį“, – pareiškė jis paskelbus preliminarius rinkimų rezultatus.

Pagal juos, toriai iškovojo net daugiau vietų, nei skelbia rinkėjų apklausų rezultatai, – 307. Iki daugumos – 326 vietų parlamente – konservatoriams trūksta tik 19 mandatų. „Balsavimo rezultatai rodo, kad rinkėjai atstūmė Leiboristų partiją“, – pabrėžė D.Cameronas.

Rinkimų netikėtumu laikomas prastas liberaldemokratų pasirodymas. Nors jų reitingai per ikirinkiminę kovą buvo aukšti ir ši partija kai kada populiarumu lenkė net leiboristus, jiems, preliminariais duomenimis, turėtų atitekti tik 59 vietos parlamente. Tai yra net mažiau nei per praėjusius rinkimus, kai liberaldemokratai gavo 63 mandatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius