-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos euroskeptiška partija UKIP iškovojo pirmąją vietą parlamente

Prieš imigrantus nusistačiusi euroskeptiška Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (UKIP) laimėjo savo pirmą vietą šalies parlamente, iškovojusi įspūdingą pergalę, kuri privers rimtai sunerimti konservatorių vadovaujamą vyriausybę likus vos septyniems mėnesiams iki visuotinių rinkimų.
UKIP rėmėjas
UKIP rėmėjas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Douglasas Carswellas, kuris rugpjūtį iš premjero Davido Camerono Konservatorių partijos perbėgo į UKIP, ketvirtadienį laimėjo papildomus rinkimus Klaktono apygardoje Pietryčių Anglijos pakrantėje, surinkęs 60 proc. balsų, o ši jo pergalė gali pranašauti kardinalias permainas britų politikoje.

Šiai euroskeptiškai partijai pritrūko vos 617 balsų iki pergalės prieš leiboristus jų bastionu laikomoje Heivudo ir Midltono apygardoje Šiaurės Anglijoje, kur ketvirtadienį taip pat vyko papildomi rinkimai. 

D.Carswellas, kuris į rinkimus ėjo su populistinės UKIP programiniais šūkiais dėl imigracijos mažinimo ir Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos, buvo perrinktas gavęs daugiau balsų nei 2010 metais, kai pergalę iškovojo dar būdamas konservatoriumi.

„Esu dėkingas Pajūrio Klaktono elektoratui, ačiū, kad išrinkote mane. Pasitraukiau iš parlamento, kad galėčiau dalyvauti šiuose rinkimuose, nes pirmiausia esu atsakingas jums“, – sakė D.Carswellas.

Turėdamas galvoje kaltinimus rasizmu, kurių UKIP mėgina atsikratyti, D.Carswellas pabrėžė, jog partija turėtų atstovauti „visiems britams, pirmosios ir antrosios kartos – tokiu pačiu mastu kaip ir visiems kitiems“.

Šiai euroskeptiškai partijai pritrūko vos 617 balsų iki pergalės prieš leiboristus jų bastionu laikomoje Heivudo ir Midltono apygardoje Šiaurės Anglijoje, kur ketvirtadienį taip pat vyko papildomi rinkimai. Tai neabejotinai dar padidins spaudimą leiboristų lyderiui Edui Milibandui.

Abiejose apygardose konservatoriai gavo daugiau nei perpus mažiau balsų nei 2010-ųjų rinkimuose.

Abiejose apygardose konservatoriai gavo daugiau nei perpus mažiau balsų nei 2010-ųjų rinkimuose.

Pastaraisiais metais visuomenės parama UKIP nuolat augo, tačiau iškovota vieta Bendruomenių Rūmuose yra itin svarbus proveržis šiai Nigelo Farage'o vadovaujamai politinei jėgai, gavusiai daugiausiai balsų gegužę vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą, kuriuose už ją balsavo 27 proc. rinkėjų.

N.Farage'as žadėjo dėti visas pastangas, kad paveržtų vietų parlamente ir iš konservatorių, ir iš leiboristų, todėl šioms partijoms gali būti sunkiau užsitikrinti daugumas kitais metais vyksiančiuose rinkimuose, kuriuose laukiama įtemptos kovos.

UKIP viliasi, kad jai teks svarbus vaidmuo formuojant vyriausybę, jei nei leiboristams, nei konservatoriams nepavyks iš karto užsitikrinti daugumos, ir ji galės pasiekti, kad būtų laikomasi labiau antiimigracinio ir euroskeptiško kurso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius