-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II: ar ji paseks Nyderlandų karalienės Beatrix pavyzdžiu?

Nyderlandų karalienė Beatrix pirmadienį paskelbė po 30-ies vadovavimo metų užleidžianti savo postą vyriausiajam sūnui Willemui Alexanderiui. Ar garsiausia Europoje Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II galėtų pasekti jos pavyzdžiu? Ekspertai teigia, kad tai mažai tikėtina, remdamasi naujienų agentūros „AP“ pranešimu skelbia „New York Times“.
Dvi karalienės, Elizabeth II ir Beatrix
Dvi karalienės, Elizabeth II ir Beatrix / AFP/Scanpix nuotr.

Nyderlandų karalienė iš posto traukiasi būdama 75-erių, jos sūnui, kuris balandžio 30-ąją bus karūnuotas karaliumi, tuomet bus 46-eri. Ši naujiena paskatino spekuliacijas apie tai, ar britų karalienė galėtų pasekti jos pavyzdžiui ir užleisti postą princui Charlesui. Karalienė Elizabeth yra vyresnė nei Nyderlandų, jai 86-eri, o princui Charlesui – 64 metai. 

Britų spauda jau pradėjo juokauti, skelbdama šmaikščias antraštes. „The Daily Mirror“ virš karalienės Beatrix nuotraukos uždėjo tokią antraštę: „Karalienė perduoda karūną sūnui“. Mažesnėmis raidėmis pridurta: „Ramiai, Charlesai...Tai Nyderlandų karalienė Beatrix“. 

Pasirodė ir kitų provokuojančių antraščių: „Atsiprašome Charlesai... tai Olandijoje, ne čia!“.

Komentatoriai greitai pareiškėi savo nuomonę, teigdami, kad Elizabeth II yra puikios sveikatos, be to, praeityje yra minėjusi, kad karalienės darbas skirtas visam gyvenimui. 

Vasarą karalienė Elizabeth II pažymėjo 60 metų vadovavimo jubiliejų. Anot buvusio premjero Johno Majoro, mintis, kad karalienė galėtų pasitraukti iš sosto yra „visiškai absurdiška“. Jis teigė, kad karalienė tautai tarnaus visą gyvenimą, nebent jai to nebeleistų sveikatos būklė. 

Keletą knygų apie britų monarchiją parašęs Robertas Lacey teigia, kad karalienės Beatrix sprendimas gali tik sustiprinti Elizabeth II ryžtą. 

„Tai tik sustiprina jausmą, kad Nyderlandai nežino, kas yra monarchija ir jog ši turi tęstis per amžius. Jungtinės Karalystės sistemoje karūna yra visam gyvenimui“, – sakė R.Lacey. 

Jis pasakojo, kad karalienės Elizabeth II mama, kuri gyveno 101 metus, aštriai pakomentavo Nyderlandų karalienės Beatrix motinos pasitraukimą iš posto, jį užleidžiant dukrai. Tai įvyko prieš tris dešimtmečius. 

Anot R.Lacey, karalienei Elizabeth II atsistatydinimo tema itin nemaloni, nes jos dėdė, karalius Edwardas VIII, 1936 metais pasitraukė iš sosto, kad galėtų vesti išsiskyrusią amerikietę Wallis Simpson. Šis skandalas į sostą atvedė Elizabeth II tėvą, karalių George’ą VI. 

Dar niekas Didžiosios Britanijos istorijoje taip ilgai neturėjo įpėdinio statuso, kaip Elizabeth II sūnus Charlesas, kuris vasarą hercogienei Catherine pagimdžius anūką taps seneliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius