-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos mečetės atvėrė duris kitatikiams – mokė apie islamą

Ar visi musulmonai privalo melstis kasdien po penkis kartus? Kodėl vyrai nešioja ilgas barzdas? Kodėl moterys meldžiasi salės gale? Kodėl joms reikia prisidengti plaukus? Koks kunigo atitikmuo musulmonų pasaulyje? Šiuos ir kitus klausimus uždavinėjo smalsuoliai, apsilankę Rytų Londono mečetėje nacionalinę „Aplankyk mano mečetę“ dieną.
Besimelsdami musulmonai itin daug lankstosi.
Besimelsdami musulmonai itin daug lankstosi.

Į visus, net pačius keisčiausius, klausimus kantriai atsakinėjo vienoje didžiausių Vakarų Europos mečečių dirbantys savanoriai. Besišypsodami renginio darbuotojai vos spėjo atsakinėti smalsaujantiems lankytojams. Praktikuojantys musulmonai privalo melstis visus penkis kartus kasdien pagal saulės patekėjimą ir nusileidimą nustatomomis valandomis. Pamaldas mečetėse veda šventikas imamas.

Išraiškingas barzdas musulmonai nešioja todėl, kad manoma, jog ilgą barzdą turėjo pranašas Mahometas. Salės gale moterys meldžiasi, nes pamaldų metu labai daug lankstomasi, o prieš akis besilankstanti moteris blaškytų vyrų dėmesį. Plaukus moterų prašoma prisidengti, nes jie musulmonų pasaulyje laikomi viena iš erotiškų moters kūno dalių.

Renginio lankytojai per langą galėjo stebėti pamaldas.
Renginio lankytojai per langą galėjo stebėti pamaldas.

Teroristai – savotiškai Koraną interpretavę žmonės

Atvirų durų dienos parodė, kad  islamas daug kam tebėra paslaptinga religija ir nemažai žmonių nori ją suprasti nors truputį geriau. Per pirmąsias dvi valandas vien Rytų Londono mečetėje apsilankė daugiau nei 100 smalsuolių, o žmonių srautas nuolat keitėsi.

Salės gale moterys meldžiasi, nes pamaldų metu labai daug lankstomasi, o prieš akis besilankstanti moteris blaškytų vyrų dėmesį.

Eiti į mečetę kitatikei moteriai – keistas jausmas. Pastate galioja daugybė taisyklių, pavyzdžiui, per pagrindines į vidų vedančias duris moterims eiti neleidžiama. Įėjus taip pat būtina atidžiai stebėti, kur leidžiama moterims, o kur ne, kada prisidengti plaukus, o kada to daryti nebūtina.

Renginio metu neišvengta klausimų ir apie terorizmą. Tower Hamlets, didžiausią musulmonų koncentraciją Jungtinėje Karalystėje turinčiame rajone, kuriame stovi minėta šventykla, šis klausimas itin aktualus. Kadangi vietinė bendruomenė – labai didelė, imamo prašoma pakomentuoti bene kiekvieną su musulmonais susijusį įvykį pasaulyje.

Pasimelsti į šventą vietą leidžiama ateiti bet kada.
Pasimelsti į šventą vietą leidžiama ateiti bet kada.

Paklausta nuomonės apie teroristinius išpuolius bei jų ryšį su islamu, viena iš mečetės savanorių pripažino, kad ši problema yra labiau žmonių, ne religijos. „Aš, kaip ir visi musulmonai, pirmiausia esu žmogus ir mums visiems skaudu dėl pastarųjų įvykių pasaulyje. Atimti kito gyvybę draudžia visos religijos, tad teroristų nereikėtų aklai sieti su islamu. Manau, tie žmonės dangstosi Alacho vardu, nes interpretavo Koraną ne taip kaip kiti tikintieji“, – kalbėjo viena iš seminaro vedėjų.

Per pastaruosius metus išpuolių iš neapykantos skaičius prieš musulmonus išaugo 70 proc., tačiau būtent Tower Hamlets rajone šio tipo nusikaltimų sumažėjo 4 proc. Tačiau Rytų Londono mečetėje visą parą dirba apsaugos darbuotojai, užtikrinantys, kad nei pastate dirbantiems, nei pasimelsti ateinantiems tikintiesiems nekiltų pavojus.

Vienas iš mečetės puošybos elementų - Korano ištrauka.
Vienas iš mečetės puošybos elementų - Korano ištrauka.

Seminaro metu paminėta, kad religijos pavadinimas reiškia taiką, tad teroristų elgesys pats savaime prieštarauja šiai religijai. Taip pat islamas turi panašumų ir su krikščionybe, šventojoje knygoje rašoma apie iš dangaus nusileidusį ir su pranašu kalbėjusį angelą Gabrielių.

Musulmonų, kaip ir krikščionių, po mirties laukia Paskutiniojo teismo diena, skirtumas tik toks, kad krikščionims Paskutinysis teismas reiškia bausmę už visas nuodėmes žemėje, o musulmonams – viltį, kad už nepelnytas kančias jiems pagaliau bus atlyginta.

Melstis kasdien plūsta tūkstančiai

Mečetės musulmonams dažniausiai yra ne tik šventa vieta maldoms, bet ir bendruomenės centras, kurio paskirtis nepakito per šimtmečius. Rytų Londono mečetėje ne tik nuolat meldžiamasi. Tikintiesiems prireikus padedama rasti darbą, suteikiamos šeimos psichologo paslaugos, rengiami vaikų mokymai, mat skaityti arabiškai musulmonai mokomi nuo 4-erių metų, o vėliau bando suprasti, ką skaito ir suvokti Šventąją knygą.

Taip pat iš kitų šalių į Didžiąją Britaniją imigravę musulmonai mokomi anglų kalbos, integracijos į visuomenę, nes tai, kaip ir visiems imigrantams, viena iš sudėtingiausių problemų atvykus į svečią šalį. Taip pat ant mečetės stogo, vidury Londono, auginamos bitės, kurių suneštas medus pardavinėjamas ir taip renkami pinigai mečetei.

Mečetės pamaldų salės grindys - dryžuotos, kad tikintieji žinotų, kur klauptis.
Mečetės pamaldų salės grindys - dryžuotos, kad tikintieji žinotų, kur klauptis.

Nors šis šventas pastatas musulmonų pasaulyje išties reikšmingas, jo vidus dekoruotas itin paprastai. Pasak mečetės atstovų, šventyklą išlaiko tik tikintieji, iš kurių aukų buvo pastatyti ir priestatai. Kadangi daug dėmesio skiriama bendruomenės švietimui, tam išleidžiama daugiausiai pinigų, o pastato puošyba nėra pirmo būtinumo.

Mečetės darbuotojai susirinkusiuosius į renginį vaišino kava, arbata, pyragaičiais ir kitais skanėstais. Visiems norintiems buvo padovanota į anglų kalbą išversto Korano kopija. Taip pat rodytas filmas apie lankomos mečetės istoriją, trumpai pristatomas islamas, rengtas turas po milžinišką trijų pastatų kompleksą. Kai kuriems lankytojams pasisekė ir jiems buvo leista stebėti pamaldas.

Giesme maldai tikinčiuosius kviečiantis Hussainas pademonstravo, kaip tai daroma.
Giesme maldai tikinčiuosius kviečiantis Hussainas pademonstravo, kaip tai daroma.

Vien į šią mečetę kas savaitę pasimelsti ateina apie 35 tūkst. žmonių. Vienu metu pastate telpa iki 7 tūkst. tikinčiųjų, vyrai meldžiasi vienoje salėje, moterys – kitoje. Musulmonų pamaldų salės išsiskiria grindų danga. Visa salė išklota minkštučiu dryžuotu kilimu, nurodančiu, kuriose vietose turi atsiklaupti žmonės, kad besimelsdami netrukdytų vieni kitiems. Kadangi, skirtingai nuo kitų religijų, didžiąją pamaldų dalį tikintieji praleidžia klūpodami arba nusilenkę iki žemės, įeinant į maldų salę būtina nusiauti batus. Kai kurie nusiauna ir kojines.

Rytų Londono mečetė išpuošta labai kukliai.
Rytų Londono mečetė išpuošta labai kukliai.

Musulmonų pamaldos, kurias buvo leista stebėti per atvirų durų dieną, vyko itin tyliai. Girdėjosi tik imamo kartojamas Alacho vardas, o klupdami, stodamiesi ir lenkdamiesi tikintieji meldėsi tyliai. Apie pamaldas pasakojusi mečetės savanorė atskleidė, kad pasaulyje 37 mln. žmonių Koraną moka mintinai ir imamui nurodžius ištrauką, be vargo gali ją sukalbėti. Tačiau moteris neslėpė, kad kiekvieną šventosios knygos žodį prisimena tikrai ne visi musulmonai, taip pat ne visi supranta, ką arabiškai sako imamas. Rytų Londono mečetėje pamaldos vedamos trimis kalbomis, stengiamasi, kad kiekvienas tikintysis žinotų maldų reikšmes.

Susipažįstant su islamu paaiškėjo, kad tai nėra tik religija, musulmonams tikėjimas yra gyvenimo būdas, reikalaujantis nuolatinio atsidavimo ir besąlygiško tikėjimo.

Mečetės kupolas, įrengtas dėl geresnės akustikos pastate.
Mečetės kupolas, įrengtas dėl geresnės akustikos pastate.

Į atvirų durų dienas susirinkusiųjų grupėms asmeniškai padėkojo imamas Shaykhas Abdul Qayumas. Šventikas džiaugėsi, kad renginys sulaukė tokio didelio susidomėjimo bei kvietė mečetėje apsilankyti bet kada, kai norisi.

Savaitgalį daugiau nei 80 šalies mečečių atvėrė duris visiems, kurie norėjo apie islamą ir musulmonus sužinoti daugiau. Didžiosios Britanijos musulmonų taryba visuotines atvirų durų dienas organizuoja norint apšviesti žmones ir papasakoti apie šią religiją bei jos išpažinėjus, kurių pastarųjų pasaulinių įvykių kontekste, ne vienas prisibijo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius