Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos parlamentarai balsuos dėl palestiniečių valstybės pripažinimo

Britų parlamentarai pirmadienį rengia neįpareigojamą balsavimą dėl palestiniečių valstybės pripažinimo, nors vyriausybės ministrai jame ir nedalyvaus, tuo akcentuodami politinį šio klausimo opumą.
Palestiniečių vėliava
Palestiniečių vėliava / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

Debatus atidžiai stebi tarptautinė bendrija, po to, kai Švedija šį mėnesį užsitraukė Izraelio pyktį pasakiusi, kad pripažins Palestiną.

Simbolinis britų balsavimas rengiamas pagal pasiūlymą, kurį iškėlė opozicinės Leiboristų partijos parlamentaras Grahame'as Morrisas ir kurį tikriausiai parems dauguma leiboristų.

Kalbant apie dvi valdančiosios koalicijos partijas, kai kurie konservatoriai ir dauguma liberalų demokratų taip pat tikriausiai balsuos „už“, nepaisydami vyriausybės pozicijos.

Debatus atidžiai stebi tarptautinė bendrija, po to, kai Švedija šį mėnesį užsitraukė Izraelio pyktį pasakiusi, kad pripažins Palestiną.

„Jei balsavimas bus sėkmingas, jis darys didžiulį spaudimą dabartinei vyriausybei ir kitai vyriausybei, kuri, tikėtina, bus leiboristų vyriausybė, pripažinti Palestiną kaip valstybę“, – elektroniniame laiške AFP sakė G.Morrisas.

Jungtinės Karalystės priimtas sprendimas „pripažinti Palestiną galėtų suteikti lemiamą postūmį kitoms Europos Sąjungos (ES) valstybėms pasekti šiuo pavyzdžiu“, sakė jis.

Palestinos savivalda apskaičiavo, kad 134 šalys yra pripažinusios Palestiną kaip valstybę, nors šis skaičius yra ginčijamas, o kelių ES narių pripažinimai siekia dar sovietinius laikus.

Naujai išrinktas Švedijos premjeras Stefanas Loefvenas šį mėnesį paskelbė apie savo ketinimą pripažinti Palestinos valstybę.

Sayeeda Warsi, buvusi britų ministrė, kuri rugpjūtį atsistatydino pareiškusi, kad vyriausybė nepakankamai griežtai pasmerkė Izraelio karinius veiksmus Gazos Ruože, paragino parlamentarus rodyti pavyzdį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius